Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественско и Новогодишно архипастирско послание

Рождественски благослов на Видинския митрополит Даниил

Снимка: Радио Видин

До всечестното свещенство, боголюбивото монашество и православния народ във Видинска епархия

"Тайно си се родил в пещера, Спасителю, но небето подобно на уста, чрез звездата разгласи на всички за Тебе и доведе мъдреци, които с вяра Ти се поклониха: заедно с тях ни помилвай"

(тропар от вечернята на Рождество Христово)

Боголюбиви отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Камбанният звън на днешния свят празник отново ни благовести великата радост от раждането на Спасителя! В Христовата Църква ликуваме: "Христос се ражда, славете Го, Христос е на земята, посрещнете Го!" (1-ва песен, катавасии на Рождество).

Още с първите слова на рождественските песнопения горестта, страховете, страданието, скръбта, които мнозина от нас сме изпитвали и още изпитваме през отиващата си година, биват озарени и обръщани на радост от Христовата светлина, любов, истина, надежда.

Нищо не е в състояние да помрачи или намали радостта от това велико събитие – Боговъплъщението, раждането по плът на Единородния Божи Син, нашия Господ и Спасител Иисус Христос: "Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина" (Иоан 1:14)

Това историческо събитие, случило се преди около 2020 години в градчето Витлеем в тогавашна Юдея не само промени хода на историята на света, но то постави начало на преобразяването на човека, а чрез него и на цялото творение.

До раждането на Христа човечеството било раздирано от неразрешимите до този момент противоречия в падналата човешка природа – неутолимия стремеж към истина, от една страна и невъзможността да се освободи от действието на лъжата в себе си, от друга; жаждата за живот и безсилието пред смъртта. "Нещастен аз човек! Кой ще ме избави от тялото на тази смърт?"(Рим. 7:24), възкликва свети апостол Павел, обобщавайки неистовия вопъл на човечеството в агонията на тези противоречия.  

Заедно с апостола, в днешния светъл ден, изгрял с раждането на Христос – Слънцето на правдата, от дъното на душата си и с цялото си същество благодарим на нашия Бог за Неговата велика милост и любов към нас човеците, проявена с Въчовечаването на Второто лице на Светата Троица.

В Богочовешката личност на Христос, позналият своето безсилие човек придобива пълнотата на небесното царство, плачещите за своето окаянство намират утеха в Неговото неизразимо снизхождение и милосърдие, търсещите правда се насищат с Истината, която е живот (Мат. 5:6).

Милосърдните и миротворците до такава степен се радват на Божията милост, щото дори когато претърпяват трудности и страдания в Негово име, те биват изпълнени от духовна радост, уподобявайки се на Него, като истински синове и предвкусвайки по този начин небесното блаженство (Мат. 5:7, 9).

С колко велики дарове се сподоби човешкият род с раждането на Спасителя! Тъй като Той е нов, втори Човек (1 Кор. 15:45), след първия – Адам, в Негово лице, чрез вярата ни в Него и живота ни в Неговото Богочовешко тяло – Църквата, Неговата благодат обновява и нас, доколкото словата Му пребъдват в нас и в делата ни: "Както сме носили образа на земния, тъй ще носим образа на небесния" (1 Кор. 15:49).

Братя и сестри,

Нашият живот с всички негови стремежи за правда, мир, благоденствие е скрит в Христос (Кол. 3:3). В този смисъл, ключ към разрешение на предизвикателставта и изпитанията, които ни спохождат в живота, както в личен, така и в обществен и общочовешки план е Христос. Кризата, която светът днес преживява вследствие от коронавирусната епидемия, не е изключение.

Тази криза, този Божи съд над нас ни показва колко сме се отдалечили от Бога – вместо любовта към Него и ближния, каквато Той ни е заповядал да придобиваме, в сърцата ни се е загнездил страх и страшно отчуждение от човека до нас. Свидетели сме на стотици примери, когато човеци си отиват от този свят не поради тази или друга някоя болест, а защото в болестта и нуждата им е отказано елементарно човешко внимание и грижа.

Светът и онези, които живееха по стихиите на света, в дните на Христовото раждане по плът, бяха дотолкова безразлични към изпадналия в нужда човек, а следователно безразлични и към Бога, че за праведния Йосиф Обручник и за пречистата Девица Мариам, на която бе дошло време да роди, "нямаше място в страноприемницата" (Лук. 2:7) нито в градчето Вителеем. Поради това, при Своите Си дойде "и Своите Го не приеха" (Йоан 1:11).

По същия начин, днес, водени от своя егоизъм не разпознаваме Божия образ в човека, който има нужда от нашето внимание и грижи. Така, мислейки, че запазваме себе си, отказвайки да се погрижим за нуждаещите се, се отдалечаваме от Бога и погубваме душите си. Възможно ли е по този начин, със страх и отчуждение в душите, да се справим със сегашното и с което и да е друго изпитание?

Със своето Въчовечаване, с раждането Си по плът в човешкото общество, което в преобладаващата си част е враждебно към Бога, Господ Иисус Христос ни дава категоричен отговор: Той дойде и победи света (Йоан 16:33), а следователно и цялата му злоба и неразрешими противоречия със Своята истина и любов, с които го преобрази.

С истината и любовта Си Господ преобразява и всеки един от нас, тогава когато се обръщаме към Него с доверие и го следваме в житейския си път, дори когато ни се струва, че това е много трудно, дори, когато се страхуваме за живота си. По този начин реално, истински Христос се ражда и живее в душите ни!

Всесърдечно поздравявам всички наши духовни чеда в пределите на богохранимата Видинска епархия по случай великия Празник на Христовото Рождество. Благопожелавам на вас, вашите семейства и близки крепко душевно и телесно здраве за слава Божия, благодатна помощ в далата ви, мир с Бога и благоволение към всички човеци! Нека благата вест, че Бог е с нас, винаги да съгрява сърцата и душите ни и ни води успешно през всички изпитания!

Честито Рождество Христово!

Мирна, здрава, благословена и спасителна 2021 година от раждането по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, на Когото слава во веки! Амин!

  С Рождественско благословение,

  †Видински митрополит 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00