Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли недостиг на кадри в системата на образованието

Снимка: Радио ВИДИН

В началото на всяка учебна година възниква въпросът за обезпечеността с кадри в системата на образованието. Тази година се очаква около 8 хиляди учители да се пенсионират. Всъщност проблемът със застаряването на професията и недостига на учители не е по-различен спрямо предишни години, казват от гилдията. 

"Интересното от последните две години е, че работни места в системата на образованието се обявяват още в края на предходната учебна година, което е показател за това, че директорите, които толкова рано обявяват съответно работните места за педагогически специалисти, искат да имат един по- дълъг период от време за изчаквателен, не както е по закон в рамките на 7 дни, да стои обявата, с оглед на това да се осигури действително информация за повече хора и разбира се, да си осигури кадрите. Това е показател, че вече проблем в системата, с недостиг на кадри, има", каза Евлогия Манджукова- директор на ПГТ "Михалаки Георгиев" и председател на Синдиката на българските учители за Видин.

Едва 36 са педагогическите специалисти до 33 години в училищата в общината. На възраст между 34 и 40 години са 5-има, между 41 и 45 години са 10, от 46 до 50 години са 76. Най-много - 193 са работещите учители  на възраст между 51 и 55 години. Преподавателите между 56 и 60 години са 60, а тези над 60 години са 7.

"Малката бройка над 60 години показва, че голяма част от хората, които стигат пенсионна възраст бързат да напуснат системата. И по-лошото е, че когато ги търсим за заместване, не искат да се връщат обратно."

В училищата в област Видин младите специалисти до 33 години са само 20 учители, от 34 до 40 години - 0, между 41 и 45 години учителите са 55, от 46 до 50 години - 39. Най-много  - 117 са педагозите на възраст между 51 до 55 години.

44 години трудов стаж като учител има Любен Добрев. Той преподава история в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин от 32 години. 

"Моите години съобразно учениците дистанцията е страшно голяма. Много трудно се намират допирни точки. Моето поколение си е играло с прашка и карачки, в момента се раждат с таблети. Нормално е да има известно несъвпадение на интересите."

Красимир Герасимов е учител по математика близо 40 години, от които 30 в ПГТ "Михалаки Георгиев". Казва, че интересът към тази наука като че ли е намалял. Младите хора, които наблягат на математиката след като завършат висше образование се насочват към частния сектор, където заплатите са по-високи от учителските:

"То се усеща това, като липса на интерес и във висшите учебни заведения. Млади кадри се виждат, но специално за математиката - не, защото тя е вързана с информатиката. Там перспективите са големи"

Ива Петрова е учител по философия втора година:

"Харесва ми да съм в училище, сред децата. Мисля, че начинът на живот в днешно време е философия. Имат интерес към младите учители, но ние младите нямаме практиката на учителите с по-дълъг стаж."

Учителската професия не е лесна, изисква се търпение, знания, учителите трябва да умеят да мотивират учениците, да намират общ език:

"Важно е учителят как ще подходи към нас... По принцип всички учители се държат добре. По-младите по - ни отпускат и ни предразполагат да си говорими и по други теми. По-възрастните ни подготвят много по-добре. Мисля да следвам предучилищна и начална педагогика... Сложно е да си учител. Много е трудно да комуникираш и да намираш общ език със всяко едно дете... Без значение, само да ни преподава добре...", споделиха мнения ученици.

Снимка:Илина ПетковаИлина Петкова е начален учител в средно училище "Йордан Радичков"- град Монтана. Казва, че родителите държат децата им да се учат, да нямат пропуски, затова учителят трябва да е винаги на ниво. 

"Това е една моя детска мечка, която, за щастие успях да осъществя. Учителите са хората, които изграждат учениците като личности, дават знания за бъдеща реализация. Да си учител е денонощна работа. Но пък за сметка на това получавали огромна любов и благодарност от своите ученици."

По-младите учители по-лесно се възприемат от децата, защото:

"Ние сме по- близко до тях. За мен беше интересно как ще ме възприемат родителите, когато започнах да водя първи клас, но се оказа доста добре. Поне моите родители са добре настроени към младия учител."

От 1977 година Жулиета Босилкова е учител по немски език. В момента преподава немски език в СУ "Васил Кънчов" във Враца. Тя споделя, че заобичала немския език заради своята класна:

Жулиета Босилкова в първи курс немска филология. Снимка: Личен архив."Това го дължа на класната си, която беше учител по немски. Аз съм учила в Плевен, в руска гимназия. Да избера немски съществено влияние и значение има само класната, защото много я обичахме. Тя беше изключителен човек. Казва се Ингрид Йотова."

Пречи ли голямата възрастовата разлика?

"Трудничко е малко. Но най- важното идва от това, че като си обичаш професията и обичаш децата, неминуемо води до успех и не ти пречи, не влизаш в противоречия със себе си."

Жулиета Босилкова е впечатлена от младите кадри, които работят в училището:

"Миналата година постъпи учителка по български език и литература - изключително амбициозна и мотивирана. От завършилите нашето училище има 3 или 4 тук, във филиала на Великотърновския университет."

Жулиета Босилкова е навършила пенсионна възраст. Продължава да работи, а обяснението ѝ е: "Имам идеи за 100 години напред. Като чета нещо си мисля как мога да го направя по интересно за учениците." 

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00