Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боряна Мусева: Дано наистина видим себе си и страната в по-добра светлина

Доц. Боряна Мусева е с видински корени, юрист, преподавател по право в Софийския университет, беше кандидат за народен представител на изборите през 2017 година от листата на "Да, България". Потърсихме я за коментар на актуалната политическа обстановка.

"Този протест е резултат от поредица събития , които доведоха до наистина нетърпимо усещане за липса на справедливост и объркване на начина, по който функционира държавата. Вече дори и на много ниски нива се усеща как ресурсът на държавата се използва за облагодетелстване на групи хора, на интереси. От съществена важност е реформата в съдебната власт и то в контекста на прокуратурата, която трябва да защитава държавния и обществен интерес. На практика сега наказателното правораздаване започна да работи не като защита, а като копие, с което се атакува политически или икономически неудобния. С този механизъм стана възможно да се атакуват основните структури на демократичното общество. Ключът към реформата е именно реформа в съдебната власт."

За реформа в съдебната система обаче не е необходимо Велико народно събрание, въпреки че трябва да се направят конституционни промени, обясни още доц. Мусева.

"Конституцията може да се изменя с обикновено народно събрание без да се спира целият законодателен процес и управлението на държавата от парламента. Рестартът е възможен и с обикновено народно събрание, но какъвто и закон да има, каквато и конституция да има, ако хората, които трябва да отстояват предвиденото в закона, намират неговите "вратички", без тяхното съвестно изпълнение на тяхната работа, без отговорност към това, за което са призвани, няма как да се случи. Имам пряко наблюдение върху тази част от съдебната система- голяма част от хората там са всъщност дълбоко почтени и морални, проблемът е в малките компромиси, които се случват. След време част от хората дори без да усетят се оказват оплетени в зависимости, в схеми, от които трудно могат да излязат. Те стават роби, изпълняват поръчки и са много по-податливи на външен натиск и корупционни решения. Факт е, че всички ние, които работим в тези среди, знаем за тези хора."


Настъпи ли време за нови лица в българската политика?

"Човек се изчерпва, който и да е той. След определен период от време губи хъса, губи решителността, опиянява се и свиква с властта. Тези "адреналин" и "дрога" го държат там и не иска да я пусне. Така че вярвам, че новите лица и новите хора са тези, които ще доведат до промяна, но и те също ще са "нови" за кратък период от време, докато не се изчерпат и те като потенциал и възможности. Проблемът е, че системно от години в българското общество се насажда мнението, че с политика се занимават само изпадналите от съответните области, подложени на изкушение лица, които се заемат с тази дейност, за да се обогатят лично или да влязат в най-голямата "схема".

Вярата, че с партийна дейност, с политическа активност се цели постигане на всеобщо добруване и грижа за другия, се счита за наивна нагласа, на която все по-малко хора вярват. Заради това се получава този порочен кръг, че не се ангажират с политическа дейност хора, които действително биха могли да дадат своята експертиза за по-доброто развитие на България, а вместо това там действително отиват пионки. Това трябва да бъде променено. Вярваме, че това може да стане с малки стъпки- с няколко души, които ще станат малко повече, те ще заразят други и някак да убедим, че има и модел на друг тип отношение към управлението на страната"

"Оптимист съм, защото дори и хаосът, който виждаме в момента около нас, ни дава шанс да повярваме, че след това може да се подреди малко по-добър светът, в който искаме да живеем. Рационален и разумен човек съм и знам колко това е трудно, но вярвам, че и с малко усилие, когато то е продължително и към него се присъединяват повече хора, дори и лошите ще поискат да бъдат по-добри. Дано наистина видим себе си и страната в по-добра светлина."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00