Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска област продължава да губи населението си- какво е бъдещето на региона?

Снимка: Светослав Цветанов

За последните десет години- между 2009 г. и 2019 г., Северна България е изгубила една пета от населението си, а специално Видинска област- около 25 на сто. Това бе отчетено от Института за пазарна икономика при представянето на прегледа за областното икономическо развитие на този район от страната. В Северна България, единствено Варна има прираст на населението, но той не е естествен, а механичен. Като цяло в България няма нито една област, в която да има естествен прираст на населението. Във Видин, Враца и Монтана, обаче няма дори механичен прираст. Най-тежко е положението във Видин, където всяка година се губят по 16% от населението. Според икономистите, липсата на добри пътища и поминък в Северна България определено влияят негативно върху икономическото развитие. Разговаряхме с Адриян Николов от Института за пазарна икономика:

"Да, 1/4 е наистина най- бързия спад на населението, който се вижда изобщо в която и да е област на страната. Не мисля, че има някакви изгледи тази тенденция да се обърне, още повече, че и в момента сме изправени пред преброяване на населението, което за жалост се отложи за септември. Напълно възможно е дори то да установи, че спадът е по- голям от този, който виждаме в момента от оценките на НСИ ... Когато и естественият и механичният прираст са негативни няма как да очакваме да се случи нещо друго. Лошото е, че тези неща обикновено се развиват спираловидно, тоест колкото повече се влошава естествения прираст толкова повече ще се влошава той и в бъдеще и единственото нещо, което би могло да го разреши е някакъв моментен приток на много нови и млади хора, които на този етап няма как да се насочат към Видин."- обясни Адриян Николов от Института за пазарна икономика.

Какво казва статистиката? В края на 2019 година населението на видинска област наброява 82 835 души или това показва спад спрямо 2009 година с 23.3%, уточни Цветан Цветков, началник отдел Видин към към Териториалното статистическо бюро Северозапад:

"Населението през 2009 година, към 31 декември за област Видин е било 108 067 души, докато към края на 2019 година е 82 835 души или в абсолютни цифри това са 25 232-ма души. Спадът на населението се дължи на отрицателния естествен прираст, който се дължи първо на ниската раждаемост в областта и съответно високата смъртност. Другият показател, който влияе директно е отрицателния механичен прираст, дължащ се на миграцията. Най- драстично е намаляването на населението в най- малката община на територията на областта, а това е община Бойница. Намаляването е с 49.3%. Обяснимо най- малко е намалението в община Видин, там населението от 66 126 души през 2009 година е намаляло до 52 554 души през 2019 година."- поясни Цветан Цветков.

Попитахме видинчани коя е основната причина за намаляване на населението в региона и има ли формула, която би подпомогнала разрешаването на този проблем:

"Безработицата е голяма, няма работа за младите хора. Време е и държавата да вземе някакви мерки, не може ли както едно време имаше гранични райони и даваха големи заплати, не може ли чрез разпределение да ги задължат ... Тук имаше работоспособно население, направи гьол, а жаби ще се намерят и стига сме се оправдавали с това, че няма работна сила."- коментираха видинчани.

Как реагира бизнесът на представения от Института за пазарна икономика преглед за областното икономическо развитие на този район от страната. Анжела Каменова разговаря с Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско- промишлена палата:

"Причините са още от началото на демокрацията, още през началото на 90-те години на миналия век. Основната причина, според мен е нехайството и безхаберието на политиците, които е трябвало да свършат някоя и друга работа, на не са я свършили. Приватизацията можеше да бъде направена по по- добър начин и това щеше да се отрази много добре на нашия град."

Емил Кирилов, родом от Видин, от години живее и работи заедно със семейството си в столицата. Той е завършил "телекомуникации" в Техническия университет и в момента се занимава с изработката на хардуерни продукти. Това е една от неговите страсти. 

"Специално при мен така се получи. Започнах работа още през студентските си години и някак си човек остава и се устройва. Според мен самото напускане отначало води до това човек по естествен път да сее настрои и да остане ... Сега за връщане не съм сигурен, но за оставане- да, защото аз го гледам от моята гледна точка. Ако аз трябва да се върна, това е вече много трудно, чисто логистично вече. Един човек на 25 години, който е завършил университет и работи от разстояние, напълно е възможно да се върне обратно."- каза Емил Кирилов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00