Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Снимка: Радио Видин

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна по домове). Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, с изключение на театрите, които ще продължат да работя при заетост от 30% и строги санитарни мерки. Остават да работят магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори, както и квартални магазини. Частичният локдаун (значението от английски език е заключване), наложен на извънреден брифинг в Министерски съвет се налага, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Някои видинчани приемат за нужни новите мерки, други пък са обезпокоени за това как ще преживяват без финанси в този период, сочи анкета на Радио Видин:

"Това не засяга всички... Трябва да предотвратим разпространението на COVID... Може и да са нужни, но това съсипва бизнеса и пречи на хората... Това изобщо нямаше да го има, ако бяха болниците като хората... От 30 години здравеопазването само се руши. Как да не съм засегнат, като чаках да почна работа и ми казаха, да се види след затварянето на държавата, какво ще бъде.  Можех денс, утре да подпиша договор и да започна работа... Нормално, щом се налага, можеше и по-рано да стане... Аз съм съгласна с тези мерки, защото много хора си отидоха... Мисля, че за няколко седмици може да се изтърпи всичко.", споделиха анкетирани видинчани.

От петък вечерта се преустановява и провеждането на присъствени конференции, семинари, конкурси. Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души. Спират се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта. Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. ще се провеждат без публика.

Вижте още

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

Къдроглав пеликан е забелязан край язовир Дъбника

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Враца взе участие в 45-тото ежегодно среднозимно преброяване на водолюбивите птици.  "За поредна година екип от нашата инспекция съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и природен парк "Врачански Балкан" обходихме общо 16 точки по поречието на река Искър..

публикувано на 21.01.21 в 14:10