Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Снимка: Радио ВИДИН

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха.

"Чул съм нещо, обаче още не съм минал на преглед. Като мина, ще видим. Да не се пускат в центъра, тия къде са много стари, да не замърсяват околната среда... Те го говореха това преди известно време, явно ще го вкарват... Какви са тия еко стикери? Не съм чул нищо. Не всеки може да си позволи да си купи нова кола... Не знам, не съм ходил на преглед и нямам представа. Аз като гледам тия дизели кво пушат... ", коментират шофьори от Видин.

Промените са свързани с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. В програмата е отчетено лошо качество на въздуха поради превишаване на нормите на емисии от прахови частици. Като един от основните замърсители са отчетени моторните превозни средства. Това налага и промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства, които ще влязат в сила от 12 юли. 

"Създадена е организация и през месец май ще започне снабдяване на всички пунктове с необходимите технически средства, с които ще се издават и валидират тези стикери. Като в тези стикери ще има и чип с информация, необходима за контрола", обяви пред  "Хоризонт" директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

"Няма да оскъпят годишния технически преглед, което е най-важно, може би, за автомобилистите. Промяната цели да подобри качеството на въздуха... ", каза Николай Николов- председател на видинския клон на СБА .

Отделяните вредни газове от автомобилите и сега се измерват при технически преглед. 

"Колкото е по-висока еврокатегорията, толкова стойностите на изгорелите газове трябва да бъдат по-малки. Примерно, на бензиновите двигатели за въглеродния окис е 0.2, 0.3. Това е на най-високата категория. Колкото е по-малка категорията, толкова са по-високи допустимите норми", заяви Милчо Митов- служител в пункта за технически преглед на СБА във Видин.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Филип Попов: БСП винаги е била фокусирана в развитието на Видин и Северозапада

"БСП винаги е готова за избори. Няколко поредни пъти внасяме вот на недоверие на това правителство, искахме оставката на министър-председателя, протестирахме пред Президенството, БСП беше гласът на протеста в пленарна зала, заявихме, че този парламент е изчерпан и не може да доведе до нищо по-добро. Бойко Борисов и неговите правителства по емпиричен..

публикувано на 23.02.21 в 14:24

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00

ИПБ: Пътищата в Северозапада трябва да са приоритетни за властта

Най-висока е опасността от пътнотранспортни произшествия в Северозападна България сочи оценката на риска на българските пътища, изготвена от Института за пътна безопасност . Присъствието на регионалните пътища в графата на най-рисковите отсечки не изненадва видинчани , показа анкета на Радио Видин: "От лошо, та по-зле, това е..

публикувано на 18.02.21 в 10:45