Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как коронавирусът промени живота ни?

Изпращайки отиващата си 2020 година можем да направим равносметката, че светът вече не е същия. Наложи се да променим редица правила, живеейки в условията на пандемия, причинена от коронавируса. Общественият живот бе силно ограничен от необходимите наложени мерки. Идеята за правата на човека се подхранва от възмущението на унижените и оскърбените, заради потъпкването на тяхното човешко достойнство, казва големият германски философ Юрген Хабермас. Според него човешкото достойнство е основополагащо и именно във времена на криза оскърбените плащат винаги най-голямата цена. Месеците под карантина, породена от неочакваната пандемия, зададоха сложен и противоречив контекст на взаимоотношенията между държавата и хората. Научи ли се всеки един от нас чрез поведението си да допринесе поне малко в битката срещу коронавируса? 

На 11 март 2020 година Световната здравна организация официално обяви разпространяващата се в много държави в света зараза с COVID-19 за пандемия. Правителствата на много държави, сред които и това на България, предприеха спешни мерки за намаляване на разпространението на вируса. След като в България бяха доказани случаи на болни от коронавирус, правителството обяви извънредно положение и наложи мерки за самоизолация на гражданите в домовете им. Много от хората се възмущаваха, като някои открито се обявиха против наложените мерки и дори протестираха срещу тях. Днес, когато изпращаме тази динамична 2020 година, като че ли почти не останаха невярващи на случващото се. Голям е и броят на онези, които се сблъскаха с болестта, а някои не можаха да спечелят битката. Владимир Аврамов от Видин, от години живее и работи в София. Той работи като заварчик във фирма, която се занимава с обработка на метали и свири на бас китара в рок група. Преди дни Владимир Аврамов премина през битката с COVID-19 и ето какво сподели той за радио Видин:

"От работата започна всичко и там се сдобихме с това приключение COVID-19. Аз винаги съм се пазил като цяло и винаги съм си носил маска, още от самото начало, винаги съм ползвал дезинфектанти ... То това май вече е неизбежно да не се случи и всеки да го прекара в един момент. Като за начало беше без никакви симптоми, абсолютно нищо ми нямаше, а просто брат ми преди мен се разболя. Той си направи тест и излезе положителен и го пуснаха в болнични 14 дни. Аз реших просто ей така да си направя тест, без да имам никакви симптоми. Тестът си беше за моя сметка и се оказа положителен. Отначало гледах по така на нещата, свирех си на китарата, като първите един- два дни наистина нищо ми нямаше, обаче в един момент така се обърнаха нещата, че наистина стана страшно."- сподели Владимир Аврамов.

Докато социалната изолацията бе необходима, за да се снижи кривата на заболеваемостта от коронавирус и да се опази физическото здраве на възможно най-голям брой граждани, психичното ни здраве сякаш остана на заден план. А то е също толкова важно, колкото и физическото. Разговаряхме с психолога Катя Райчева от Видин:

"През тази година преминахме през много различни състояния, като в началото имаше интерес от това какво се случва, имаше и изненада. След това имаше и разочарование, че ограниченията ни промениха плановете, след това и страх, който остана може би, че може да се случи нещо с нашите близки. хората започнаха да осъзнават, че наистина става нещо сериозно и трябва да вземем предвид ситуацията."- каза Катя Райчева и допълни, че въпреки всичко случващо се, все още голям процент от българите продължават да се съмняват в съществуването на коронавируса и за нас е присъща черта постоянното съмнение и недоверие.

Недостигът на медицински кадри в условията на обявеното извънредно положение, заради пандемията от коронавируса е доста сериозен проблем в много лечебни заведения на територията на цялата страна. Лекарите са хората, които на първа линия се срещат очи в очи с болестта и вече сме свидетели на това как броят на заразените с COVID-19 медици непрекъснато се увеличава. Как бъдещите лекари приемат предизвикателствата на 2020 година и включват ли се в битката с коронавируса? Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който в момента е студент по медицина, а бъдещата му специалност е съдова хирургия:

"Това, което аз видях от моите колеги и от всички, които застанаха редом с лекарите на първа линия е, че доста от студентите, които са записали медицина знаят защо са записали тази специалност. Доста от колегите, които влязоха в отделенията го направиха от добро сърце, без да очакват някакво възнаграждение ... Българинът, обаче има една вродена специалност у себе си и тя е да е цар на конспиративните теории. Истината е, че това е един много тежък вирус, причиняващ много тежки изменения, не само пневмония, върху която всички наблягат."- коментира Красимир Илиев:

Какво е мястото на вярата в тези трудни времена? Научи ли ни отиващата си 2020 година да бъдем по- смирени и да пазим повече себе си и околните - това попитахме свещеник Илия Симеонов, служител на видинска епархия.

"Тази година беше изпълнена с много изпитания. Хората до голяма степен бяха изплашени и изненадани и страхът не ги напусна, защото от политическа гледна точка се всяваха паника и страхове. Ролята на църквата е да дава надежда, да укрепва във вярата, но в началото на годината, когато беше първата вълна църквите останаха празни, защото от политическа страна на хората им бяха внушили много страх."- каза свещеник Илия Симеонов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45