Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински блок са недоволни от санирането

5
Снимка: Фейсбук

Темата бе провокирана от слушателски сигнал за некачествено изпълнение на ремонтни дейности по програмата за саниране на един единствен вход, в блок 19, на видинския комплекс "Крум Бъчваров". Жители на вход "И" сигнализираха за това. Санирането във видинския комплекс започва през март 2020 г. с големи обещания от Община Видин и още по- големи очаквания от живеещите. Според тях, обаче тези почти 2.5 млн. лева на българските данъкоплатци, явно не задължават никого да работи качествено. Резултатът се вижда от снимките, които ни изпратиха и са публикували в социалната мрежа Фейсбук- недовършени мазилки, висящи кабели, некачествена изолация на покрива и купища строителни материали под терасите. Според Анжела Веселинова, жител на въпросния блок, почти 2 милиарда лева е дала държавата за санирането на 2 хил. жилищни сгради, а входът им е една от тях и е една от сто и петте недовършени такива. Потърсихме я за коментар:

"Този вход започна да се прави юли месец, преместиха се скелетата от първите входове и шест месеца ние бяхме със скелета и съборени тераси. Почти три месеца по обекта ни не се работеше абсолютно нищо. В един момент, когато наближиха сроковете, другите изпълняваха своите задачи и в декември месец о, чудо, всичко се случи за 10 дни. Дойде една бригада от Дупница, която намаза предната фасада, тук при нас се вършеха буквално при 0 градуса се правеше шпакловка, която се стичаше по стените на външните фасади ... Обектът е сдаден с документ на кмета. Този документ е залепен на входната ни врата на 8 януари, а всъщност на 23 декември 2020 година в 21.00 часа вечерта свалиха скелетата." - обясни Анжела Веселинова.

Поправими ли са нанесените щети и би ли могъл да бъде разрешен проблема- това попитахме Иван Паракинов, жител на пострадалия вход "И" в блок 19 във видинския комплекс "Крум Бъчваров".

"Няма човек в този вход, който да няма проблеми след това саниране. Дограмите са сменени, но това, което трябва да се направи покрай дограмите- да се обърнат да се направи, както трябва не е направено ... Поправими са нещата, обаче Общината не иска да си свърши работата. Тези хора, които са работили тук, 50% са работили без договори. Те са си взели парите и са си тръгнали. За да бъде отстранено това, което не е направено, ще трябва наново да платят, а парите ги няма."- поясни Иван Паракинов.

Жителите на входа са писали до Община Видин, откъдето отговорили, че има забележки и те ще бъдат отстранени при подходящо време. Нашият екип също изпрати въпроси- запознати ли са със случая, ще бъдат ли предприети конкретни действия и в какви срокове? От Община Видин ни отговориха: 

"Община Видин е запозната със случая и мерки са предприети. Фирмата- изпълнител е уведомена и още в началото на месеца голяма част от установените нередности относно некачествени ремонтни работи са разрешени. След среща на строителя с част от живеещите във входа са предприети и действия за отстраняване на течовете от покрива."

Оставяме темата отворена и продължаваме да следим случващото се, защото само по този начин можем да се радваме на всичко, което наистина се прави качествено- тогава и ние ще трябва да го пазим като свое. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00