Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември.

Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още по-динамичен, коментира в "Посоките на делника" проф. Венелин Терзиев, преподавател по икономика и социално управление, бивш зам.-директор на Агенцията по заетостта.

"Колкото и малка да е нашата страна, отделните региони в държавата имат различни равнища на безработица и коефициент на заетост, което създава предпоставки да се мисли, когато се създават политиките по отношение пазара на труда, много диференцирано. Пандемичната криза действаше като усилвател за увеличаване равнището на безработица, защото част от секторите на икономиката започнаха да не функционират. В началото на кризата част от работодателите изкуствено запазиха заетостта- пуснаха своите работници в платен или неплатен отпуск, което остави равнището на безработица непроменено. Но в летните месеци броят на безработните чувствително нарасна. Тове не се бе случвало в държавата ни от кризата 2008-2009 година."

Адекватни ли са мерките на правителството, целящи запазването на работните места в страната?

"Първите кризисни мерки бяха свързани с подпомагане на определени отрасли. Безспорно мярката 60/40 даде и позитивни, и негативни резултати- няма как предприятия, които се занимават с туристически бизнес, да осигурят определения процент възнаграждения и осигурителни плащания. Но оценката на подобни мерки, дали са били достатъчно ефективни, се прави, когато периодът на въздействие е приключил."

Какво трябва да се промени в политиката по отношение на заетостта и безработицата?

"Социалната политика винаги е била доста атакувана, като вид политика. Но по отношение на безработицата и заетостта, може би в бъдещ период, когато е обсъждането на Националния план за действие по заетостта през 2021 година, освен по-голямото количество финансов ресурс, което трябва да се отдели за стимулиране и запазване на заетостта, трябва да се обърне внимание къде са кризисните и критичните точки вследствие на пандемичната криза. Би трябвало и не толкова фрагментиран да бъде този Национален план, за да може Министерството на труда и социалната политика да реагира по-бързо и по-адекватно на ситуацията. Важно е стимулирането на заетост- създаването на работни места и запазването на съществуващите, да бъде подпомогнато."

Каква е прогнозата Ви за следващата година, ще се стабилизира ли пазарът на труда?

"Пазарът на труда малко или много се влияе от всички вътрешни и външни фактори- политически, икономически, финансови, в случая и кризсни обстоятелства, които настъпват. Трендовете на пазара на труда ще останат относително същите, поради това че всички онези, които бяха освободени поради затихване на производствените дейности в определени отрасли, ще продължат да бъдат безработни лица. Надявам се, че няма да се увеличи броят на безработните лица, като абсолютна цифра, имайки предвид заявките на правителството за увеличаване на финансовия ресурс и на елементите на финансиране на тези дейности. Т.е. ще бъдем в едно относително равновесно положение, но в никакъв случай по-добро."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16