Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Снимка: Радио Видин

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която предлагат ресторантите и контактите с много хора- познати и непознати? В началото на годината много от заетите в бранша продължават да са временно без работа- поне до края на януари, според наложената в момента забрана за работа на заведенията и ресторантите. Всички, като че ли тайно се надяват тази забрана да падне по- рано и те отново да се завърнат по работните си места. Същевременно управляващите обявиха новия пакет от мерки като обезщетение за хората, останали временно без работа заради пандемията. Чувстват ли се защитени ресторантьори и собственици на заведения? Разговаряхме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

"Като цяло се надяваме мерките да продължат до 31 януари. Притеснителното е, че пускат училищата и ако скочат бройките пак, потърпевш ще е отново нашия бранш. Но това вече няма да се издържа, по принцип имаме уверението, че на 1 февруари ще работим ... Мерките дават ефект според здравните власти- има малко заразени, има малко хора в болници, бройката на починалите е намаляла рязко, бройката на излекуваните се е увеличила- всички предпоставки, за да работим спокойно ... В цялата страна е минорно настроението, защото хората искат да работят, но да не кандидатстваш за 75% от заплатата- 75% от възнаграждението ви по трудов договор е 100% от нетното ви възнаграждение. няма как да ми го обясни някой, че няма да кандидатства." - поясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

Видинчани коментираха, че определено заведенията им липсват и настроението в домашна обстановка по празниците е различно.

"Да, липсват ни. Не мисля, че скоро ще ги отворят ... Честно казано се усети липсата по време на празниците, но да се надяваме, че всичко това ще отмине ... Абсолютно липсват и в другите държави ядат и пият поголовно. На никой не му пука и си плащат глобите и готово. Тия мерки, които са въведени не действат ... Искам да ви кажа, че ми липсват. Няма човек, къде да седне и да изпие едно питие. В домашни условия също става, но не е като да седнеш с приятели, другари."- коментираха видинчани. 

Райна Ангелова, родом от Мездра работи като главен готвач в заведение за хранене на студенти в столицата. През летния сезон тя си позволява и работа по морските ни курорти, но в момента е без работа и се надява заведенията скоро да отворят отново врати. Попитахме я как се справя със ситуацията:

"Много трудно се справям, но добре че съм попаднала на шефове, които са ми подали здраво ръка. Пуснали са ме по едни мерки, но тия мерки не стигат за никъде, но те дават и нещо от себе си. Така се опитвам да закърпя по някакъв начин нещата. Добре е, че поне през лятото имаше доста добър сезон и бях поспестила някой лев. това беше всъщност глътка въздух, защото от март месец до юни не бях стъпвала изобщо на работа."- каза Райна Ангелова.

Потърсихме и собственик на заведение в Северозападна България. Разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в центъра на Лом:

"Общо взето положението е тегаво. Персоналът е в отпуск, понеже в момента има тази опция за тези 24 лева и това е единствения начин все пак някакви пари да взимат, защото дори и да ги освободя, дори и да ги ппратя на борсата, работа не могат да си намерят- такава е обстановката в момента, че работа няма почти никъде ... Хората вече много обедняха, това е самата истина- говорим за малките населени места, не говорим за София. по- добре е да си кажем истината. Хората обедняха и всичко, което е спестено и заделено вече е изхарчено."- обясни Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27