Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните стандарти при отразяването на проблемите на децата в медиите

6
Снимка: Светослав Цветанов


Етичният кодекс на българските медии, съгласно конституцията на България и нейните международни споразумения в сферата на човешките права, освен да уважава правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация, има за цел и да проявява специална отговорност за спазване на правата на децата, включително и правото им да бъдат чути, като не се възползва от тяхната неопитност и доверчивост.

Професионалната журналистика има ролята и отговорността не само да зачита детските права, но и активно да ги отстоява в медиите.

Днес е необходимо подобряване на журналистическото отразяване и професионализъм по отношение на децата в най-неблагоприятно и уязвимо положение, така че да се засили приносът на медиите за повлияването върху общественото мнение и възпитаването на благоприятни за децата социални норми, е становището на УНИЦЕФ-България.

Принципите на етичното отразяване обобщи експертът от Фондацията Ивайло Спасов.

"Етичното отразяване на децата в медиите използва именно принципите на етиката - когато децата имат контакт с медиите, било то като създатели на съдържание или като обект на отразяване, те да бъдат тренирани с разбиране, с уважение и с отговорност. За нас възрастните често светът на децата е разбираем, особено случващите се промени. Трябва да вземем под внимание различните житейски обстоятелства, защото говорим и за деца, живеещи в институции, деца с увреждания, такива, били жертви на насилие, има и деца, извършители на престъпления, има и деца от малцинствата. Всяка категория деца има своя съдба, проблеми и мечти. В българското общество все още битува разбирането, че до 18-годишната децата са подвластни на родители или институции. Децата имат мнения по много въпроси обаче. Могат да бъдат участници в процесите, в решенията, касаещи собствената съдба. Конвенцията на ООН за правата на детето ги третира като притежатели на права. Основни такива са достъпа до информация и правото на мнение. Трябва да балансираме умело между това да бъдат закриляни и между това да бъдат овластявани".

Какво трябва знаем за медийното отразяване на теми, свързани с деца? Насърчаваме и защитаваме ли правата на децата в България? Даваме ли достатъчна гласност не само на проблемите, но и на детските мнения и идеи като пълноправни членове на обществото? 

Етичното отразяване е антисензационното отразяване, обясни още Спасов.

"Аз вярвам твърдо в мисията на медиите, особено тези с обществен характер, каквато е БНР. Повечето хора в този тип медии имат доброто разбиране и уважение към децата. Понякога липсва осмисляне на проблемите, но това е и от забързаността на ежедневието. Когато правим репортаж, трябва да осъзнаваме, че той остава в живота на това дете. Ако не е направен по щадящ и уважителен начин, това бележи детето. Може да стане обект на стигматизация. Разбира се, има много случаи, в които децата са реализирали правата си благодарение на медиите. Често се наблюдават двете крайности - или децата се героизират, или сензационно отразяване. Отразяването, което се вглежда в проблемите на децата и търси решение за децата, това е смисълът на етичността".

През 2018 г. УНИЦЕФ стартира в България дългосрочна инициатива за етично отразяване на свързаните с деца проблеми и насърчаване съблюдаването на правата на детето в медиите. Проектът, изпълняван съвместно с Асоциация на европейските журналисти- България, подкрепя гарантирането на правата на децата при контакта им с медиите или при излагането им на публичност в съответствие с Конвенцията за правата на детето, българското законодателство и Етичния кодекс на българските медии.

Предизвикателствата при отразяването на децата в медии са едни от най-често срещаните в практиката, напомни той и разясни как трябва да се подхожда към направата на подобен репортаж.

"Зависи от обстоятелството, в което се намира детето. Ако детето живее в институция, журналистът трябва да поиска разрешение от институцията. Журналистът трябва и да попита детето дали то иска да говори. Преди да бъде включен микрофонът или диктофонът, трябва да се говори с детето, да му бъдат разяснени обстоятелствата, да има сигурност, че детето няма да изкриви истината - не защото иска да лъже, а защото за пръв път се среща с медии. Децата може да се паникьосат, да се травмират. Децата не искат да бъдат показвани по унизителен начин, защото може и да се е случвало преди. В такава ситуация не се търси сензация. Универсалният подход е да се поставим на мястото на детето. Ако случаят е по-различен, може да се направи допитване до педагог. Има изключително сериозни теми - детското насилие, което е значим обществен проблем. Ние не се опитваме да скрием децата от медиите, напротив - насърчаваме към качествена медия. Затова изготвихме пътеводител, който да помогне на журналистите".

