Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво се случва с детските надбавки?

Снимка: Радио Видин

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри. Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага увеличаване на доходния критерий за детските добавки да бъде  увеличен със 100 лева. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката. Добавката за 1 дете ще е 50 лева, за две деца - 110, за три - 165 и за семейство с четири деца - 185 лева месечно. Какво ще се случи в крайна сметка и как приема тези промени обществото?  
В края на миналата седмица стана ясно, че ВМРО няма да подкрепи предложението на ГЕРБ детските надбавки догодина да останат с подоходен критерий. В позицията на ВМРО се посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци. От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези обществени битки. Потърсихме за коментар депутатът от ВМРО от Враца Красимир Богданов

"Това не е първия случай, при който сме изправени пред неприятната ситуация едно нещо да се обещава, а след това да се отмятат нашите партньори от него. Това е дългогодишна политика на ВМРО, по отношение на демографската катастрофа, в която се намираме. Смятаме, че децата не бива да се делят по някакъв критерий- доходен, етнически или някакъв друг. Всички български деца трябва да получават детски надбавки, а всички български граждани са граждани на Република България и плащат данъци и затова трябва да помислим върху това да осигурим на всички български деца по- добри възможности."- подчерта Красимир Богданов.

Какво казват коалиционните партньори от групата на "Обединени патриоти" ? Работят ли отново управляващите на принципа "проба- грешка", това попитахме народният представител от Видин Росен Живков:

"Колегите от ГЕРБ се лутат в това да балансират добре бюджета, но не винаги се получава, така че е нормално като действие, защото тези стъпки като на хоро- две напред, една назад, просто не са положителни нито за управлението, нито за обществото ... Децата нямат цвят, нямат расова принадлежност, нямат религия. Те всичките са едни слънчица, които трябва да бъдат обгрижвани и трябва да се чувстват равнопоставени."- каза Росен Живков. Според него отстъплението от веднъж заявената позиция по казуса от страна на управляващите е разбунила духовете абсолютно излишно.

Остра реакция по казуса бе представена от страна на Синдикалната федерация на служителите в МВР, като според тях коригирането на суми за месечни добавки, за всички деца и връщане на подоходния критерий, по един безогледен начин е обяснено с осигуряването на допълнителен ресурс за медицински работници и служители на МВР. "Като представители на служители в МВР, сме в правото си да потърсим сметка за тази нелепа провокация и пореден удар върху имиджа на работещи в сектор "Сигурност" и не сме съгласни в това противопоставяне да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното, на работното си място, за да лекуват българските граждани."- бе част от официалната позицията на федерацията. Потърсихме за коментар Емилиян Недялков от полицейския синдикат във Видин и зам. председател  на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР:

"Ние сме категорично възмутени от това, че много тъничко противопоставят детските надбавки с увеличението на колегите, което са ни дали за момента с 5 процента повече, както и на медиците, които са също на първа линия. Тези две линии- полицай и медици, и нашето бъдеще- децата, категорично по никакъв начин не трябва да бъдат вкарвани в никакво противоречие."- обясни Емилиян Недялков.

Темата коментира и директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков:

"От управленска гледна точка- нямам думи. Да не знаеш след три дена какво ще направиш и да правиш точно обратното, не звучи добре нито от управленска, нито от медицинска гледна точка. Беше грешна първата стъпка, а именно премахването на подоходния критерии."- каза за радио Видин бившият социален министър Иван Нейков.

Според някои видинчани трябва да остане подоходният критерии при определяне на размера на детските надбавки, а други не изказаха мнение по темата. Междувременно БНР съобщи, че управляващите партии ГЕРБ и ВМРО са постигнали съгласие по спора си за детските добавки, след като стана ясно, че патриотичната формация няма да подкрепи запазването на доходния критерии за месечните помощи. В пост във Фейсбук съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов съобщава, че с финансовия министър Кирил Ананиев е договорено, че всички деца трябва да получават подкрепа от държавата. Върви се и към втори вариант- семействата  с ниски доходи да бъдат подпомагани с детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер- като  родителите да намалят с 4500 лева годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат ще разполагат с по 450 лева годишна подкрепа.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Приоритет ли е масовият спорт в България

17 май е обявен за Ден на българския спорт. Днес е Професионален празник на работещите в сферата на спорта. Обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в..

публикувано на 17.05.21 в 13:57
село типченица

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът..

публикувано на 14.05.21 в 17:40
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11