Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември.

Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още по-динамичен, коментира в "Посоките на делника" проф. Венелин Терзиев, преподавател по икономика и социално управление, бивш зам.-директор на Агенцията по заетостта.

"Колкото и малка да е нашата страна, отделните региони в държавата имат различни равнища на безработица и коефициент на заетост, което създава предпоставки да се мисли, когато се създават политиките по отношение пазара на труда, много диференцирано. Пандемичната криза действаше като усилвател за увеличаване равнището на безработица, защото част от секторите на икономиката започнаха да не функционират. В началото на кризата част от работодателите изкуствено запазиха заетостта- пуснаха своите работници в платен или неплатен отпуск, което остави равнището на безработица непроменено. Но в летните месеци броят на безработните чувствително нарасна. Тове не се бе случвало в държавата ни от кризата 2008-2009 година."

Адекватни ли са мерките на правителството, целящи запазването на работните места в страната?

"Първите кризисни мерки бяха свързани с подпомагане на определени отрасли. Безспорно мярката 60/40 даде и позитивни, и негативни резултати- няма как предприятия, които се занимават с туристически бизнес, да осигурят определения процент възнаграждения и осигурителни плащания. Но оценката на подобни мерки, дали са били достатъчно ефективни, се прави, когато периодът на въздействие е приключил."

Какво трябва да се промени в политиката по отношение на заетостта и безработицата?

"Социалната политика винаги е била доста атакувана, като вид политика. Но по отношение на безработицата и заетостта, може би в бъдещ период, когато е обсъждането на Националния план за действие по заетостта през 2021 година, освен по-голямото количество финансов ресурс, което трябва да се отдели за стимулиране и запазване на заетостта, трябва да се обърне внимание къде са кризисните и критичните точки вследствие на пандемичната криза. Би трябвало и не толкова фрагментиран да бъде този Национален план, за да може Министерството на труда и социалната политика да реагира по-бързо и по-адекватно на ситуацията. Важно е стимулирането на заетост- създаването на работни места и запазването на съществуващите, да бъде подпомогнато."

Каква е прогнозата Ви за следващата година, ще се стабилизира ли пазарът на труда?

"Пазарът на труда малко или много се влияе от всички вътрешни и външни фактори- политически, икономически, финансови, в случая и кризсни обстоятелства, които настъпват. Трендовете на пазара на труда ще останат относително същите, поради това че всички онези, които бяха освободени поради затихване на производствените дейности в определени отрасли, ще продължат да бъдат безработни лица. Надявам се, че няма да се увеличи броят на безработните лица, като абсолютна цифра, имайки предвид заявките на правителството за увеличаване на финансовия ресурс и на елементите на финансиране на тези дейности. Т.е. ще бъдем в едно относително равновесно положение, но в никакъв случай по-добро."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30