Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественско и Новогодишно архипастирско послание

Рождественски благослов на Видинския митрополит Даниил

Снимка: Радио Видин

До всечестното свещенство, боголюбивото монашество и православния народ във Видинска епархия

"Тайно си се родил в пещера, Спасителю, но небето подобно на уста, чрез звездата разгласи на всички за Тебе и доведе мъдреци, които с вяра Ти се поклониха: заедно с тях ни помилвай"

(тропар от вечернята на Рождество Христово)

Боголюбиви отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Камбанният звън на днешния свят празник отново ни благовести великата радост от раждането на Спасителя! В Христовата Църква ликуваме: "Христос се ражда, славете Го, Христос е на земята, посрещнете Го!" (1-ва песен, катавасии на Рождество).

Още с първите слова на рождественските песнопения горестта, страховете, страданието, скръбта, които мнозина от нас сме изпитвали и още изпитваме през отиващата си година, биват озарени и обръщани на радост от Христовата светлина, любов, истина, надежда.

Нищо не е в състояние да помрачи или намали радостта от това велико събитие – Боговъплъщението, раждането по плът на Единородния Божи Син, нашия Господ и Спасител Иисус Христос: "Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина" (Иоан 1:14)

Това историческо събитие, случило се преди около 2020 години в градчето Витлеем в тогавашна Юдея не само промени хода на историята на света, но то постави начало на преобразяването на човека, а чрез него и на цялото творение.

До раждането на Христа човечеството било раздирано от неразрешимите до този момент противоречия в падналата човешка природа – неутолимия стремеж към истина, от една страна и невъзможността да се освободи от действието на лъжата в себе си, от друга; жаждата за живот и безсилието пред смъртта. "Нещастен аз човек! Кой ще ме избави от тялото на тази смърт?"(Рим. 7:24), възкликва свети апостол Павел, обобщавайки неистовия вопъл на човечеството в агонията на тези противоречия.  

Заедно с апостола, в днешния светъл ден, изгрял с раждането на Христос – Слънцето на правдата, от дъното на душата си и с цялото си същество благодарим на нашия Бог за Неговата велика милост и любов към нас човеците, проявена с Въчовечаването на Второто лице на Светата Троица.

В Богочовешката личност на Христос, позналият своето безсилие човек придобива пълнотата на небесното царство, плачещите за своето окаянство намират утеха в Неговото неизразимо снизхождение и милосърдие, търсещите правда се насищат с Истината, която е живот (Мат. 5:6).

Милосърдните и миротворците до такава степен се радват на Божията милост, щото дори когато претърпяват трудности и страдания в Негово име, те биват изпълнени от духовна радост, уподобявайки се на Него, като истински синове и предвкусвайки по този начин небесното блаженство (Мат. 5:7, 9).

С колко велики дарове се сподоби човешкият род с раждането на Спасителя! Тъй като Той е нов, втори Човек (1 Кор. 15:45), след първия – Адам, в Негово лице, чрез вярата ни в Него и живота ни в Неговото Богочовешко тяло – Църквата, Неговата благодат обновява и нас, доколкото словата Му пребъдват в нас и в делата ни: "Както сме носили образа на земния, тъй ще носим образа на небесния" (1 Кор. 15:49).

Братя и сестри,

Нашият живот с всички негови стремежи за правда, мир, благоденствие е скрит в Христос (Кол. 3:3). В този смисъл, ключ към разрешение на предизвикателставта и изпитанията, които ни спохождат в живота, както в личен, така и в обществен и общочовешки план е Христос. Кризата, която светът днес преживява вследствие от коронавирусната епидемия, не е изключение.

Тази криза, този Божи съд над нас ни показва колко сме се отдалечили от Бога – вместо любовта към Него и ближния, каквато Той ни е заповядал да придобиваме, в сърцата ни се е загнездил страх и страшно отчуждение от човека до нас. Свидетели сме на стотици примери, когато човеци си отиват от този свят не поради тази или друга някоя болест, а защото в болестта и нуждата им е отказано елементарно човешко внимание и грижа.

Светът и онези, които живееха по стихиите на света, в дните на Христовото раждане по плът, бяха дотолкова безразлични към изпадналия в нужда човек, а следователно безразлични и към Бога, че за праведния Йосиф Обручник и за пречистата Девица Мариам, на която бе дошло време да роди, "нямаше място в страноприемницата" (Лук. 2:7) нито в градчето Вителеем. Поради това, при Своите Си дойде "и Своите Го не приеха" (Йоан 1:11).

По същия начин, днес, водени от своя егоизъм не разпознаваме Божия образ в човека, който има нужда от нашето внимание и грижи. Така, мислейки, че запазваме себе си, отказвайки да се погрижим за нуждаещите се, се отдалечаваме от Бога и погубваме душите си. Възможно ли е по този начин, със страх и отчуждение в душите, да се справим със сегашното и с което и да е друго изпитание?

Със своето Въчовечаване, с раждането Си по плът в човешкото общество, което в преобладаващата си част е враждебно към Бога, Господ Иисус Христос ни дава категоричен отговор: Той дойде и победи света (Йоан 16:33), а следователно и цялата му злоба и неразрешими противоречия със Своята истина и любов, с които го преобрази.

С истината и любовта Си Господ преобразява и всеки един от нас, тогава когато се обръщаме към Него с доверие и го следваме в житейския си път, дори когато ни се струва, че това е много трудно, дори, когато се страхуваме за живота си. По този начин реално, истински Христос се ражда и живее в душите ни!

Всесърдечно поздравявам всички наши духовни чеда в пределите на богохранимата Видинска епархия по случай великия Празник на Христовото Рождество. Благопожелавам на вас, вашите семейства и близки крепко душевно и телесно здраве за слава Божия, благодатна помощ в далата ви, мир с Бога и благоволение към всички човеци! Нека благата вест, че Бог е с нас, винаги да съгрява сърцата и душите ни и ни води успешно през всички изпитания!

Честито Рождество Христово!

Мирна, здрава, благословена и спасителна 2021 година от раждането по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, на Когото слава во веки! Амин!

  С Рождественско благословение,

  †Видински митрополит 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28