Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действат ли мерките в подкрепа на заетостта

Снимка: Радио ВИДИН

Четири мерки предоставя Агенцията по заетостта за подкрепа на работодатели, чиято икономическа дейност е директно засегната от неблагоприятното въздействие на наложилото се в страната положение, предизвикано от пандемията с коронавирус COVID-19.

Даниела Накова, директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана
"С ново постановление на МС от 1 октомври се възстановява 60% от заплатата... В този смисъл Агенция по заетостта е открила процедура от 26 октомври и приема заявления на работодатели, които са пряко повлияни от пандемията. Засегнатите фирми трябва да декларират и удостоверят намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20% през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението. Подкрепата по това постановление е в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите за месец август"- обясни Даниела Накова- директор на Дирекция "Регионална служба по заетостта" - град Монтана.

Другите мерки за подкрепа са "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"- подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица, които трябва да декларират и удостоверят намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проекта; проект "Заетост за теб" е насочен към създаване на нови работни места чрез субсидирана заетост. Целта на проекта е да  предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавирусa COVID-19.  

Особено актуална е мярката "Запази ме", която осигурява подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили стопанската си дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. С тази мярка ще се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, обясни Даниела Накова. 

По първата мярка, одобрена с постановление на Министерския съвет, към 30 ноември 2020 г. общо за региона, обслужван от Дирекция "Регионална служба по заетостта" /ДРСЗ/- Монтана (която отговаря за областите Видин, Враца и Монтана), са подадени 141 заявления от работодатели за 2 637 наети лица. От тях 82 са одобрени за изплащане на компенсации за 1 662 лица. По области данните са:
- област Видин - подадените заявления са 37 за 390 лица, одобрените - 23 за 248 лица;
- област Враца - подадените заявления са 48 за 964 лица, одобрените - 31 за 802 лица;
- област Монтана - подадени заявления са 56 за 1283 лица, одобрените - 28 за 612 лица.

По проект "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" към 30 ноември 2020 г. общо за региона, обслужван от ДРСЗ Монтана, са подадени 72 броя заявления от работодатели (в т.ч. 12 самоосигуряващи се лица) за 696 наети лица. От тях 52 са одобрени за изплащане на компенсации за 561 лица. По области данните са:
- област Видин - подадените заявления са 30 за 144 лица, одобрените - 20 за 105 лица;
- област Враца - подадените заявления са 16 за 324 лица, одобрените - 15 за 323 лица;
- област Монтана - подадените заявления са 26 за 228 лица, одобрените - 17 за 133 лица.

По проект "Заетост за теб" към 30 ноември 2020 г. общо за региона, обслужван от ДРСЗ Монтана (областите Видин, Враца и Монтана), са подадени 613 броя заявки от работодатели за осигуряване на заетост на 1191 безработни лица. От тях 363 са одобрени за 705 работни места. По области данните са:
- област Видин - подадените заявки са 131 за 202 работни места, одобрените - 72 за 136 работни места и сключени рамкови договори 70 за 131 работни места;
- област Враца - подадените заявки са 271 за 533 работни места, одобрените - 168 за 304 работни места и сключени рамкови договори 157 за 291 работни места;
- област Монтана - подадените заявки са 211 за 456 работни места, одобрените - 123 за 265 работни места и сключени рамкови договори 111 за 246 работни места.

Допълнителна и подробна информация може да бъде открита на сайта на Агенция по заетостта, рубрика "Финансови стимули за запазване на заетостта". Заинтересованите лица могат да се обърнат към съответното Бюро по труд, за да получат точни указания и да кандидатстват. 

Анелия Стефанова- туроператор от МонтанаАнелия Стефанова е управител на туристически агенция "ЕЛИТ - М ТРАВЕЛ"- Монтана:

"Специално в нашия бранш мерките не са много адекватни, тъй като в сферата, в която работя- туроператор съм, се оказа, че трябваше да съкратя персонала си. 3 месеца бяхме без работа, без доходи, без всякаква известност какво ще последва. Не можеше тези 3 месеца хората да стоят без работа, без каквито и да е доходи, така че това ме принуди да прибегна до съкращаване. На по-късен етап може да се каже, че започнаха да се отпускат мерки, които подпомагат бизнеса като "60 на 40", но за хората, които са успели да съхранят своя персонал."

Тази седмица по програма "Иновации и конкурентоспособност" се очаква подпомагане в размер на 10 милиона лева подпомагане за туроператорите.

"Надяваме са да влязат някакви пари, тъй като това реално ще бъдат единствените за момента пари, които са влезли във фирмата по тези програми и мерки, които предприе правителството."

Румен ГълъбиновМерките са адекватни на създалата се ситуация, смята икономистът Румен Гълъбинов:

"Направиха се и неща, свързани с безработните като увеличение на дневното обезщетение за безработица и също се положиха известни усилия в подпомагане на пострадалите фирми от туристическия бранш по време на летния сезон. Вероятно сега ще се наложи по подобен начин да бъдат подкрепени и фирмите в туристическия бранш за зимния сезон. Т.е. мярката "60 на 40" с нейното разширяване, за да може една част от тези хора, които бяха освободени лятото от работа на морето и които сега се надяват да се включат, макар и със закъснение, при отварянето на зимния сезон, да могат да намерят там реализация. Сега това, което допълнително би могло да се направи, е да ползваме този нисколихвен кредит по програмата програмата SURE, която подписахме с ЕС, там е за около 1 милиард лева възможност за ползване, така че България да направи някои допълнителни неща, свързани с с ограничаване на безработицата. В този втори локдаун и в това второ очертаващо се дъно на рецесията през тази календарна година, безработицата е най- чувствителният макроикономически показател, който трябва да бъде следен, наред с нивото на износа. Дали там ще реализираме значителен спад или не. Аз очаквам да е по- малък спадът в износа, който беше сравнен с данните, които имаме от първото затваряне. Също така да се следи нивото на преките инвестиции и да се наблюдава движението на инфлацията, свързано с индекса на потребителските цени."

Сегашното затваряне по предварителни оценки, може би ще струва, като преки и косвени загуби, около 450 милиона лева.

Какви групи лица могат да се възползват от мерките за заетост, въведени, за да се преодолеят последствията от пандемията и какви са условията и сроковете за кандидатстване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00