Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Снимка: Радио Видин

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която предлагат ресторантите и контактите с много хора- познати и непознати? В началото на годината много от заетите в бранша продължават да са временно без работа- поне до края на януари, според наложената в момента забрана за работа на заведенията и ресторантите. Всички, като че ли тайно се надяват тази забрана да падне по- рано и те отново да се завърнат по работните си места. Същевременно управляващите обявиха новия пакет от мерки като обезщетение за хората, останали временно без работа заради пандемията. Чувстват ли се защитени ресторантьори и собственици на заведения? Разговаряхме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

"Като цяло се надяваме мерките да продължат до 31 януари. Притеснителното е, че пускат училищата и ако скочат бройките пак, потърпевш ще е отново нашия бранш. Но това вече няма да се издържа, по принцип имаме уверението, че на 1 февруари ще работим ... Мерките дават ефект според здравните власти- има малко заразени, има малко хора в болници, бройката на починалите е намаляла рязко, бройката на излекуваните се е увеличила- всички предпоставки, за да работим спокойно ... В цялата страна е минорно настроението, защото хората искат да работят, но да не кандидатстваш за 75% от заплатата- 75% от възнаграждението ви по трудов договор е 100% от нетното ви възнаграждение. няма как да ми го обясни някой, че няма да кандидатства." - поясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

Видинчани коментираха, че определено заведенията им липсват и настроението в домашна обстановка по празниците е различно.

"Да, липсват ни. Не мисля, че скоро ще ги отворят ... Честно казано се усети липсата по време на празниците, но да се надяваме, че всичко това ще отмине ... Абсолютно липсват и в другите държави ядат и пият поголовно. На никой не му пука и си плащат глобите и готово. Тия мерки, които са въведени не действат ... Искам да ви кажа, че ми липсват. Няма човек, къде да седне и да изпие едно питие. В домашни условия също става, но не е като да седнеш с приятели, другари."- коментираха видинчани. 

Райна Ангелова, родом от Мездра работи като главен готвач в заведение за хранене на студенти в столицата. През летния сезон тя си позволява и работа по морските ни курорти, но в момента е без работа и се надява заведенията скоро да отворят отново врати. Попитахме я как се справя със ситуацията:

"Много трудно се справям, но добре че съм попаднала на шефове, които са ми подали здраво ръка. Пуснали са ме по едни мерки, но тия мерки не стигат за никъде, но те дават и нещо от себе си. Така се опитвам да закърпя по някакъв начин нещата. Добре е, че поне през лятото имаше доста добър сезон и бях поспестила някой лев. това беше всъщност глътка въздух, защото от март месец до юни не бях стъпвала изобщо на работа."- каза Райна Ангелова.

Потърсихме и собственик на заведение в Северозападна България. Разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в центъра на Лом:

"Общо взето положението е тегаво. Персоналът е в отпуск, понеже в момента има тази опция за тези 24 лева и това е единствения начин все пак някакви пари да взимат, защото дори и да ги освободя, дори и да ги ппратя на борсата, работа не могат да си намерят- такава е обстановката в момента, че работа няма почти никъде ... Хората вече много обедняха, това е самата истина- говорим за малките населени места, не говорим за София. по- добре е да си кажем истината. Хората обедняха и всичко, което е спестено и заделено вече е изхарчено."- обясни Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00