Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След празниците - най-малките отново в клас

Снимка: БГНЕС

Децата се връщат на детска градина от 4 януари, в класните стаи се връщат и учениците от 1 до 4 клас. Това обяви министърът на образованието преди дни. По-ефективно ли е обучението на по-малките ученици в присъствена форма?

Според Галя Герасимова, която е работещ родител и майка на два момичета- едното е трета група в детската градина, а другото- в 4 клас, е по- добре децата да се върнат на училище.

Нови електронни услуги в Агенцията по заетостта"Аз съм "за" да се върнат на училище. Онлайн обучението не знам как протича, защото не присъствам на него, но след това проверявам. Доколкото разбирам, дъщеря ми вече и тя иска да си ходи на училище, защото контактите в училище са много по- добре. Но тъй като обстановката в момента е такава, не знам кое е по-добре- здравето на децата или обучението", каза Галя Герасимова.

Дъщеря й Божидара е в 4 клас, ученичка в основно училище "Иван Вазов" във Видин:

"Когато сме на училище, научаваме повече неща. По повечето предмети си разговаряме, а така- онлайн нямаме как. Като си на училище, е по-удобно да задаваш въпроси." 

Красимира Иванова е начален учител в ОУ "Любен Каравелов" във Видин. Класен ръководител е на 2 "а" клас. Доволна е от работата на децата. След онлайн обучението през пролетта сега само надграждат наученото за работа в електронна среда.

"Справят се децата, но, разбира се, това обучение не може по никакъв начин да замести присъственото обучение. Като мнение на моите родители, с които контактувам всекидневно, и те смятат, че е по- добре децата да са в присъствена форма на обучение. Специално с моя клас нямам абсолютно никакъв проблем. Децата работят ефективно. Това, което ми липсва, е прекият допир до децата и плюс това не съм напълно сигурна, че знанията, които показват, са обективни. Защото, когато там има някой, който помага в момента или за подготовка на домашната работа, съгласете се, че не мога да кажа, че, ако детето е активно и отговаря на всеки един въпрос, то наистина това го знае", заяви Красимира Иванова.

Основно училище "Иван Вазов" има готовност да приеме учениците от 4 януари. Присъственото обучение е най- доброто, което може да се предложи на децата, каза директорът Пролетка Цветкова:

"Това е едно добро и разумно решение за най- малките ученици, за които безспорно присъственото обучение е най- доброто, което може да се предложи за тях."

От 4 януари в детските градини се връщат и децата. Сега и те провеждат дистанционни занимания. Използват се фейсбук групи и платформи. Учителите създават собствени образователни материали, които записват, качват ги в youtube канал и оттам родителите могат да ги гледат по всяко едно време.

"За улеснение на родителите, когато имат възможност да бъдат заедно с децата си и да си проведат това обучение. Децата са обгрижвани по отношение на това да бъдат обучавани и да се забавляват вкъщи с образователна цел. Всички учители са на работа, те дават ежедневен отчет за своята ангажираност. Учителите в момента дори полагат повече усилия и влагат повече труд", коментира Данка Стаменова- директор на детска градина "Арабела" във Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00