Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Люти дол искат да възстановят инфраструктурата, пострадала при строителството на магистралата

"Надявам се, когато приключи строителството на магистралния път, който ще мине и край селото ни, да бъде ремонтирана главната ни улица, по която сега минава целият трафик от Е79", коментира ситуацията в мездренското село Люти дол кметът му, Никола Николов.

"Един от основните ни проблеми сега е именно този трафик. Той ни създава много грижи. Оттук сега минават всички превозни средства от София към Мездра, Враца и Видин. С една дума- инфраструктурата ни е голям проблем. С него се боря откакто съм застъпил като кмет и не мога нищо да направя. За трафика се използват две улици в селото, които не са подготвени за такова натоварване по тях. Вече са амортизирани, изкопани са огромни дупки. люти долОбаждам се на АПИ, обаждам се на Пътно управление Мездра, а те ми казват, че това била общинска улица. А аз им отговарям, че в момента тя не е общинска, в момента е Е-79. Голямо безхаберие, направо не ми се говори...

Заради този трафик протести правихме в селото преди месец. Още същия ден се отзоваха институциите, но като минаха два дни, всичко се забрави.  

Надявам се поне когато бъде завършен новият път, нещата да се променят и това да спомогне за съживяването на селото. Сега тук са останали предимно възрастни хора, няма нов живот. Вярно е, че се закупиха доста къщи в селото, предимно от софиянци, но те идват тук само за почивните дни. Те са временно тук, нямат грижа за селото, гледат само да си изкарат уикенда добре и си заминават. Дали селото може да стане рай за тези софиянци като бъдещи пенсионери- да, но те пак ще са пенсионери. Тук трябват млади хора. Ето защо новият път ще е добре за нас. Така млади хора, които се заселят в селото, ще могат да живеят в спокойна обстановка, сред красива природа и в същото време да работят в Ботевград, Мездра и Враца, където ще се стига буквално за минути по магистралата...""Днес на селското ръководство е по-трудно да решава възникналите проблеми"
, коментира ситуацията и най-дълго заемалият длъжността кмет в Люти дол, 82-годишният Цено Михайлов. Той е бил кмет на селото повече от 32 години.

"Когато аз бях кмет, в продължение на 15 -18 години, имах самостоятелен бюджет. Ние си сформирахме бюджета, ние разполагахме и с всички средства- данъци, такси и т.н. Затова имахме възможност да благоустрояваме и хигиенизираме. По същата причина и дисциплината при нас беше много голяма. Ако закъснееш с 1 час и не си на работното си място, а те потърсят- ще трябва да даваш обяснения. Сега гледам кметствата не се отварят със седмици, никой не се интересува и не следи. Сега средствата се дават може би в тези села, където кметовете са от същата политическа партия , от която е общинският кмет.

Навремето кметовете имаха пълномощия при сключването на граждански бракове, при издаването на пълномощни, на договори и т.н. Сега го няма това нещо, за всичко трябва да се ходи в общинския център. Така че, трудно им е, но пък сега нямат тези грижи за училища, здравни служби, детски градини, защото хората са по-малко... Въпреки това, смятам че хората в Люти дол ще се завърнат и селото ни няма да изчезне от картата на България...", допълни Цено Михайлов.

   
Подробности по темата и целите интервюта може да се чуят в звуковия файл.

   

Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07