Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

3
Снимка: Личен архив

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов, с артистичен псевдоним "Лорадо". Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова. Радослав е поп- певец, а с музика се занимава от малък. Дъщеричката им вече е на 9 години, също се занимава с музика и свири на флейта:

"В Алтимир къщата ни е красива. На 10 километра е селото от Бяла Слатина. Винаги обичам да отсядам там и почти цяло лято сме си там ... Иначе завърших "поп музика- пеене" през 2006 година в класа на Елена Колева, която вече преподава в Америка, в Бостън. Общо взето 1993-та година реших да се занимавам сериозно, тръгнах по конкурси, имам редица награди от певчески конкурси, които спечелих и по време на студентските ми години, и преди това. Един такъв конкурс ме срещна с текстописеца и композитор Мари Хигелс, спечелих награда от нейния конкурс, организиран от културен център "Дора Габе" и всъщност това беше първият ми клип и песен. Клипът е от 2000-та година, като тогава още не си бях измислил и псевдонима "Лорадо".

Как, според Радослав Иванов е повлияла ситуацията около коронакризата върху творческото мислене на изпълнителите и артистите през последните месеци?

"Аз не съм спирал да творя, но от финансова гледна точка- кандидатствал съм вече в три проекта към Министерството на културата- никакви пари от музика, от нищо. Да не говорим и какви са смешни авторските права за жълти стотинки. Моята дъщеричка вече е на 9 години и е трети клас тръгна по моите стъпки и не знам дали съм прав или не, но тя вече влезе в музикалното училище ... Много ми се ще да мине този кошмар с пандемията. Може би след началоото на годината нещата ще отшумят."


Това е клипът на песента "Пари на вятъра", а цялото интервю с Лорадо можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44