Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2021 година

Снимка: БТА

315 лекари, медицински сестри и персонал в лечебните заведения в област Монтана са получили първия прием на ваксината срещу коронавирус. Имунизацията започна в последните дни на миналата година. 


От регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца са разпратили до директорите на училищата в града и областта писма, че започват да се правят доброволни бързи антигенни тестове на педагогическия персонал.


Идната седмица ще започне реимунизацията на първите ваксинирани срещу COVID -19 в област Видин. 175 души са обхванати до момента, каза директорът РЗИ д-р Венцислав Владински.


Отдел "Местни данъци и такси" във Видин вече работи с граждани, съобщават от Общината. Вчера отделът преустанови дейност за няколко часа по повод извършвана проверка от служители на Икономическа полиция. 


Пети ден в Брегово и села от общината продължават проблемите с електрозахранването. Местни жители се оплакват, че вече има изгорели електроуреди, а липсата на ток се отразява зле и на нормалния живот. 


Падналият около 35 см сняг в белоградчишкото село Стакевци създаде проблеми с почистването и електроподаването


Спокойна е обстановката във Враца, следят нивата на водоемите. На територията на 10-те общини от областта няма данни за населени места без ток и водоподаване.


От утре част от наложените противоепидемични мерки в сектор „Образование“ се променят със заповед на здравния министър. В сектор „Здравеопазване“ се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност. Разрешават се присъствени приравнителни изпити при преместване на ученик, изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет. Във висшите училища са разрешени практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, както и семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда.

535 са новите случаи на коронавирусна инфекция за втори пореден ден. 7 439 са направените тестове за последното денонощие. Положителни са над 7% от пробите. Във Враца новозаразените са 13, в Монтана - 3 и във Видин 2.


Бивш ученик дари 34 лаптопa на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Дарението е от голяма фирма за компютри и софтуер, а устройствата са раздадени по определени критерии, каза директорът на гимназията Любомир Георгиев.


Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности, е ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин. 


Кандидат-студентите в Русенския университет могат да подават документи онлайн. От университета, с филиал и във Видин, съобщават на кандидатите, че е осигурена възможност за предварително онлайн кандидатстване с гарантиран прием за една избрана специалност в редовна форма на обучение. 


Фолклорна студия "Северняци" Видин спечели приза "Пазител на традициите 2020 година". Отличието й е присъдено в категорията "Организация - пазител на традициите", като номинацията е за дефилето с национални носии и "Голямото хоро", което "Северняци" организират всяка година през май във Видин.


Oсновните правила при планинските преходи през зимата напомни Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".


Застудяване на времето в област Монтана през почивните дни прогнозират синоптиците. Неделя и понеделник и дневните температури ще са отрицателни, тогава е възможно да превали и сняг.

Вижте още

Снимката на 24 февруари 2021 година

Символична първа  копка  на нова производствена сграда бе извършена днес, в база на видинска машиностроителна фирма. Инвестицията е за над 3 млн. лева. Новото производство първоначално ще осигури 20 нови работни места, като се предвижда броят им да нарасне до 50. До две години  магистралата  Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви..

публикувано на 24.02.21 в 17:55

Розови фланелки облякоха социални служители в Седмицата на толерантността

Центърът за обществена подкрепа в Белоградчик се включи в инициативата Седмица на толерантността във връзка със  Световния ден на розовата фланелка против тормоза в училище. Консултациите с децата са насочени към разговори за толерантността и приятелството, както и за агресията в училище. Във фоайето на Центъра е поставена розова фланелка, на която..

публикувано на 24.02.21 в 17:16

Жена и мъж на съд за шофиране след употреба на наркотици

Обвиняеми за шофиране на след употреба на наркотични вещества ще бъдат съдени, съобщават от Апелативна прокуратура София. Става въпрос за мъж на 32 години с инициали Б.Р. и жена на 27 години, с инициали Т.Ч.  Според обвинителния акт мъжът е спрян за проверка на  28.01.2021 г., в местността "Алимана" в района на село Новоселци, след като видимо..

публикувано на 24.02.21 в 16:38

Музикален урок в Симфониета Видин

Петокласници от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин присъстваха на концерт на Симфониета Видин с обучителна цел. Децата бяха запознати с историята на музикалните инструменти и тяхното развитие. Също така успяха да чуят как звучи всеки един от тях, благодарение на възпроизведени от оркестъра откъси на музикални..

публикувано на 24.02.21 в 16:28

Зелен коридор за желаещи да се ваксинират бе разкрит в Лом

Общинското дружество "ДКЦ-1 Лом“ започна безплатна ваксинация срещу COVID-19 за всички, които желаят да им бъде поставена ваксина. Имунизацията се извършва в сградата на лечебното заведение с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneka/Oxford. Диагностично-консултативният център разкри имунизационния кабинет още в първата фаза на..

публикувано на 24.02.21 в 15:59

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на пътя Видин- Ботевград

До две години магистралата Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес неочаквано инспектира хода на строителните работи, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Видин..

публикувано на 24.02.21 в 15:45

Видинският Областен информационен център се отчете за 2020 година

Работата с бизнеса, младите хора и общините е водещ акцент в дейността на Областен информационен център- Видин през изминалата 2020 година. Това бе отчетено на днешната среща на екипа на центъра с медиите. Управителят Мариела Савкова, представи продуктите на дейността им и целевите групи, които са били във фокуса на тяхна работа. "Статистиката за 2020..

публикувано на 24.02.21 в 15:08