Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински блок са недоволни от санирането

5
Снимка: Фейсбук

Темата бе провокирана от слушателски сигнал за некачествено изпълнение на ремонтни дейности по програмата за саниране на един единствен вход, в блок 19, на видинския комплекс "Крум Бъчваров". Жители на вход "И" сигнализираха за това. Санирането във видинския комплекс започва през март 2020 г. с големи обещания от Община Видин и още по- големи очаквания от живеещите. Според тях, обаче тези почти 2.5 млн. лева на българските данъкоплатци, явно не задължават никого да работи качествено. Резултатът се вижда от снимките, които ни изпратиха и са публикували в социалната мрежа Фейсбук- недовършени мазилки, висящи кабели, некачествена изолация на покрива и купища строителни материали под терасите. Според Анжела Веселинова, жител на въпросния блок, почти 2 милиарда лева е дала държавата за санирането на 2 хил. жилищни сгради, а входът им е една от тях и е една от сто и петте недовършени такива. Потърсихме я за коментар:

"Този вход започна да се прави юли месец, преместиха се скелетата от първите входове и шест месеца ние бяхме със скелета и съборени тераси. Почти три месеца по обекта ни не се работеше абсолютно нищо. В един момент, когато наближиха сроковете, другите изпълняваха своите задачи и в декември месец о, чудо, всичко се случи за 10 дни. Дойде една бригада от Дупница, която намаза предната фасада, тук при нас се вършеха буквално при 0 градуса се правеше шпакловка, която се стичаше по стените на външните фасади ... Обектът е сдаден с документ на кмета. Този документ е залепен на входната ни врата на 8 януари, а всъщност на 23 декември 2020 година в 21.00 часа вечерта свалиха скелетата." - обясни Анжела Веселинова.

Поправими ли са нанесените щети и би ли могъл да бъде разрешен проблема- това попитахме Иван Паракинов, жител на пострадалия вход "И" в блок 19 във видинския комплекс "Крум Бъчваров".

"Няма човек в този вход, който да няма проблеми след това саниране. Дограмите са сменени, но това, което трябва да се направи покрай дограмите- да се обърнат да се направи, както трябва не е направено ... Поправими са нещата, обаче Общината не иска да си свърши работата. Тези хора, които са работили тук, 50% са работили без договори. Те са си взели парите и са си тръгнали. За да бъде отстранено това, което не е направено, ще трябва наново да платят, а парите ги няма."- поясни Иван Паракинов.

Жителите на входа са писали до Община Видин, откъдето отговорили, че има забележки и те ще бъдат отстранени при подходящо време. Нашият екип също изпрати въпроси- запознати ли са със случая, ще бъдат ли предприети конкретни действия и в какви срокове? От Община Видин ни отговориха: 

"Община Видин е запозната със случая и мерки са предприети. Фирмата- изпълнител е уведомена и още в началото на месеца голяма част от установените нередности относно некачествени ремонтни работи са разрешени. След среща на строителя с част от живеещите във входа са предприети и действия за отстраняване на течовете от покрива."

Оставяме темата отворена и продължаваме да следим случващото се, защото само по този начин можем да се радваме на всичко, което наистина се прави качествено- тогава и ние ще трябва да го пазим като свое. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00