Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с детските надбавки?

Снимка: Радио Видин

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри. Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага увеличаване на доходния критерий за детските добавки да бъде  увеличен със 100 лева. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката. Добавката за 1 дете ще е 50 лева, за две деца - 110, за три - 165 и за семейство с четири деца - 185 лева месечно. Какво ще се случи в крайна сметка и как приема тези промени обществото?  
В края на миналата седмица стана ясно, че ВМРО няма да подкрепи предложението на ГЕРБ детските надбавки догодина да останат с подоходен критерий. В позицията на ВМРО се посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци. От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези обществени битки. Потърсихме за коментар депутатът от ВМРО от Враца Красимир Богданов

"Това не е първия случай, при който сме изправени пред неприятната ситуация едно нещо да се обещава, а след това да се отмятат нашите партньори от него. Това е дългогодишна политика на ВМРО, по отношение на демографската катастрофа, в която се намираме. Смятаме, че децата не бива да се делят по някакъв критерий- доходен, етнически или някакъв друг. Всички български деца трябва да получават детски надбавки, а всички български граждани са граждани на Република България и плащат данъци и затова трябва да помислим върху това да осигурим на всички български деца по- добри възможности."- подчерта Красимир Богданов.

Какво казват коалиционните партньори от групата на "Обединени патриоти" ? Работят ли отново управляващите на принципа "проба- грешка", това попитахме народният представител от Видин Росен Живков:

"Колегите от ГЕРБ се лутат в това да балансират добре бюджета, но не винаги се получава, така че е нормално като действие, защото тези стъпки като на хоро- две напред, една назад, просто не са положителни нито за управлението, нито за обществото ... Децата нямат цвят, нямат расова принадлежност, нямат религия. Те всичките са едни слънчица, които трябва да бъдат обгрижвани и трябва да се чувстват равнопоставени."- каза Росен Живков. Според него отстъплението от веднъж заявената позиция по казуса от страна на управляващите е разбунила духовете абсолютно излишно.

Остра реакция по казуса бе представена от страна на Синдикалната федерация на служителите в МВР, като според тях коригирането на суми за месечни добавки, за всички деца и връщане на подоходния критерий, по един безогледен начин е обяснено с осигуряването на допълнителен ресурс за медицински работници и служители на МВР. "Като представители на служители в МВР, сме в правото си да потърсим сметка за тази нелепа провокация и пореден удар върху имиджа на работещи в сектор "Сигурност" и не сме съгласни в това противопоставяне да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното, на работното си място, за да лекуват българските граждани."- бе част от официалната позицията на федерацията. Потърсихме за коментар Емилиян Недялков от полицейския синдикат във Видин и зам. председател  на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР:

"Ние сме категорично възмутени от това, че много тъничко противопоставят детските надбавки с увеличението на колегите, което са ни дали за момента с 5 процента повече, както и на медиците, които са също на първа линия. Тези две линии- полицай и медици, и нашето бъдеще- децата, категорично по никакъв начин не трябва да бъдат вкарвани в никакво противоречие."- обясни Емилиян Недялков.

Темата коментира и директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков:

"От управленска гледна точка- нямам думи. Да не знаеш след три дена какво ще направиш и да правиш точно обратното, не звучи добре нито от управленска, нито от медицинска гледна точка. Беше грешна първата стъпка, а именно премахването на подоходния критерии."- каза за радио Видин бившият социален министър Иван Нейков.

Според някои видинчани трябва да остане подоходният критерии при определяне на размера на детските надбавки, а други не изказаха мнение по темата. Междувременно БНР съобщи, че управляващите партии ГЕРБ и ВМРО са постигнали съгласие по спора си за детските добавки, след като стана ясно, че патриотичната формация няма да подкрепи запазването на доходния критерии за месечните помощи. В пост във Фейсбук съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов съобщава, че с финансовия министър Кирил Ананиев е договорено, че всички деца трябва да получават подкрепа от държавата. Върви се и към втори вариант- семействата  с ниски доходи да бъдат подпомагани с детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер- като  родителите да намалят с 4500 лева годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат ще разполагат с по 450 лева годишна подкрепа.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45