Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунолог: Ако не спазваме мерките, трудно ще преодолеем пандемията

Снимка: архив


Поне 15-20 % от хората трябва да се ваксинират, за да бъде изграден колективен имунитет срещу COVID -19. Това каза в предаването "Направление здраве" имунологът акад. Богдан Петрунов. По думите му още е рано да се каже каква ще бъде ефективността на ваксините, но дори да е 50%, тя ще има голяма полза за колективния имунитет. Имунологът коментира и притеснението на част от българите от ваксинирането:

"Разбирам, това са нормални безпокойства на хората, в това няма съмнение. Още повече, че става въпрос за едни ваксини, които бяха разработени в ускорен порядък. В момента в света има над 150 ваксини, които се разработват, а пък над 25 от тях се намират в трета фаза на проучване, така че това е един грамаден процес, който е започнал преди повече от една година и ще продължи вероятно още дълго време. Ние наистина още нямаме категорично доказана ваксина с всичките й качества на ефективност. Що се касае до безвредност, аз мисля, че данните, с които разполагат в момента фирмите, които са предоставили на контролните агенции, които ще одобрят ваксините, са достатъчни да докажат, че няма да има тежки странични реакции, ще има съвсем нормални реакции, които всеки биологичен препарат може да да даде."

Академик Петрунов посочи, че всички хора над 18-годишна възраст трябва да бъдат имунизирани съобразно изготвения от правителството план. За имунизацията на децата посочи:

"Засега още няма данни, никоя фирма не се е ангажирала, че на този етап може да предложи ваксина за имунизация на деца. Вероятно това ще стане, аз съм дълбоко убеден, и това ще стане най-много до месеци или до година ще бъде възможно и децата да бъдат имунизирани, да кажем поне от 12-годишна възраст нагоре. Но това ще е в бъдеще, не можем да го кажем сега със сигурност."

Хората, които са преболедували, също трябва да се ваксинират, смята още известният имунолог.  По думите му, все още няма яснота по отношение на имунитета, създаден от заболяването: 

"Дори да имат антитела не се знае дали те са вирусонеутрализиращи или са т. нар. антитела "свидетели", които показват, че човекът е бил в контакт със съответния вирус. Така че имунизацията няма да попречи."

Акад. Петрунов препоръча на преболедувалите да се пазят от повторно заразяване, макар че досега има малко потвърдени такива случаи. 

"И ваксина, и лекарство да имаме, ако не продължим да спазваме елементарните противоепидемични мерки, нещата много трудно ще бъдат преодолени. Правете го това всички, за да можем се радваме на по-спокойни дни. Особено по празниците, защото аз съм убеден, че ще има още един пик, тъй като хората празниците ги предизвикват на по-голяма свобода на отношенията, във връзките, в придвижването, което безспорно ще доведе до повишаване на заболеваемостта." 
Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00