Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията- хронично заболяване в България, има ли лек?

Снимка: БГНЕС

България остава на последно място в Европейския съюз в класацията на „Трансперънси интернешънъл“ за справяне с корупцията. Индексът за възприятие на корупцията за 2020 година беше представен у нас от асоциацията „Прозрачност без граници“. Неговата стойност за България е 44. Новото тази година е, че със същите стойности са Румъния и Унгария, които понижават своите показатели. В световен план България е на 69-то място. Това означава с 5 места надолу спрямо 2019 г., когато е била на 74-о място.


По скалата на "Трансперънси интернешънъл" нула означава "силно корумпирана държава", а 100 - "много чиста от корупция страна". Според Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", диагнозата, която поставя изследването на България, е „хронично продължаващо заболяване“:

"Изследването измерва корупцията в публичния сектор, аспектите разпределение на обществените ресурси, използането им за лично облагодетелстване, т.нар. "шуробаджанащина", способността на държавата да налага прозрачност и отчетност, ефективното съдебно преследване на корумпирани властимащи, защита на разобличаващите корупция, защита на журналистите, степента на овладяване на държавата... Индексът на България от 44 е два пъти по-нисък от водещите държави. Отново сме с доста нисък индекс, който показва системни проблеми за справяне с корупцията. България се справя най-зле в рамките на ЕС с проблема корупция."


Корупцията струва на икономиката на ЕС 120 милиарда евро годишно, което е близо до годишния бюджет на Европейския съюз, отчитат от ЕС. Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обясни, че в държавите, в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението.

"Изследването през 2020 година завършва с препоръки, които могат да съдействат за ограничаване на корупцията. Приоритетните насоки са четири: засилване на обществения надзор над институциите, осигуряване на прозрачни и конкурентни процедури за обществени поръчки и изразходване на обществените средства, защита на демокрацията и насърчаване на гражданското участие, осигуряване на пълноценен достъп до информация, който позволява на гражданите, на гражданските организации и на медиите да осъществяват по-адекватен контрол върху управляващите", посочи Нушева.

Българският институт за правни инициативи от години се занимава с темата "противодействиен на корупцията".


"За съжаление не съм изненадана от резултата, защото това, което наблюдаваме през последните години, е, че някак си се засилва усещането, че живеем в овладяна държава. Държава, в която до голяма степен регулаторните и контролните институции не работят за обществения интерес, а по-скоро обслужват частни, политически или корпоративни интереси. Това, което излиза в годишното изследване за възприятието за корупция, е отражение на реалната ситуация в страната. През последните 4-5 години България запазва негативна тенденция. Това, в което сме се убедили през нашите инициативи, е, че няма универсално хапче за преборване на корупцията. Противодействието преминава през сериозна превантивна работа- обучение, образование и създаването на публични и прозрачни процедури за избирането на хората, които са на лидерските позиции в страната. Не само в съдебната система, а и лидерските позиции, които се избират от Народното събрание: председател на НЗОК, Сметна палата, БНБ, Висшия съдебен съвет и т.н. Когато има достатъчно публични и прозрачни процедури, е възможно на тези позиции да бъдат  хора, които са избрани, защото са с достатъчно висока почтеност и професионални качества, а не защото са приближени до една или друга партия. В последните години сериозни усилия полагаме и в областта на гражданското образование сред учениците", коментира  Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи.

Повече по темата и какво смятат видинчани за борбата с коруцията- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00