Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Звънецът бие за първия учебен ден

6
Снимка: Радио ВИДИН


Ранното ставане, сутрешното бързане, уроците, запознанствата и дори напрежението - всичко това започва от днес, 15ти септември - денят, в който училищният звънец кънти за откриване на новата учебна година.

Всяка година на днешната дата тълпа от ученици се събира в училищния двор, изпълнен с особена магия, съчетаваща тъгата на отиващото си лято и приятната прохлада на идващата есен.

С днешния ден не само започва учебната година, но и отваря вратите за нов етап в живота на малчуганите с греещи очи и усмихнати лица, чакащи с нетърпение да прекрачат за първи път училищния праг.

Попитахме видинчани какви спомени пазят от деня, в който за пръв път са прекрачили прага на "втория" си дом, чули са училищния звънец и са прелистили буквара.

"Предишните години този ден беше страхотен, но сега предстои да видим заради пандемията... По наше време беше най-добре - хубаво, организирано... Моята внучка е 11 клас, не се вълнуват много от 15ти... Моите спомени са прекрасни... Бяха строги времена, но учениците винаги бяхме нагласени, докато сега са разпуснати, липсва дисциплина... Още помня учителката си от първи клас, а вече съм възрастна... Малките деца със сигурност се радват на 15ти септември... Незабравим беше този ден, чакахме с нетърпение да се видим с приятелите, да си разкажем какво сме правили през летните месеци".

Въпреки че новата учебна година ще започне присъствено за всички деца, училищата сами преценяват как да проведат празничните тържества, които ще са само за 1, 5 и 8 клас, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

400 ученици в 19 паралелки ще учат в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. В 9 часа започна тържественото посрещане на 8-класниците пред централния вход. 104 деца са записани в 8 клас, в 4 паралелки. Тази година всички паралелки са дуално обучение- това са специалностите: търговия, компютърна техника, организация на хотелиерството и електротехника.

Осмокласникът Добромир Десев е развълнуван от започването на учебната година и сподели, че е сбъднал мечтата си да учи в училището.

12 140 ученици започват новата учебна година в област Монтана, което е 50 по-малко от миналата. 955 са първолаците с около 100 по-малко от 2019 година. В 8 клас влизат 1020 ученика, а 1805 са децата в детските градини и ясли в региона. Учебната година започва присъствено в 60 училища и 48 детски градини при спазването на стриктни мерки за коронавирус, съобщи началникът на РУО Монтана Трайка Трайкова. В област Монтана няма закрити училища и паралелки, а приемът след 7 клас е направен на 100 %. Няма свободни учителски места.

Хиляда и петстотин първокласници ще има в област Враца през новата учебна година. Те ще бъдат посрещнати в училищата с кратки церемонии при спазване на противоепидемични мерки.

"Ще се справя с уроците... Гадно ни е, че не можем да се доближаваме, да си играем, да седим едни до други", казват децата.

Колко ученици започват новата учебна година в Област Видин ще бъде съобщено в ранния следобед днес, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Детските градини и училищата на територията на община Берковица са подготвени за стартиране на новата учебна година.  91 са първокласниците, общо 1183 са учениците в шест основни училища и две гимназии  - 795 в основните и 388 в средните училища в общината. Сформирани са общо десет предучилищни групи за 5- и 6- годишни деца в предучилищна възраст в детските градини и в две от основните училища - в 4. ОУ „Георги С. Раковски“ и във 2. ОУ „Христо Смирненски“.

Първият учебен ден, символизиращ стремежа на българина към просвещение, е празник, който посвещаваме на духа и знанието. Този ден събира ведно безгрижието на младостта, в лицето на учениците, и опита на мъдростта, изразен от преподавателите.

Да бъдеш учител не е само професия. Да бъдеш учител е призвание. Да бъдеш учител е дълг към учениците и към самия себе си. Учителите не са обикновени хора, които са просто "извор на знания". Те са тези, които вдъхновяват, тези, които помагат, тези, които заделят по едно малко късче от сърцето си за всеки свой ученик. За да бъдеш учител, трябва да имаш голямо сърце, да си всеотдаен, да си силен духом и именно затова тази "професия" не е за всеки.

40 години от живота си на нея посвещава пенсионираната Тинка Савова.

"Първият учебен ден беше изключително вълнуващ, с празнично украсен училищен двор, изглеждащ тъй пъстър като градина с цветя. Забелязваха се усмивки и погледи, жадни за знания. Тогава церемонията включваше поздравления от директора, рецитиране на стихотворения и химнът на България. За мен е неописуемо чувството от онзи момент, в който съм до учениците, вдъхвам им вяра и спокойствие. Хващам малките им ръчички, треперещи в онзи момент, и ги въвеждам в класната стая. Учителят не е просто преподавател, а образован, грижлив и търпелив приятел. През целия си учителски трудов стаж опитвах да възпитам качества у учениците на позитивност, да бъдат борбени, да помагат, да бъдат личности. На колегите пожелавам винаги с чест да посрещат новите предизвикателства, на учениците - на добър час, стремете се към умения и знания".

