Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли недостиг на кадри в системата на образованието

Снимка: Радио ВИДИН

В началото на всяка учебна година възниква въпросът за обезпечеността с кадри в системата на образованието. Тази година се очаква около 8 хиляди учители да се пенсионират. Всъщност проблемът със застаряването на професията и недостига на учители не е по-различен спрямо предишни години, казват от гилдията. 

"Интересното от последните две години е, че работни места в системата на образованието се обявяват още в края на предходната учебна година, което е показател за това, че директорите, които толкова рано обявяват съответно работните места за педагогически специалисти, искат да имат един по- дълъг период от време за изчаквателен, не както е по закон в рамките на 7 дни, да стои обявата, с оглед на това да се осигури действително информация за повече хора и разбира се, да си осигури кадрите. Това е показател, че вече проблем в системата, с недостиг на кадри, има", каза Евлогия Манджукова- директор на ПГТ "Михалаки Георгиев" и председател на Синдиката на българските учители за Видин.

Едва 36 са педагогическите специалисти до 33 години в училищата в общината. На възраст между 34 и 40 години са 5-има, между 41 и 45 години са 10, от 46 до 50 години са 76. Най-много - 193 са работещите учители  на възраст между 51 и 55 години. Преподавателите между 56 и 60 години са 60, а тези над 60 години са 7.

"Малката бройка над 60 години показва, че голяма част от хората, които стигат пенсионна възраст бързат да напуснат системата. И по-лошото е, че когато ги търсим за заместване, не искат да се връщат обратно."

В училищата в област Видин младите специалисти до 33 години са само 20 учители, от 34 до 40 години - 0, между 41 и 45 години учителите са 55, от 46 до 50 години - 39. Най-много  - 117 са педагозите на възраст между 51 до 55 години.

44 години трудов стаж като учител има Любен Добрев. Той преподава история в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин от 32 години. 

"Моите години съобразно учениците дистанцията е страшно голяма. Много трудно се намират допирни точки. Моето поколение си е играло с прашка и карачки, в момента се раждат с таблети. Нормално е да има известно несъвпадение на интересите."

Красимир Герасимов е учител по математика близо 40 години, от които 30 в ПГТ "Михалаки Георгиев". Казва, че интересът към тази наука като че ли е намалял. Младите хора, които наблягат на математиката след като завършат висше образование се насочват към частния сектор, където заплатите са по-високи от учителските:

"То се усеща това, като липса на интерес и във висшите учебни заведения. Млади кадри се виждат, но специално за математиката - не, защото тя е вързана с информатиката. Там перспективите са големи"

Ива Петрова е учител по философия втора година:

"Харесва ми да съм в училище, сред децата. Мисля, че начинът на живот в днешно време е философия. Имат интерес към младите учители, но ние младите нямаме практиката на учителите с по-дълъг стаж."

Учителската професия не е лесна, изисква се търпение, знания, учителите трябва да умеят да мотивират учениците, да намират общ език:

"Важно е учителят как ще подходи към нас... По принцип всички учители се държат добре. По-младите по - ни отпускат и ни предразполагат да си говорими и по други теми. По-възрастните ни подготвят много по-добре. Мисля да следвам предучилищна и начална педагогика... Сложно е да си учител. Много е трудно да комуникираш и да намираш общ език със всяко едно дете... Без значение, само да ни преподава добре...", споделиха мнения ученици.

Снимка:Илина ПетковаИлина Петкова е начален учител в средно училище "Йордан Радичков"- град Монтана. Казва, че родителите държат децата им да се учат, да нямат пропуски, затова учителят трябва да е винаги на ниво. 

"Това е една моя детска мечка, която, за щастие успях да осъществя. Учителите са хората, които изграждат учениците като личности, дават знания за бъдеща реализация. Да си учител е денонощна работа. Но пък за сметка на това получавали огромна любов и благодарност от своите ученици."

По-младите учители по-лесно се възприемат от децата, защото:

"Ние сме по- близко до тях. За мен беше интересно как ще ме възприемат родителите, когато започнах да водя първи клас, но се оказа доста добре. Поне моите родители са добре настроени към младия учител."

От 1977 година Жулиета Босилкова е учител по немски език. В момента преподава немски език в СУ "Васил Кънчов" във Враца. Тя споделя, че заобичала немския език заради своята класна:

Жулиета Босилкова в първи курс немска филология. Снимка: Личен архив."Това го дължа на класната си, която беше учител по немски. Аз съм учила в Плевен, в руска гимназия. Да избера немски съществено влияние и значение има само класната, защото много я обичахме. Тя беше изключителен човек. Казва се Ингрид Йотова."

Пречи ли голямата възрастовата разлика?

"Трудничко е малко. Но най- важното идва от това, че като си обичаш професията и обичаш децата, неминуемо води до успех и не ти пречи, не влизаш в противоречия със себе си."

Жулиета Босилкова е впечатлена от младите кадри, които работят в училището:

"Миналата година постъпи учителка по български език и литература - изключително амбициозна и мотивирана. От завършилите нашето училище има 3 или 4 тук, във филиала на Великотърновския университет."

Жулиета Босилкова е навършила пенсионна възраст. Продължава да работи, а обяснението ѝ е: "Имам идеи за 100 години напред. Като чета нещо си мисля как мога да го направя по интересно за учениците." 

Още по темата - в звуковия файл.

Вижте още

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29