Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С Видин в сърцето

Снимка: Радио ВИДИН

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му. 

Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година: 

"Видин е любимото ми място. Това е всичко. Видин заема любовно място в сърцето, романтично, споменно, жизнено- утвърждаващо. Там са погребани част от родителите ми, там сам видях, онзи завой на реката Дунав. Дунава е най-красива при Видин."Професор Радослав Гайдарски е роден 1937 година в село Градец. Внедрил е в практиката едни от най-трудните операции, има многобройни подобрения и нови оперативни техники, провел е първата чернодробна трансплантация на малката Памела от Кула, за което получава званието "Лекар на България". "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:
 
"Видин си е бил винаги в сърцето ми. Аз живея дълги години в София, обаче Видин си е Видин. Много често се връщам, идвам непрекъснато, примерно всеки 15 дена съм във Видин, Ново село, Градец. Тегли ме носталгията. Като бях във Франция на специализация сънувах непрекъснато, че съм покрай Дунава, там из баирите покрай Градец или Ново село. Като съм в България не съм сънувал такива неща."
Ставри Калинов- художник, график, скулптор, еколог, ненадминат майстор на малката пластика. Роден във Видин през 1944 година. През 1997 година папа Йоан Павел II получава от вицепрезидента на България статуетка на ктиторите на Боянската църква, изработена от Ставри Калинов. "Почетен гражданин на Видин" от 2004 година:

"Видин заема едно от централните места в сърцето ми. Там е майка, татко, баба, дядо, всичките. Аз живея там със сърцето си... Аз искам да си оставя изкуството във Видин. Да направим един музей. Синагогата ще я искам да ми я дадат да я направя музей."


Владимир Зарев- писател. Роден 1947 година в София. Син на известния литературен критик и теоретик видинчанина акад. Пантелей Зарев. Носител е на националната награда "Иван Вазов" за 2015 година. По неговата трилогия "Битието", "Изходът" и "Законът" е заснет епичният сериал "Дървото на живота". Носител на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен. "Почетен гражданин на Видин" от 2014 година:

"Аз съм много привързан към атмосферата на Видин. Привързан съм най- вече към хората на Видин, които опознах и които станаха мои герои. Аз съм писал страшно много за Видин. От Видин е коренът ми, от там започва всичко."

Любен Захариев- дългогодишен солист на Ансамбъл "Дунав". Роден 1952 година в село Винарово. Репертоарът му включва песни от всички краища на страната, както и от Сърбия, Македония и Румъния, но е доминиран от песни от Видинския край, някои от които сам издирва и записва. "Почетен гражданин на Видин" от 2018 година:

"Тук съм отрасъл, тук съм живял, тук съм творял. Видин заема голямо място в мен. Тук, още като малък, откакто започнах с изкуството, нещата тръгнаха добре. Изкуството беше повече на почит. Не съм мислил да творя на друго място."Какво пожелаха на видинчани за Димитровден почетните граждани може да чуете в звуковия файл.

По традиция на духовния празник на Видин се оповестяват носителите на званието "Почетен гражданин на Видин". Началото е поставено в края на 19 век. По информация на Държавен архив- Видин първите почетни граждани на Видин са обявени през 1886 година. Това са капитан Атанас Узунов, организирал защитата на Видин през Сръбско - българската война 1885 година и мичман Владимир Луцки - командир на парахода "Голубчик", доставил боеприпаси и храни за Видинската крепост през Сръбско - българската война. 

В книгата "Почетни граждани на Видин", издание на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", е събрана информация за почетните граждани от 1886 година до 2007 година. 58 са носителите на званието за този период и сред тях има само три жени. Марина Чечнева е първата жена, удостоена със званието "Почетен гражданин на Видин". Родена е в Орловска област, военен летец, майор, участник във Втората Световна война. Удостоена е със званието през 1979 година.Година по-късно със званието е удостоена Людмила Кочерга- командир на разузнавателен отряд в Съветската армия, гостувала във Видин. Активен инициатор за създаване на Дружество на съветско- българска дружба. Приятел на българските студенти в град Лвов. Йорданка Атанасова  е третата жена сред почетните граждани на Видин. Тя е историк, археолог, дългогодишен директор на историческия музей във Видин. Родена е в Етрополе през 1925 година. След завършване на висшето си образование е разпределена за учителка по история в девическата гимназия "Лиляна Димитрова" във Видин. Един от върховете на нейната изследователска дейност е археологическото проучване на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула. С нейно съдействие са реставрирани "Баба Вида", Белоградчишката крепост, старата видинска община, църквите "Света Петка" и "Свети Пантелеймон", други паметници от различни епохи. "Почетен гражданин на Видин" е от 1996 година. Още една дама, след 2007 година, е носител на званието. Това е проф. д-р Велизара Пенчева- председател на Общото събрание на Русенския университет. Званието ѝ е връчено през 2018 година.

Стефан Стамболов, Кръстьо Маринов, Павел Беляев, Пантелей Зарев, Александър Поплилов, Андрей Гуляшки, Даниел Боримиров, Жул Паскин, Пикола Петров, Генчо Генчев, Вълчо Вълчев, Кръстьо Тофишев са само част от видните хора, помагали на Видин и дали по нещо от себе за развитие на този край. 

Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16