Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Снимка: Радио Видин

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която предлагат ресторантите и контактите с много хора- познати и непознати? В началото на годината много от заетите в бранша продължават да са временно без работа- поне до края на януари, според наложената в момента забрана за работа на заведенията и ресторантите. Всички, като че ли тайно се надяват тази забрана да падне по- рано и те отново да се завърнат по работните си места. Същевременно управляващите обявиха новия пакет от мерки като обезщетение за хората, останали временно без работа заради пандемията. Чувстват ли се защитени ресторантьори и собственици на заведения? Разговаряхме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

"Като цяло се надяваме мерките да продължат до 31 януари. Притеснителното е, че пускат училищата и ако скочат бройките пак, потърпевш ще е отново нашия бранш. Но това вече няма да се издържа, по принцип имаме уверението, че на 1 февруари ще работим ... Мерките дават ефект според здравните власти- има малко заразени, има малко хора в болници, бройката на починалите е намаляла рязко, бройката на излекуваните се е увеличила- всички предпоставки, за да работим спокойно ... В цялата страна е минорно настроението, защото хората искат да работят, но да не кандидатстваш за 75% от заплатата- 75% от възнаграждението ви по трудов договор е 100% от нетното ви възнаграждение. няма как да ми го обясни някой, че няма да кандидатства." - поясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

Видинчани коментираха, че определено заведенията им липсват и настроението в домашна обстановка по празниците е различно.

"Да, липсват ни. Не мисля, че скоро ще ги отворят ... Честно казано се усети липсата по време на празниците, но да се надяваме, че всичко това ще отмине ... Абсолютно липсват и в другите държави ядат и пият поголовно. На никой не му пука и си плащат глобите и готово. Тия мерки, които са въведени не действат ... Искам да ви кажа, че ми липсват. Няма човек, къде да седне и да изпие едно питие. В домашни условия също става, но не е като да седнеш с приятели, другари."- коментираха видинчани. 

Райна Ангелова, родом от Мездра работи като главен готвач в заведение за хранене на студенти в столицата. През летния сезон тя си позволява и работа по морските ни курорти, но в момента е без работа и се надява заведенията скоро да отворят отново врати. Попитахме я как се справя със ситуацията:

"Много трудно се справям, но добре че съм попаднала на шефове, които са ми подали здраво ръка. Пуснали са ме по едни мерки, но тия мерки не стигат за никъде, но те дават и нещо от себе си. Така се опитвам да закърпя по някакъв начин нещата. Добре е, че поне през лятото имаше доста добър сезон и бях поспестила някой лев. това беше всъщност глътка въздух, защото от март месец до юни не бях стъпвала изобщо на работа."- каза Райна Ангелова.

Потърсихме и собственик на заведение в Северозападна България. Разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в центъра на Лом:

"Общо взето положението е тегаво. Персоналът е в отпуск, понеже в момента има тази опция за тези 24 лева и това е единствения начин все пак някакви пари да взимат, защото дори и да ги освободя, дори и да ги ппратя на борсата, работа не могат да си намерят- такава е обстановката в момента, че работа няма почти никъде ... Хората вече много обедняха, това е самата истина- говорим за малките населени места, не говорим за София. по- добре е да си кажем истината. Хората обедняха и всичко, което е спестено и заделено вече е изхарчено."- обясни Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06