Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Снимка: Радио ВИДИН

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха.

"Чул съм нещо, обаче още не съм минал на преглед. Като мина, ще видим. Да не се пускат в центъра, тия къде са много стари, да не замърсяват околната среда... Те го говореха това преди известно време, явно ще го вкарват... Какви са тия еко стикери? Не съм чул нищо. Не всеки може да си позволи да си купи нова кола... Не знам, не съм ходил на преглед и нямам представа. Аз като гледам тия дизели кво пушат... ", коментират шофьори от Видин.

Промените са свързани с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. В програмата е отчетено лошо качество на въздуха поради превишаване на нормите на емисии от прахови частици. Като един от основните замърсители са отчетени моторните превозни средства. Това налага и промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства, които ще влязат в сила от 12 юли. 

"Създадена е организация и през месец май ще започне снабдяване на всички пунктове с необходимите технически средства, с които ще се издават и валидират тези стикери. Като в тези стикери ще има и чип с информация, необходима за контрола", обяви пред  "Хоризонт" директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

"Няма да оскъпят годишния технически преглед, което е най-важно, може би, за автомобилистите. Промяната цели да подобри качеството на въздуха... ", каза Николай Николов- председател на видинския клон на СБА .

Отделяните вредни газове от автомобилите и сега се измерват при технически преглед. 

"Колкото е по-висока еврокатегорията, толкова стойностите на изгорелите газове трябва да бъдат по-малки. Примерно, на бензиновите двигатели за въглеродния окис е 0.2, 0.3. Това е на най-високата категория. Колкото е по-малка категорията, толкова са по-високи допустимите норми", заяви Милчо Митов- служител в пункта за технически преглед на СБА във Видин.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40