Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на видински блок са недоволни от санирането

5
Снимка: Фейсбук

Темата бе провокирана от слушателски сигнал за некачествено изпълнение на ремонтни дейности по програмата за саниране на един единствен вход, в блок 19, на видинския комплекс "Крум Бъчваров". Жители на вход "И" сигнализираха за това. Санирането във видинския комплекс започва през март 2020 г. с големи обещания от Община Видин и още по- големи очаквания от живеещите. Според тях, обаче тези почти 2.5 млн. лева на българските данъкоплатци, явно не задължават никого да работи качествено. Резултатът се вижда от снимките, които ни изпратиха и са публикували в социалната мрежа Фейсбук- недовършени мазилки, висящи кабели, некачествена изолация на покрива и купища строителни материали под терасите. Според Анжела Веселинова, жител на въпросния блок, почти 2 милиарда лева е дала държавата за санирането на 2 хил. жилищни сгради, а входът им е една от тях и е една от сто и петте недовършени такива. Потърсихме я за коментар:

"Този вход започна да се прави юли месец, преместиха се скелетата от първите входове и шест месеца ние бяхме със скелета и съборени тераси. Почти три месеца по обекта ни не се работеше абсолютно нищо. В един момент, когато наближиха сроковете, другите изпълняваха своите задачи и в декември месец о, чудо, всичко се случи за 10 дни. Дойде една бригада от Дупница, която намаза предната фасада, тук при нас се вършеха буквално при 0 градуса се правеше шпакловка, която се стичаше по стените на външните фасади ... Обектът е сдаден с документ на кмета. Този документ е залепен на входната ни врата на 8 януари, а всъщност на 23 декември 2020 година в 21.00 часа вечерта свалиха скелетата." - обясни Анжела Веселинова.

Поправими ли са нанесените щети и би ли могъл да бъде разрешен проблема- това попитахме Иван Паракинов, жител на пострадалия вход "И" в блок 19 във видинския комплекс "Крум Бъчваров".

"Няма човек в този вход, който да няма проблеми след това саниране. Дограмите са сменени, но това, което трябва да се направи покрай дограмите- да се обърнат да се направи, както трябва не е направено ... Поправими са нещата, обаче Общината не иска да си свърши работата. Тези хора, които са работили тук, 50% са работили без договори. Те са си взели парите и са си тръгнали. За да бъде отстранено това, което не е направено, ще трябва наново да платят, а парите ги няма."- поясни Иван Паракинов.

Жителите на входа са писали до Община Видин, откъдето отговорили, че има забележки и те ще бъдат отстранени при подходящо време. Нашият екип също изпрати въпроси- запознати ли са със случая, ще бъдат ли предприети конкретни действия и в какви срокове? От Община Видин ни отговориха: 

"Община Видин е запозната със случая и мерки са предприети. Фирмата- изпълнител е уведомена и още в началото на месеца голяма част от установените нередности относно некачествени ремонтни работи са разрешени. След среща на строителя с част от живеещите във входа са предприети и действия за отстраняване на течовете от покрива."

Оставяме темата отворена и продължаваме да следим случващото се, защото само по този начин можем да се радваме на всичко, което наистина се прави качествено- тогава и ние ще трябва да го пазим като свое. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41