Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът Камен Димитров: "Хората са работливи и искат да работят"

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Долни Цибър
Снимка: радио ВидинСело Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат.
Отнася се към работата си отговорно и с разбиране към хората. 300 са в момента безработните. Селото наброява 1560 жители. По-голяма част от тях са млади хора, които са в активна трудоспособна възраст и искат да работят. Някои от тях успяват да намерят работа, много са в чужбина, а трети се надяват на помощи. Кметът Камен Димитров е категоричен, че неговите съселяни са трудолюбиви и искат да работят:

"Тези, които са с образование, работят в детската градина, в училището, в кметството, в Козлодуй, останалите са безработни и чакат на социални програми, но сега няма такива зимния период. Чакаме март, април, но не можем да ангажираме много хора. Последната програма беше Младежката програма и имахме 11 младежи, които работеха много съвестно. Направихме озеленяване, пейки, сграда за пенсионерите, на стадиона правихме ремонти, садиха дръвчета... В селото имаме три ферми животновъдни и самите фермери ангажират по 5-6 човека, има и доячи от няколко години при тях.."
Камен димитров, кмет, село Долни Цибър
Хората в Долни Цибър са трудолюбиви и не се страхуват от работа, преди две години 60 души са работили в зеленчукопроизводството и отглеждали селскостопанска продукция за селото и общината. Това се осъществявало с Агенцията по заетостта, община Вълчедръм и дарения, казва кметът Камен Димитров:


"Гледахме зеленчукови градини, произвеждахме продукция - картофи, домати, лук, това го правихме в продължение на няколко години, сега нещо не се получава... Разговаряхме с г-жа Савчева, за да видим какви възможности има , за да се отделят средства за фонд "Работна заплата" и да се ангажират хора, около 30-40 дка земя общината ни дава. Миналата година трябваше да го направим, но пандемията ни спря, не ни разрешиха да взимаме хора... Надяваме се тази година да можем да работим, казват, че циганите са мързеливи, но не е точно така, нашите хора искат да работят. "


Селото днес е пълно с живот, има много млади семейства, с много деца и ученици, има и училище, и детска градина. Селото е известно като  "ромския Кеймбридж", защото тук всички ученици успешно завършват средното си образование и продължават да учат във ВУЗ-ове и успешно се реализират в живота, казва кметът:


"Ние всяка година имаме по 7-8 деца студенти, умни деца са. Лошото е, че родителите отиват в чужбина да работят и да ги поддържат да учат. Това си го обяснявам с това, че виждат как техните батковци и каки, които имат образование, са добре, имат работа, просперират и това ги мотивира да учат ....Повечето са младите хора, сега дойдоха младежи, за да говорим за новата година да минават да пеят и да поздравяват хората. Но сега не може. Празнуваме Банго Васил... На 15 януари се прави качамак и се слага по главите на животните за берекет. Тази традиция се празнува тук и се спазва и досега не е имало година да не празнуваме този празник ."
 село Долни Цибър

За годините, през които е кметувал, Камен Димитров е спечелил доверието на хората, защото работи за добруването на своите съселяни, опитва се да им осигури работа:

 

"Сега се развиваме добре. Училището ни ще стане средно училище - до 12 клас и това се постига с много труд. Гордея се с това, че училището ни ще бъде средно и децата ни ще останат тук, гордея се, че успяхме да направим голямо, хубаво кметство, направихме голям, хубав пенсионерски клуб. Асфалтирахме главната улица с тротоари от двете страни и сега правим всичко възможно да асфалтираме още улици в селото. Децата ни се возят с ученически автобус. Детската ни градина  се посещава от 75 деца, условията в градината са добри, предстои да бъде извършено саниране. ..Почти във всички семейства родителите говорят на български с децата си ..."

Няколко приоритета си поставя Камен Димитров в следващите три години  като кмет на Долни Цибър:


"Основната ми цел е асфалтирането на две улици, санирането на детската градина и ремонт на здравната служба. Имаме личен лекар, който всеки ден е тук... Да има по-добри условия, с климатик, ремонт на покрива. Кандидатстваме по "Програмата за развитие на селските райони". Ще изградим вътрешни тоалетни в училището с отпуснатите средства и ще вкараме и парно в училището.."
 

Славчо Ташков е директор на Обединено училище "Христо Ботев" село Долни Цибър от 2007 година. Полага много усилия да направи училището привлекателно за децата като материална база и учебен център, с добре подготвени преподаватели. В училището учат 170 деца. Тук децата се  обучават в две професионални направления "Готварство" и "Компютърна текстообработка". В училището има 20 клуба по интереси. Всяка година от випуска на училището има по 8 студенти, тази годена студентите са 4.


По-голяма част от учителите, които работят в училището са от същото село, след завършването на педагогическото си образование се връщат да работя в училището, което са завършили. Това им помага по-лесно да контактуват с учениците, а те от своя страна по-лесно възприемат учебния материал. Очакванията са училището да получи статут на Средно училище и така учениците да остават в селото.

Читалище "Н. Й. Вапцаров" в Долни Цибър има богата дейност и множество изяви на танцовите състави. Има три състава за народни танци, група за модерни танци и група за хумористични сценки. За съжаление, поради пандемията, дейността на съставите е ограничена, разказа Генчо Димитров, председател на читалището.

 
Още за живота в Долни Цибър може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

8 март през погледа на жените

8 март празнуваме с дами от Северозапада. Те са позитивни, вярват в себе си, в добрите думи и дела, радват се на малките жестове. 8 март е любим празник, не само на майката, но и на всяка жена. Днес е ден и за признание на постижения на жените в различните сфери на живота. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът стана част..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12