Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември.

Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още по-динамичен, коментира в "Посоките на делника" проф. Венелин Терзиев, преподавател по икономика и социално управление, бивш зам.-директор на Агенцията по заетостта.

"Колкото и малка да е нашата страна, отделните региони в държавата имат различни равнища на безработица и коефициент на заетост, което създава предпоставки да се мисли, когато се създават политиките по отношение пазара на труда, много диференцирано. Пандемичната криза действаше като усилвател за увеличаване равнището на безработица, защото част от секторите на икономиката започнаха да не функционират. В началото на кризата част от работодателите изкуствено запазиха заетостта- пуснаха своите работници в платен или неплатен отпуск, което остави равнището на безработица непроменено. Но в летните месеци броят на безработните чувствително нарасна. Тове не се бе случвало в държавата ни от кризата 2008-2009 година."

Адекватни ли са мерките на правителството, целящи запазването на работните места в страната?

"Първите кризисни мерки бяха свързани с подпомагане на определени отрасли. Безспорно мярката 60/40 даде и позитивни, и негативни резултати- няма как предприятия, които се занимават с туристически бизнес, да осигурят определения процент възнаграждения и осигурителни плащания. Но оценката на подобни мерки, дали са били достатъчно ефективни, се прави, когато периодът на въздействие е приключил."

Какво трябва да се промени в политиката по отношение на заетостта и безработицата?

"Социалната политика винаги е била доста атакувана, като вид политика. Но по отношение на безработицата и заетостта, може би в бъдещ период, когато е обсъждането на Националния план за действие по заетостта през 2021 година, освен по-голямото количество финансов ресурс, което трябва да се отдели за стимулиране и запазване на заетостта, трябва да се обърне внимание къде са кризисните и критичните точки вследствие на пандемичната криза. Би трябвало и не толкова фрагментиран да бъде този Национален план, за да може Министерството на труда и социалната политика да реагира по-бързо и по-адекватно на ситуацията. Важно е стимулирането на заетост- създаването на работни места и запазването на съществуващите, да бъде подпомогнато."

Каква е прогнозата Ви за следващата година, ще се стабилизира ли пазарът на труда?

"Пазарът на труда малко или много се влияе от всички вътрешни и външни фактори- политически, икономически, финансови, в случая и кризсни обстоятелства, които настъпват. Трендовете на пазара на труда ще останат относително същите, поради това че всички онези, които бяха освободени поради затихване на производствените дейности в определени отрасли, ще продължат да бъдат безработни лица. Надявам се, че няма да се увеличи броят на безработните лица, като абсолютна цифра, имайки предвид заявките на правителството за увеличаване на финансовия ресурс и на елементите на финансиране на тези дейности. Т.е. ще бъдем в едно относително равновесно положение, но в никакъв случай по-добро."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Приоритет ли е масовият спорт в България

17 май е обявен за Ден на българския спорт. Днес е Професионален празник на работещите в сферата на спорта. Обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в..

публикувано на 17.05.21 в 13:57
село типченица

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът..

публикувано на 14.05.21 в 17:40
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11