Първият "първи учебен ден" е най-важният ден за следващите 12 години. Отношението на детето към ученето, към усвояването на нови знания, зависи от тези първи впечатления и от това как ще протече първата година. В нея главна роля играе учителят, който ще преведе детето през лабиринта на ченгелчетата и чертичките и ще го превърне в грамотен човек.

Както денят се познава по сутринта, така и децата се познават от най-ранна възраст, продължи Тинка Савова, преподавала във две видински училища.

"За първи път като учител влязох в класната стая през 1969 година. Тогава бях нередовен учител, тъкмо завършила гимназия. Престъпвайки прага на училището и виждайки жаждата за знания, реших какъв да бъде трудовия ми път. Обучих се в Института за начални учители в Плевен. Щом влизах в класната стая, разбирах мислите на децата, тяхното възпитание, постъпки и уважение. Въпреки различията в характера и тези в семейната среда, за мен децата са еднакви. Отнасях се с любов към тях и се стремях да им давам всичко, което получаваха в домовете си. Да те срещне ученик, на който си хващал ръка и си го учил да смята, да покаже уважение след години - това ме прави горда с професията, на която посветих живота си".

В първия учебен ден в класните стаи ще влязат и нoви учители, които тепърва започват своята кариера. Един от тях е Светослав Иванов, който ще преподава приложна информатика в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Богатият социален контакт е причината той да избере учителството.

"Колегите се оказаха гостоприемни, улесняват ме в това мое първо начинание. Признавам, че имах притеснение как ще бъда приет. Материалните база, спрямо периода, в който аз бях ученик, е променена в положителна посока. Имам опит в частни фирми - подобни и други специалности. Бил съм застраховател, програмист и предприемач. Изкушава ме в професията учител, че можеш да работиш с интелигентни хора и да се обогатяваш от тях, като това те амбицира да се развиваш. Искам да предам моя опит и моите знания на бъдещите поколения. Интересувам се от технологии, правил съм проекти, но ми липсваше възможността да споделя знанията и опита. Професията ме стимулира да уча".

От днес Светослав Иванов ще застане "от другата страна". За да привлече вниманието на учениците, е решил да заложи на новите технологии в часовете.

"Излизат спомени, тръпката е сходна с времето, когато бях ученик - непознатото, лицата, с които тепърва ще се запознаеш и сприятелиш. Освен ентусиазма, има го и напрежението. Важно е да спечелиш доверието на учениците, да ги предразположиш. Искам, освен наставник, да бъда и техен приятел, техен ментор. Ако трябва да съм честен, за родителите обикновено първият учебен ден е по-вълнуващ, отколкото за учениците. Бих го определил като преживяване, защото само веднъж си в първи клас. Когато пораснахме, чакахме да се видим на двора на 15ти, за да обсъждаме нещата от лятото. Вече си давам сметка защо учители правят забележки на ученици, защо на моменти са по-строги. Пътят е да намериш общ език с учениците, да спечелиш вниманието им. Мисля си, че иновативността е ключ към успеха".

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Запитвалили сте се защо обаче учебната година започва точно на тази дата? Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва БЗНС, начело с Александър Стамболийски. Партията, създадена като професионална организация на земеделците от селата у нас,  съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. премиерът Стамболийски взима решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината е за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Днес - първият учебен ден - можем да покажем уважението си към учителите - професия-призвание, която освен знания и умения, възпитава и формира нравствени ценности у младите.

На първокласниците, влизащи за първи път в класните стаи, и на учениците - да пожелаем "На добър час!".

Галерия

Вижте още
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25

Как да се върнем на работа без излишен стрес

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа.  Как видинчани се справят със стреса, провери..

публикувано на 14.09.20 в 14:50

В Люти дол искат да възстановят инфраструктурата, пострадала при строителството на магистралата

"Надявам се, когато приключи строителството на магистралния път, който ще мине и край селото ни, да бъде ремонтирана главната ни улица, по която сега минава целият трафик от Е79", коментира ситуацията в мездренското село Люти дол кметът му, Никола Николов. "Един от основните ни проблеми сега е именно този трафик. Той ни създава много грижи...

публикувано на 11.09.20 в 17:00

С Второ велико народно въстание продължават протестите срещу властта

Исканията за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев продължават 64-ти ден. След като на 2 септември - началото на есенния политически сезон - протестиращите срещу управлението на страната организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание , гражданското недоволство заема пространството между Министерския..

публикувано на 10.09.20 в 10:15

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9..

публикувано на 09.09.20 в 13:29