Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера тестове са положителни.

Активните случаи на коронавирус надвишиха 20 000 за пръв път от началото на пандемията, достигайки 20 346. В болница са хоспитализирани 2130 души, от тях 149 в интензивни отделения. Починали са 42-ма - най-голям брой за денонощие от началото на пандемията.

Каква е ситуацията в Северозапада, спазват ли се мерките, има ли готовност за лечение на болните, какви са проблемите?


Притеснително е положението с новозаболели от коронавирус към момента в регион Враца. 37 са новодиагностицираните за последното денонощие, а общият брой на заболели от началото на пандемията е 490.

На какво се дължи това?

Най-вероятно на ширещото се разбиране, че COVID-19 не съществува, което се разпространява все по-истерично в социалните мрежи. Има и занижен контрол, както и нежеланието на хората да слагат маски и да спазват противоепидемичните изисквания.

В резултат на това Белодробната болница е пълна с пациенти в тежко състояние, все повече класове в училищата са под карантина заради установените случаи на заразата на ученици и учители, а вече в графата взеха да попадат и лечебни заведения.


Бумът на новоинфектирани съвпадна с взрива в Комплексен онкологичен център – до този момент само инфектираните там медицински лица: лекари, медицински сестри и санитари, е над 20.

За да се ограничи размерът на заразата, държавната и местна власт затегна мерките. Бяха забранени събиранията на закрито, представленията от октомврийската програма на местния театър паднаха, а съдебната палата беше затворена заради дезинфекция. Заради двама инфектирани съветници, общинската сесия във Враца днес ще е онлайн...

И въпреки това, броят на заразените не спада, а хората с тревога следят всеки ден покачващият се брой на поразени от ковид.
Днес ще заседава областният медицински съвет във Враца, за да реши необходими ли са по-строги мерки на местно ниво срещу разпространението на COVID-19.

МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца

"Моят апел е да се спазват мерките- такива, каквито са предписани от министъра на здравеопазването, институциите да упражняват засилен контрол и нещата няма да стигат до ескалация. Ако всеки не осъзнае това сам, няма как ние- институциите, да се справим", апелира областният управител Малина Николова.

Заради усложнената епидемична обстановка временно се преустановява дейността на пенсионерските клубове в Мизия. Спортните и читалищните събития ще се провеждат без публика, при строго спазване на противоепидемичните мерки. Директорите на училища са задължени да предприемат аналогични мерки за заниманията в спортните салони и зали.

Общинските оперативни щабове в Козлодуй и Мездра също въведоха допълнителни ограничителни мерки.


По данни на РЗИ–Видин, за последното денонощие са доказани 7 положителни проби на коронавирус в област Видин. Към днешна дата потвърдените случаи са 306, като 253 от тях вече са излекувани. Битката със заразата са загубили 23 души, положителни за COVID-19. Активните случаи в областта са 30.

"Обстановката във Видинска област в началото на т.нар. втора вълна засега е спокойна. PCR-тестове всеки ден се правят, проби се набират всеки ден. Областният кризисен щаб заседава всяка седмица, следи се заболеваемостта, взимат се необходимите мерки. Засега не се налага да се затварят обекти или училища. От направените проверки е видно, че не на 100% се изпълняват противоепидемичните мерки- най-вече носенето на маски, написани са актове, но целта не е броят на актовете, а хората да свикват да носят предпазни средства, където е указано.

Проблем е липсата на достатъчно лекари в болничните заведения в региона, но така е в цялата страна, не само тук. В момента 7 са лежащоболните с COVID във видинската болница. За масово затваряне на училища в този момент въобще не става въпрос. При наличието на симптоматика, гражданите да информират личните си лекари, те ще ги насочат какво трябва да направят или ще изпишат необходимата терапия, могат да отидат и в Спешно приемно отделение за взимане на проба за PCR-тест. По-голямата част от хората вече разбраха за какво става въпрос и гледат сериозно на тази епидемия, въпреки че има част от хората, които все още не са убедени, че съществува такъв вирус, но положението е наистина много сериозно. Трябва да пазим себе си и другите", обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

В две училища във Видин- "Йордан Радичков" и "Иван Вазов", вече има случаи на положителни за COVID-19 ученици. Общо 4 паралелки са поставени под карантина.



Монтана е в червената зона за разпространението на COVID-19 с близо 200 новозаразени на 100 000 души население за последните 14 дни. 28 нови случая са доказани за последните 24 часа, а общия брой заразени достигна 532-ма.

До 18 октомври регионът е бил в оранжевата зона, поясни директорът на РЗИ Монтана д-р Елена Борисова:

"Вече сме с много над 120 заболели на 100 000 души население- 185,03 заболеваемост."

Заради бързото разпространение на коронавируса са въведени по-строги епидемологични мерки.

"Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ на територията на област Монтана за срок до 30 ноември 2020 година", добави д-р Борисова.
   
От коронавирус са поразени ученици, учители и персонал. Към момента в област Монтана няма основание да се премине към онлайн обучение. Това ще стане, ако 20% от учениците са с COVID-19. Областният управител на Монтана Росен Белчев ще препоръча на кметовете на общините временно да бъдат преустановени извън училищните занимания.

Три класа от начален етап, с общо 58 деца, са поставени под домашна карантина, заради положителни проби за коронавирус на техни учители. Първи и втори клас от основното училище в Габровница и един втори клас от 2-ро СУ „Н.Й.Вапцаров” в Монтана са под карантина. 28 са положителните проби за област Монтана за последното денонощие.  Трима души са починали. Към 27 октомври 259 лица от региона на Монтана са с активна ковид инфекция. 39 са в болници. Останалите 220 са на домашно лечение. Така общо диагностицираните с COVID-19 в област Монтана до сега стават 532-ма.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00