Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли недостиг на кадри в системата на образованието

Снимка: Радио ВИДИН

В началото на всяка учебна година възниква въпросът за обезпечеността с кадри в системата на образованието. Тази година се очаква около 8 хиляди учители да се пенсионират. Всъщност проблемът със застаряването на професията и недостига на учители не е по-различен спрямо предишни години, казват от гилдията. 

"Интересното от последните две години е, че работни места в системата на образованието се обявяват още в края на предходната учебна година, което е показател за това, че директорите, които толкова рано обявяват съответно работните места за педагогически специалисти, искат да имат един по- дълъг период от време за изчаквателен, не както е по закон в рамките на 7 дни, да стои обявата, с оглед на това да се осигури действително информация за повече хора и разбира се, да си осигури кадрите. Това е показател, че вече проблем в системата, с недостиг на кадри, има", каза Евлогия Манджукова- директор на ПГТ "Михалаки Георгиев" и председател на Синдиката на българските учители за Видин.

Едва 36 са педагогическите специалисти до 33 години в училищата в общината. На възраст между 34 и 40 години са 5-има, между 41 и 45 години са 10, от 46 до 50 години са 76. Най-много - 193 са работещите учители  на възраст между 51 и 55 години. Преподавателите между 56 и 60 години са 60, а тези над 60 години са 7.

"Малката бройка над 60 години показва, че голяма част от хората, които стигат пенсионна възраст бързат да напуснат системата. И по-лошото е, че когато ги търсим за заместване, не искат да се връщат обратно."

В училищата в област Видин младите специалисти до 33 години са само 20 учители, от 34 до 40 години - 0, между 41 и 45 години учителите са 55, от 46 до 50 години - 39. Най-много  - 117 са педагозите на възраст между 51 до 55 години.

44 години трудов стаж като учител има Любен Добрев. Той преподава история в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин от 32 години. 

"Моите години съобразно учениците дистанцията е страшно голяма. Много трудно се намират допирни точки. Моето поколение си е играло с прашка и карачки, в момента се раждат с таблети. Нормално е да има известно несъвпадение на интересите."

Красимир Герасимов е учител по математика близо 40 години, от които 30 в ПГТ "Михалаки Георгиев". Казва, че интересът към тази наука като че ли е намалял. Младите хора, които наблягат на математиката след като завършат висше образование се насочват към частния сектор, където заплатите са по-високи от учителските:

"То се усеща това, като липса на интерес и във висшите учебни заведения. Млади кадри се виждат, но специално за математиката - не, защото тя е вързана с информатиката. Там перспективите са големи"

Ива Петрова е учител по философия втора година:

"Харесва ми да съм в училище, сред децата. Мисля, че начинът на живот в днешно време е философия. Имат интерес към младите учители, но ние младите нямаме практиката на учителите с по-дълъг стаж."

Учителската професия не е лесна, изисква се търпение, знания, учителите трябва да умеят да мотивират учениците, да намират общ език:

"Важно е учителят как ще подходи към нас... По принцип всички учители се държат добре. По-младите по - ни отпускат и ни предразполагат да си говорими и по други теми. По-възрастните ни подготвят много по-добре. Мисля да следвам предучилищна и начална педагогика... Сложно е да си учител. Много е трудно да комуникираш и да намираш общ език със всяко едно дете... Без значение, само да ни преподава добре...", споделиха мнения ученици.

Снимка:Илина ПетковаИлина Петкова е начален учител в средно училище "Йордан Радичков"- град Монтана. Казва, че родителите държат децата им да се учат, да нямат пропуски, затова учителят трябва да е винаги на ниво. 

"Това е една моя детска мечка, която, за щастие успях да осъществя. Учителите са хората, които изграждат учениците като личности, дават знания за бъдеща реализация. Да си учител е денонощна работа. Но пък за сметка на това получавали огромна любов и благодарност от своите ученици."

По-младите учители по-лесно се възприемат от децата, защото:

"Ние сме по- близко до тях. За мен беше интересно как ще ме възприемат родителите, когато започнах да водя първи клас, но се оказа доста добре. Поне моите родители са добре настроени към младия учител."

От 1977 година Жулиета Босилкова е учител по немски език. В момента преподава немски език в СУ "Васил Кънчов" във Враца. Тя споделя, че заобичала немския език заради своята класна:

Жулиета Босилкова в първи курс немска филология. Снимка: Личен архив."Това го дължа на класната си, която беше учител по немски. Аз съм учила в Плевен, в руска гимназия. Да избера немски съществено влияние и значение има само класната, защото много я обичахме. Тя беше изключителен човек. Казва се Ингрид Йотова."

Пречи ли голямата възрастовата разлика?

"Трудничко е малко. Но най- важното идва от това, че като си обичаш професията и обичаш децата, неминуемо води до успех и не ти пречи, не влизаш в противоречия със себе си."

Жулиета Босилкова е впечатлена от младите кадри, които работят в училището:

"Миналата година постъпи учителка по български език и литература - изключително амбициозна и мотивирана. От завършилите нашето училище има 3 или 4 тук, във филиала на Великотърновския университет."

Жулиета Босилкова е навършила пенсионна възраст. Продължава да работи, а обяснението ѝ е: "Имам идеи за 100 години напред. Като чета нещо си мисля как мога да го направя по интересно за учениците." 

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00