Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Снимка: НЧ"Зора 1904"

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и допълни, че за нея работата в среда със смесено население не е проблем:

"При нас преобладава ромската общност, но в селото останаха само трудолюбивите и знаят как да изкарват прехраната си с честен труд. А това прави нещата много лесни. От няколко години в селото не е регистрирана нито една кражба... 28 ромски семейства в Габаре са животновъди и се занимават предимно с отглеждане на биволи. В селото има над 2000 бивола. Те се отглеждат в няколко ферми. Тези 28 семейства дават заплати на още толкова, защото в една ферма си трябва работна ръка. Всички са доволни, още повече, че има и къде да предават млякото. То се изкупува от големи фирми, с които са сключени договори и оттам идват всеки ден да взимат млякото...

В селото успяхме да запазим училището си. То е за ученици от 1-ви до 12- ти клас със специалност "Производство на кулинарни изделия, храни и напитки". Иначе като професия - оттук излизат готвачи. Съхранихме училището и в срок до два месеца очакваме и цялостен ремонт на покрива му. След това ще се направи саниране и боядисване на фасадата му. Имаме и детска градина, която е в перфектно състояние, благодарение на дейната директорка Будинка Николова и нейния екип.

Имаме и читалище, което е основен фактор в културния живот на селото и богата библиотека със зала, оборудвана с компютри.


Имаме си здравна служба, в която всеки ден има доктор, полицейски участък, имаме и прекрасна църква "Успение Богородично", която е открита през 1893 година. Тя също бе ремонтирана преди две години. Традиция от 2012 година, по-точно от моето начало на кметуване, всяка година на 15 август, съвместно с читалището, да организираме празника на църквата и да даваме курбан за здраве. В Габаре имаме пет хранителни магазина, но аптека отскоро нямаме. Сега работим по въпроса да я възстановим отново. Що се отнася до ваксинирането на жителите на Габаре, те могат да направят това в болницата в 

Бяла Слатина. Засега обаче все още нямаме желаещи. Нямаме и болни. Преди време имахме трима заболели, но те вече оздравяха. А за ваксините - просто хората не искат да се ваксинират, иначе има начини. Каква е причината ли - ами не ни е дошло още до главата..."
   

Целите интервюта с Елена Игнатова- кмет на село Габаре, Дора Цветкова - секретар на НЧ "Зора - 1904", Будинка Николова- директор на детска градина "Червената шапчица", както и подробности за една от най-мистериозните самолетни катастрофи, случила се край селото на 16 март 1978, при която загиват 27 българи и 39 поляци - в звуковия файл.

Вижте още

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритети им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Росица..

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати.  На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992..

публикувано на 08.04.21 в 15:22

Инвестициите в екологосъобразни проекти

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение..

обновено на 07.04.21 в 18:00

Икономика и бизнес- накъде след изборите?

Европейската комисия посочи 2.7% икономически растеж в България през 2021 г., последван от ускорение до 4.9% през 2022 година, в резултат на силно вътрешно търсене и възстановяване на външната търговия. Това стана ясно от зимната макроикономическа прогноза, а ако тя се сбъдне в частта за 2022 година, това би бил най-силният ръст на БВП за България..

публикувано на 07.04.21 в 11:24

Изборите свършиха, сега накъде?

Парламентарните избори отминаха, резултатите са ясни: ГЕРБ-СДС 26%; Има такъв народ 18%; БСП 15%; ДПС 10%; Демократична България 9,5%; Изправи се! Мутри вън! 4,7%. Големият въпрос сега е: ще съумеят ли парламентарно представените партии да съставят работещо правителство? Темата коментирахме със социолога и политически анализатор Любен Добрев :..

публикувано на 06.04.21 в 14:06