Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са ползите от санирането на жилищните сгради

Снимка: Радио ВИДИН

1 917 блока в цялата страна са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 105 остават за довършване. Обобщените данни за напредъка по програмата отчетоха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общият брой на сключените договори за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност с Българската банка за развитие е 2 022. За всички одобрени за участие в програмата сгради от 16 области в страната предвидените мерки са изпълнени. През тази година ще започне работа по новата Програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост на България, която ще обхване не само жилищните, но и публичните и промишлените сгради. За тези мерки са предвидени 2,5 млрд. лв., като най-големият ресурс - 1,7 млрд. лв., ще бъде насочен към санирането на жилища. За първи път програмата ще включва не само панелни блокове, но и еднофамилни сгради.

14 жилищни сгради са санирани във Видин по националната програма за енергийна ефективност. 13 от тях са изцяло завършени, а 14-ият блок в момента се довършва, съобщи заместник кметът на Видин Светослав Скорчев:

"Програмата за саниране за този програмен период е приключила за набиране на заявления и повече не може да се кандидатства. Ще има нов програмен период, който ще бъде 2021-2027 година. Предстои санирането на по-малки жилищни сгради до 35 апартамента. Те са 13 на брой одобрени."

Елка Нинова е председател на сдружението на собствениците на блок 10 в ж.к. "Строител". Това е един от последните четири санирани блока и сега за първа зима имат по-малко разходи за отопление:

"Намалява се консумацията на ток, аз се отоплявам на ток. Хората са доволни, по-топличко е. По-рано климатиците съм ги пускала на 24 градуса, имала съм разход по 250 лева на месец. Сега, след санирането, климатиците са на 21 градуса, консумацията на ток спадна на 170 лева... Външният вид е 100% променен... За мен специално минуси няма."

Белоградчик е сред общините с най-много санирани жилищни сгради спрямо броя на населението, каза кметът на Общината Борис Николов:

"Ползата е огромна. Първо - в чисто икономически план. Вече имаме на 3-4 години първите блокове. Икономия на енергия над 50%, шум, изолация. Ние започнахме с първите блокове, където бяха пропаднали покриви. Знаете как общите части се поддържат в България. Естетическият вид вече е коренно различен... В общи линии няма недостатъци."

Антон Трифонов председател на Сдружение на собствениците в ж.к."Здравец" в Белоградчик обясни, че в края на миналата година е завърши санирането на блока, в който живее и разходът за отопление е паднал на половина:

"Даже при нас аз може и цял ден да не паля. Тя си държи над 20 градуса. Зависи човек дали обича по-студено или по-топло, има ли малки деца, възрастни... При нас е цялостно пакетиране на сградата, което значи, че дограмата се подмени изцяло, отвън се направи изолация с 10 сантиметра изолационен материал, след това се направиха таваните на гаражите, подпокривното пространство."

В Монтана са санирани 12 сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Ползите за хората са огромни, каза кметът Златко Живков:

"Това са големи жилищни блокове. Цената на имотите се качи. Това бяха сгради, които бяха първоначално с много лоша предварителна кампания, че ще им вземат блоковете на хората... И сега стигнахме до момента, че имаме още 48 сгради от 2016, които са получили одобрение, но тогава пък програмата спря. Така че сега се надяваме с програмата за възстановяване и развитие, дано да се върне под някаква форма санирането, за да могат хората да си стегнат сградите. Говоря изключително за енергийна ефективност на жилищни сгради... Ние говорим за големи жилищни блокове и кооперации, където хората са кандидатствали и където и сега нашите предложения, не само наши, разбира се, и на други големи областни центрове стоят в София в Българската банка за развитие, но чакаме политическо решение дали ще се изпълнява програма или не."

По националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Враца са регистрирани 211 сдружения на собствениците и подписани 126 договора за обновяване на жилищните сгради, каза заместник кметът по устройство на територията Цветан Стоичков: 

"Към момента имаме изпълнени и въведени в експлоатация 14 сгради по Националната програма. На две от сградите имаме изписани стихове на поета революционер Христо Ботев... Към момента програмата официално не е спряна. Изпълняват се подписаните договори, които са в самото начало. Тези 14 сгради, които са изпълнени в община Враца са в първата година подписани и те са изпълнени в много кратки срокове."

Община Враца има изпълнени 15 жилищни сгради с до 35 апартамента. Въведени са в експлоатация 2019 година. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00