Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След празниците - най-малките отново в клас

Снимка: БГНЕС

Децата се връщат на детска градина от 4 януари, в класните стаи се връщат и учениците от 1 до 4 клас. Това обяви министърът на образованието преди дни. По-ефективно ли е обучението на по-малките ученици в присъствена форма?

Според Галя Герасимова, която е работещ родител и майка на два момичета- едното е трета група в детската градина, а другото- в 4 клас, е по- добре децата да се върнат на училище.

Нови електронни услуги в Агенцията по заетостта"Аз съм "за" да се върнат на училище. Онлайн обучението не знам как протича, защото не присъствам на него, но след това проверявам. Доколкото разбирам, дъщеря ми вече и тя иска да си ходи на училище, защото контактите в училище са много по- добре. Но тъй като обстановката в момента е такава, не знам кое е по-добре- здравето на децата или обучението", каза Галя Герасимова.

Дъщеря й Божидара е в 4 клас, ученичка в основно училище "Иван Вазов" във Видин:

"Когато сме на училище, научаваме повече неща. По повечето предмети си разговаряме, а така- онлайн нямаме как. Като си на училище, е по-удобно да задаваш въпроси." 

Красимира Иванова е начален учител в ОУ "Любен Каравелов" във Видин. Класен ръководител е на 2 "а" клас. Доволна е от работата на децата. След онлайн обучението през пролетта сега само надграждат наученото за работа в електронна среда.

"Справят се децата, но, разбира се, това обучение не може по никакъв начин да замести присъственото обучение. Като мнение на моите родители, с които контактувам всекидневно, и те смятат, че е по- добре децата да са в присъствена форма на обучение. Специално с моя клас нямам абсолютно никакъв проблем. Децата работят ефективно. Това, което ми липсва, е прекият допир до децата и плюс това не съм напълно сигурна, че знанията, които показват, са обективни. Защото, когато там има някой, който помага в момента или за подготовка на домашната работа, съгласете се, че не мога да кажа, че, ако детето е активно и отговаря на всеки един въпрос, то наистина това го знае", заяви Красимира Иванова.

Основно училище "Иван Вазов" има готовност да приеме учениците от 4 януари. Присъственото обучение е най- доброто, което може да се предложи на децата, каза директорът Пролетка Цветкова:

"Това е едно добро и разумно решение за най- малките ученици, за които безспорно присъственото обучение е най- доброто, което може да се предложи за тях."

От 4 януари в детските градини се връщат и децата. Сега и те провеждат дистанционни занимания. Използват се фейсбук групи и платформи. Учителите създават собствени образователни материали, които записват, качват ги в youtube канал и оттам родителите могат да ги гледат по всяко едно време.

"За улеснение на родителите, когато имат възможност да бъдат заедно с децата си и да си проведат това обучение. Децата са обгрижвани по отношение на това да бъдат обучавани и да се забавляват вкъщи с образователна цел. Всички учители са на работа, те дават ежедневен отчет за своята ангажираност. Учителите в момента дори полагат повече усилия и влагат повече труд", коментира Данка Стаменова- директор на детска градина "Арабела" във Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00