Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 февруари 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Учредиха конкурс в памет на Венци Станев. Новоучреденият конкурс в памет на Венцислав Станев, дългогодишен директор на видинското СУ "Цар Симеон Велики", озаглавен "Мечтите на Венци Станев", беше учреден от семейството му, със съдействието на Регионално управление на образованието, днес.


В десет общини в страната, сред които и Видин ще има експертни звена. Експертни звена и комитети ще подпомагат десет от големите общини в страната, сред които и Видин при подбора и изпълнението на проектите за градско развитие. Финансиране за тях се осигурява по Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.


Най-късно в началото на следващата седмица ще е ясна листата на ГЕРБ във Видин за предстоящите парламентарни избори. Това каза областният координатор на партията Александър Матеев, който гостува в Посоките на делника. Около 30 са номинираните. 10 от тях са от гражданската квота.


Почти 90 процента от родителите в област Видин са анкетирани за изследването на децата им в училищата и детските градини с бързи антигенни тестове. Само 16 процента от тях са изразили съгласие децата им да бъдат тествани. Това коментира началникът на Регионалното управление на образованието Видин Веселка Асенова.


С бързи темпове се изпълнява Първият етап от проекта на Община Видин за подмяна на отоплителни уреди с по-екологични. За това увериха експерти на фирмата, ангажирана с дейностите по първия етап на проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин" по време на работна среща в общината.


До 28 февруари работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2020 година на физически лица, съобщиха от офиса на агенцията за приходите във Видин.


Светослава Бисерова, ученичка в 12 клас специалност "Икономика и мениджмънт" в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин се класира на четвърто място с оценка отличен 6 в Националното състезание по икономикс, организирано от  Асоциацията на икономическите училища. 


Община Монтана ще ремонтира 22 жилища в квартал “Младост” 1 и 2. В тях ще бъдат настанени хора от уязвими групи. Финансирането е по проект на  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за малко над 1 милион лева.  От тях общината осигурява 61 000 лева. Ще бъдат ремонтирани 11 гарсониери, 10 двустайни и един тристаен апартамент, поясни кметът Златко Живков


1068 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 11 091 теста. По данни на Единния информационен портал положителни са малко под 10% от пробите. За последното денонощие случаите в Северозапада са 47. Два са във Видин, 7 Монтана. Най-много са във Враца- 38.

Четири са регистрираните с положителни проби за COVID-19 лица в област Видин за последното денонощие, съобщават от РЗИ. Два от новите случая са в община Видин, толкова са и в Новоселска община.


Врачанският окръжен съд днес постанови присъда от шест години "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим за мъж от Козлодуй /подсъдимият се казва Ю. Ч./. Той бе признат за виновен в това, че на 19 срещу 20 януари 2019 г. в крайдунавския град умишлено е умъртвил свой съгражданин заради сексуално посегателство над съпругата му.


Врачанският окръжен съд остави трима в ареста за повредено имущество и съпротива на полицаи. Окръжният съд във Враца остави под домашен арест трима мъже – двама от Мездра и един от село Люти брод. Срещу тях са повдигнати обвинения за нанесени материални щети, грубо нарушаване на обществения ред и непристойно държане.

Върховният административен съд се поризнесе, че няма конфликт на интереси в действията на Маринела Николова като кмет на община Козлодуй. По делото е оспорвано като незаконосъобразно решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Комедийния моноспектакъл "Чудомирщини" отново на Монтанска сцена. Пиесата, изградена по текстове на Чудомир, е на актьора Стефан Милков, а режисьор е Милослав Милославов. 
В нея са събрани 8 от най- известните произведения на големия писател, художник и краевед Димитър Христов Чорбаджийски, по известен с псевдонима Чудомир, обясни Стефан Милков.

Община Берковица стартира анкета за избор на "Учител на годината" и на "Директор на годината" за постижения в системата на предучилищното и училищното образование в общината за 2020 година. Анкетата е активна до 8 март, каза Десислава Младенова от общинската администрация.

Доброволците от Младежки парламент в Козлодуй събраха средства за приюта за бездомни животни в града. Средствата са от продадените гривни за Деня на влюбените. С парите ще бъдат закупени греди за нови къщички за кучетата - съобщи председателят на Младежкия парламент Светослав Терзийски.

В Белоградчик с доброволен труд обновяват детска площадка. За оборудването ѝ са осигурени 5 000 лева по програма "Ромакт", каза председателят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в общината Милена Иванова.

124 години читалището в Долна Кремена неуморно просвещава. Читалище "Просвета" Долна Кремена е едно от първите читалища във Врачанско. За първи път за основаване на читалище се заговорва на общоселско събрание през 1892 година, като въпросът е поставен от местните учители Димитър Наков, Цеко Лаковски, Михал Косталевски и др. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15