Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението на коронавирус във видински условия

Снимка: Радио ВИДИН

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят апарати за подаване на кислород. Болницата има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

"Ние имаме количества, които за момента ще бъдат достатъчни, за да завършим лечението на започнатите с тези лекарства пациенти. Група желаещи да дарят средства са поели инициатива да се закупи един апарат за дишането, който е подпомагащ дишането на болни с тежка дихателна недостатъчност. Частен дарител е закупил още няколко кислородни концентратора. Броят на болните се увеличава лавинообразно и по-добре да имаме по- олямо количества такива кислородни концентратори. Допълнително с наши средства ще купим още три. Да сме сигурни, че имаме достатъчно кислородни концентратори и апарати за дишане."

Във видинската болница е създадена организация за ползване на лични предпазни средства, която стриктно се спазва. Вътре, в отделенията, е много малко вероятно да бъдат заразени работещите.

"Това, от което имаме нужда, са лични предпазни средства. Те се използват много и в големи количества. Поръчките, които правим, са големи и като финансови средства също ни натоварват много. Това е, от което имаме нужда в момента и от хора- лекари медицински сестри, които биха могли да облекчат нашите лекари."

81 са леглата за пациенти с COVID-19, което е 30% от леглата на болницата. Ръководството на лечебното заведение ремонтира един сектор с няколко стаи, където биха могли да бъдат настанени още пациенти.

Каква е ситуацията в доболничната помощ?
За личните лекари ситуацията е сложна. Работим под напрежение, не можем да говорим за нормален работен ден, коментира д-р Наташа Иванова- заместник председател на сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин:

"Не само ни звънят, те идват директно в кабинета. На ден преглеждаме по 40-50 човека, отделно провеждам по 60-70 разговора на ден. Отделно атакуват и сестрата. Аз имам два телефона, отговарям и на двата. Не е нормален работен ден. Това е изключително интензивен, поради простата причина, че аз преглеждам, прекъсват прегледите. Отбивам по някой път, после започвам да връщам обаждания. Лудост. Всичко живо, което посещава кабинета, с изключение на двама-трима, които идват за изписване на рецептурни книжки, е със симптоматика за ковид. Назначаваме лечение, оттук нататък изисквам през ден, а тези, които са по-влошени, всеки божи ден да ми звънят по телефона, за да мога да ги контролирам. През два- три дена ги викам, за контролен преглед, съответно, ако се налага рентгенография на бял дроб. Тези, които са по-запуснати, решили са, че сами ще оправят или сами ще се самолекуват, идват в един момент закъснели. Карам се, сърдя се, заради това, че идват с оформена двустранна пневмония", сподели д-р Наташа Иванова. Според нея няма ясен сигнал, че пациент е с COVID-19:

"При всеки започва различно. Болшинството от случаите започват с температура. Като температурното състояние се предшества от малсимптоми, които се пропускат от пациента. Примерно, леко дразнене в гърлото. В един момент като вдигне температура, тогава те разбират, че наистина нещо се случва с тях. Но не е така, не е температурата първия симптом. Някои идват с нарушение в обонянието. Прави впечатление, че младите са по-често с нарушение в обонянието, без никакви други симптоми. Други идват с температурата, кашлицата. Други имат силен главобол, силна отпадналост. Понеже почти не се правят тестове, аз съответно не ги насочвам, защото осъзнавам, че около нас всичко е с ковид, само че той е недоказан. Поради простата причина, че няма достатъчно тестове или хората трябва да ходят да си плащат в лабораторията. Хората са бедни, нямат достатъчно финанси. Скъпо е лекуването на ковид в доболничната помощ и поради тази причина предпочитам тези пари да ги дадат за медикаменти за лечение", допълни личният лекар.

Правят ли се безплатни PCR тестове в спешно приемно отделение и има ли достатъчно?

"Като започне да работи нашата лаборатория в нашата болница, да прави пробите, тогава вече ще могат. Ще бъдат безплатни само толкова, колкото Касата ги поема за всеки ден. Няма да бъдат неограничени, а ще има лимит. PCR тестове безплатни се правят, но в нашата болница няма как. Тези проби, които се взимат, се дават в националната референтна лаборатория", обясни д-р Венцислав Владински- директор на РЗИ във Видин.

Не всеки може да си направи безплатен PCR тест, каза още д-р Владински:

"Колегите го преценяват. Първо му се прави бърз тест и там се вижда. Като е отрицателен, няма смисъл да се прави PCR. Пращам 100 PCR проби в София, половината са положителни, другата са отрицателни и от София, от националната лаборатория ни се сърдят и казват: "Вие си правите проби за утеха." В Спешно приемно отделение отиват тези пациенти, които вече имат симптоматиката или са направили двойните пневмонии. На тези хора им се взима пробата, изработва се, за тях е безплатно."

Още по темата - в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00