Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Видин в сърцето

Снимка: Радио ВИДИН

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му. 

Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година: 

"Видин е любимото ми място. Това е всичко. Видин заема любовно място в сърцето, романтично, споменно, жизнено- утвърждаващо. Там са погребани част от родителите ми, там сам видях, онзи завой на реката Дунав. Дунава е най-красива при Видин."



Професор Радослав Гайдарски е роден 1937 година в село Градец. Внедрил е в практиката едни от най-трудните операции, има многобройни подобрения и нови оперативни техники, провел е първата чернодробна трансплантация на малката Памела от Кула, за което получава званието "Лекар на България". "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:
 
"Видин си е бил винаги в сърцето ми. Аз живея дълги години в София, обаче Видин си е Видин. Много често се връщам, идвам непрекъснато, примерно всеки 15 дена съм във Видин, Ново село, Градец. Тегли ме носталгията. Като бях във Франция на специализация сънувах непрекъснато, че съм покрай Дунава, там из баирите покрай Градец или Ново село. Като съм в България не съм сънувал такива неща."




Ставри Калинов- художник, график, скулптор, еколог, ненадминат майстор на малката пластика. Роден във Видин през 1944 година. През 1997 година папа Йоан Павел II получава от вицепрезидента на България статуетка на ктиторите на Боянската църква, изработена от Ставри Калинов. "Почетен гражданин на Видин" от 2004 година:

"Видин заема едно от централните места в сърцето ми. Там е майка, татко, баба, дядо, всичките. Аз живея там със сърцето си... Аз искам да си оставя изкуството във Видин. Да направим един музей. Синагогата ще я искам да ми я дадат да я направя музей."


Владимир Зарев- писател. Роден 1947 година в София. Син на известния литературен критик и теоретик видинчанина акад. Пантелей Зарев. Носител е на националната награда "Иван Вазов" за 2015 година. По неговата трилогия "Битието", "Изходът" и "Законът" е заснет епичният сериал "Дървото на живота". Носител на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен. "Почетен гражданин на Видин" от 2014 година:

"Аз съм много привързан към атмосферата на Видин. Привързан съм най- вече към хората на Видин, които опознах и които станаха мои герои. Аз съм писал страшно много за Видин. От Видин е коренът ми, от там започва всичко."

Любен Захариев- дългогодишен солист на Ансамбъл "Дунав". Роден 1952 година в село Винарово. Репертоарът му включва песни от всички краища на страната, както и от Сърбия, Македония и Румъния, но е доминиран от песни от Видинския край, някои от които сам издирва и записва. "Почетен гражданин на Видин" от 2018 година:

"Тук съм отрасъл, тук съм живял, тук съм творял. Видин заема голямо място в мен. Тук, още като малък, откакто започнах с изкуството, нещата тръгнаха добре. Изкуството беше повече на почит. Не съм мислил да творя на друго място."



Какво пожелаха на видинчани за Димитровден почетните граждани може да чуете в звуковия файл.

По традиция на духовния празник на Видин се оповестяват носителите на званието "Почетен гражданин на Видин". Началото е поставено в края на 19 век. По информация на Държавен архив- Видин първите почетни граждани на Видин са обявени през 1886 година. Това са капитан Атанас Узунов, организирал защитата на Видин през Сръбско - българската война 1885 година и мичман Владимир Луцки - командир на парахода "Голубчик", доставил боеприпаси и храни за Видинската крепост през Сръбско - българската война. 

В книгата "Почетни граждани на Видин", издание на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", е събрана информация за почетните граждани от 1886 година до 2007 година. 58 са носителите на званието за този период и сред тях има само три жени. Марина Чечнева е първата жена, удостоена със званието "Почетен гражданин на Видин". Родена е в Орловска област, военен летец, майор, участник във Втората Световна война. Удостоена е със званието през 1979 година.Година по-късно със званието е удостоена Людмила Кочерга- командир на разузнавателен отряд в Съветската армия, гостувала във Видин. Активен инициатор за създаване на Дружество на съветско- българска дружба. Приятел на българските студенти в град Лвов. Йорданка Атанасова  е третата жена сред почетните граждани на Видин. Тя е историк, археолог, дългогодишен директор на историческия музей във Видин. Родена е в Етрополе през 1925 година. След завършване на висшето си образование е разпределена за учителка по история в девическата гимназия "Лиляна Димитрова" във Видин. Един от върховете на нейната изследователска дейност е археологическото проучване на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула. С нейно съдействие са реставрирани "Баба Вида", Белоградчишката крепост, старата видинска община, църквите "Света Петка" и "Свети Пантелеймон", други паметници от различни епохи. "Почетен гражданин на Видин" е от 1996 година. Още една дама, след 2007 година, е носител на званието. Това е проф. д-р Велизара Пенчева- председател на Общото събрание на Русенския университет. Званието ѝ е връчено през 2018 година.

Стефан Стамболов, Кръстьо Маринов, Павел Беляев, Пантелей Зарев, Александър Поплилов, Андрей Гуляшки, Даниел Боримиров, Жул Паскин, Пикола Петров, Генчо Генчев, Вълчо Вълчев, Кръстьо Тофишев са само част от видните хора, помагали на Видин и дали по нещо от себе за развитие на този край. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00