Българските медии бележат категоричен прогрес що се касае до медийното отразяване на теми, свързани с деца, анализира още експерта от Фондацията и отбеляза, че медийната грамотност засяга и родителите.

"Това, което можем да предотвратим и това, с което можем да помогнем, ние го обобщихме. Съветваме дори родителите да се запознаят с текстовете, защото обикновеният гражданин не познава медийните закони. Трябва да има яснота за разрешението, което даваме, когато се съгласяваме да говорим с медиите. Днес, макар и българските медии да имат проблеми, подобрението от години насам е видно. Вижда се съобразяването със законодателството и принципите на етиката".

Децата и младите хора и тяхното присъствие в медиите остават сред приоритетите на съвместната работа на Асоциацията на европейските журналисти-България и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и през настоящата година.

"Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите", който двете организации разработиха заедно с професионалната гилдия през 2018 година, съдържа законодателната рамка в България, международните стандарти и множество практични съвети за отстояване най-добрия интерес на детето, каза Камелия Иванова, съозновател на АЕЖ.

"Проектът се зароди през 2017 година, защото с УНИЦЕФ разпознахме заедно нуждата в българския медиен пейзаж да се говори открито за етичното отразяване. Ние познаваме медийната общност, а те имат богат опит в работата с деца. Успяхме да създадем пътеводител, който отразява основното при работата с деца, като преди това събрахме широк екип от специалисти. Наръчникът отразява гледните точки към всяка една история, свързана с деца. Разглеждаме темата от различните законодателни гледни точки, от етична гледна точка, има и примери за положителни и отрицателни истории. Разработихме методология за обучение, което провеждахме през годините с журналисти, фоторепортери, оператори и PR специалисти. Днес над 300 журналисти са преминали през обученията ни. Сформирахме общност от комуникационни експерти, вярващи в каузата, че децата трябва да бъдат отразявани етично".
aej
Стремим се да подобрим средата, в която работим, продължи Иванова.

"Могат да се посочат различни примери за отразяване, което не е етично - понякога причината е в бързината на работа, а друг път жълтият интерес, търсещ публичност. Грешките са нормални, но въпросът е в това журналистите да имат предварителна подготовка, защото в една напрегната ситуация, трябва да бъде помислено и над правилата за етичност. Ние не сме морален съдник, опитваме се да бъдем отворени към опита на колегите. Грешките намаляват, когато има подготовка. Днес не се отделя време за обучение на журналистите - както финансовият журналист е ограничен, така и компетентността намалява. Има напредък, темата става все по-сензитивна. Осъществява се саморегулация. С малки стъпки се стремим да подобрим средата, в която работим. Индикатор е, че в момента по сайтовете ще видите, че лицата на децата вече са закрити".

Нова серия обучителни видеа, базирани на "Пътеводителя" представиха двете организации. Съчетавайки от първо лице професионалната и младежката гледна точка към темата, видеата се фокусират върху полезни съвети при интервюта с деца и писане на истории за тях. 

Чрез декларации за информирано съгласие за децата до 16-годишна възраст и за тези под 16, се регулира спазването на правата на детето в училищата, разясни Боянка Никова, зам. директор на видинската езикова гимназия "Йордан Радичков".

"Чрез своя подпис родителите декларират, че са запознати с целта и средствата на различната обработка на личните данни".

Медиите продължават да бъдат основното средство за комуникация, застъпничество и мобилизиране на ресурси в подкрепа на правата на детето. Въпреки огромния потенциал на традиционните медии и социалните мрежи да насърчават промените в социалните норми, нагласи и поведения, предизвикателство остава етичното отразяване на проблемите, свързани с деца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45