Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Снимка: НЧ"Зора 1904"

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и допълни, че за нея работата в среда със смесено население не е проблем:

"При нас преобладава ромската общност, но в селото останаха само трудолюбивите и знаят как да изкарват прехраната си с честен труд. А това прави нещата много лесни. От няколко години в селото не е регистрирана нито една кражба... 28 ромски семейства в Габаре са животновъди и се занимават предимно с отглеждане на биволи. В селото има над 2000 бивола. Те се отглеждат в няколко ферми. Тези 28 семейства дават заплати на още толкова, защото в една ферма си трябва работна ръка. Всички са доволни, още повече, че има и къде да предават млякото. То се изкупува от големи фирми, с които са сключени договори и оттам идват всеки ден да взимат млякото...

В селото успяхме да запазим училището си. То е за ученици от 1-ви до 12- ти клас със специалност "Производство на кулинарни изделия, храни и напитки". Иначе като професия - оттук излизат готвачи. Съхранихме училището и в срок до два месеца очакваме и цялостен ремонт на покрива му. След това ще се направи саниране и боядисване на фасадата му. Имаме и детска градина, която е в перфектно състояние, благодарение на дейната директорка Будинка Николова и нейния екип.

Имаме и читалище, което е основен фактор в културния живот на селото и богата библиотека със зала, оборудвана с компютри.


Имаме си здравна служба, в която всеки ден има доктор, полицейски участък, имаме и прекрасна църква "Успение Богородично", която е открита през 1893 година. Тя също бе ремонтирана преди две години. Традиция от 2012 година, по-точно от моето начало на кметуване, всяка година на 15 август, съвместно с читалището, да организираме празника на църквата и да даваме курбан за здраве. В Габаре имаме пет хранителни магазина, но аптека отскоро нямаме. Сега работим по въпроса да я възстановим отново. Що се отнася до ваксинирането на жителите на Габаре, те могат да направят това в болницата в 

Бяла Слатина. Засега обаче все още нямаме желаещи. Нямаме и болни. Преди време имахме трима заболели, но те вече оздравяха. А за ваксините - просто хората не искат да се ваксинират, иначе има начини. Каква е причината ли - ами не ни е дошло още до главата..."
   

Целите интервюта с Елена Игнатова- кмет на село Габаре, Дора Цветкова - секретар на НЧ "Зора - 1904", Будинка Николова- директор на детска градина "Червената шапчица", както и подробности за една от най-мистериозните самолетни катастрофи, случила се край селото на 16 март 1978, при която загиват 27 българи и 39 поляци - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59