Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Коледни чудеса" творят във Видин

Снимка: Общински съвет по наркотични вещества

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса". За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни социологът Силвия Нелчева:

"Целта на тази инициатива е да провокира желание сред децата и младежите да изработват коледни картички, като желанието ни е да ангажираме участниците в конкурса с дейност, показваща някакво разбиране към другия и желание да правят добро, тъй като картичките ще бъдат с благотворителна цел, за деца в неравностойно положение."

В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от община Видин. Те ще бъдат разпределени в три възрастови групи:

"В първа възрастова група - от 1 до 4 клас, втора - от 5 до 8 клас,  и трета - от 9 до 12 клас. Коледните картички трябва да бъдат изработени с материал по избор, да бъдат във формат А4, който да бъде сгънат на две за картичка. Всяка картичка бихме искали да бъде придружена от коледно пожелание и на гърба на творбата да бъдат записани имената на участника, класът и училището, от което е той. Творбите могат да се оставят на партера на Община Видин, на централния вход. Крайният срок е 17 декември. Картичките ще бъдат оценени от комисия и резултатите ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Общинския младежки съвет за превенция на зависимости. Относно наградите, на този етап това ще е изненада за спечелилите, защото нали все пак коледните чудеса са свързани с изненадата, която всеки очаква на Коледа."

Отличните творби ще бъдат включени в изложба, която ще бъде открита във фоайето на Информационния център на Община Видин. Тогава ще бъдат обявени и децата, които ще получат коледните картички, създадени по време на конкурса. 

Вижте още

Притеснението от ваксината е нормално, смятат учители

Голям процент от учителите и непедагогическия персонал, към този момент, са заявили че няма да се включат в имунизационната кампания срещу COVID-19. Желание да се ваксинират по последни данни са заявили едва 23% от педагозите. В системата на висшето образование 30 на сто от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.  Владислав Тодоров е..

публикувано на 28.01.21 в 13:05

В "Музикална зона" на 28 януари 2021 слушаме Артур Рубинщайн

Днес се навършват 134 г. от рождението на световноизвестния пианист – виртуоз Артур Рубинщайн. Един от най-добрите интерпретатори на произведенията на Шопен. Записва всички клавирни концерти на Бетховен. Дава името си на няколко пианистични конкурса. Десеткратен носител на "Грами" за класическа музика. С редица награди в международен мащаб...

публикувано на 28.01.21 в 09:00

Холокоста е велик урок по история, който трябва да помним

На 27 януари съветските войски освобождават лагера Аушвиц. През 2005 година, по време на 60-та годишнина от освобождението на лагера, Общото събрание на ООН обявява 27 януари за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста . Видинските евреи- 624 семейства, е трябвало да бъдат качени в конските вагони и отведени в лагерите на 29 май 1943..

публикувано на 27.01.21 в 17:14

Собственици и служители на заведения излязоха на протест във Видин

Собственици на заведения и работещи в бранша излязоха на протест на централния площад във Видин. Действията им са в подкрепа на националния протест в столицата. Причината са нелогичните мерки на управляващите, каза Светослав Цветанов , собственик на заведение във Видин: "Ресторант в хотел може да работи, а ресторант извън хотел не може да работи!..

публикувано на 27.01.21 в 15:25

Нужна е по-добра информираност за 5G мрежите у нас

Процесът по предоставяне на 5G честотите у нас вече е на доста напреднал етап и поетапно ще започнат да се появяват съоръжения и услуги от пето поколение. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Иван Димитров и поясни, че институцията има ангажимент да информира широката общественост какво е 5G и какво предстои..

обновено на 27.01.21 в 14:51

Часовете по физическо възпитание са възможни и онлайн

Часовете по физическо възпитание и спорт са възможни онлайн , доказват в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Учениците имат упражнения за работа вкъщи и спортуват пълноценно дори и от дома. Нямат търпение да влязат отново в новата спортна зала в училище, но засега  спазват стриктно указанията на..

обновено на 27.01.21 в 14:27

Нощ на "Хари Потър" във врачанската библиотека

Оригинални аксесоари на Хари Потър ще могат да спечелят най-големите почитатели на момчето магьосник. За целта е необходимо да се включат в седмата "Нощ на книгите на Хари Потър", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца. Тази година инициативата ще премине на два етапа , като първият ще бъде под формата на онлайн игра с..

публикувано на 27.01.21 в 16:25