Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Старият Видин" вече и в книга

| обновено на 25.03.21 в 17:33
Снимка: "Старият Видин"

Фейсбук страницата "Старият Видин" намери своето продължение в книга. В нея Рачо Миланов, създател на популярния сайт, е събрал близо 380 рисунки и снимки, бележки за видни личности, родени или свързани с Видин, както и любопитни фрагменти от миналото на града и региона. Книгата "Старият Видин" се появява 10 години след началото на сайта, разказа авторът:

"В края на миналата година се навършиха 10 години от създаването на страницата и по този повод реших да събера някои от материалите, които са помествани в страницата, да ги обединя в един файл, да ги кача така, че всички да имат достъп. Тази работа продължи няколко месеца, оказа се по-трудна за мен, отколкото предполагах първоначално... И след като беше оформен този материал, накрая се оказа, че заприлича на една истинска книга. И аз реших, освен че ще го кача в интернет да го видят всички, да отпечатам 10-ина бройки най-вече за моите близки, за внуците, да им оставя нещо. С парите, които бях събрал за цялата тази история, се отпечатаха 27 екземпляра, които започнах да раздавам освен на моите близки, на библиотеките, в архива... Пуснах и съобщение, за да могат всички да видят, да свалят..."

"Старият Видин" не е история на града, а съдържа отделни фрагменти от неговото минало:

"Има някои неща, които по-така се набиват в очи. Има една история за видинския учител, който в началото на 20 век, през 1903 година, тръгва на околосветско пътешествие пеша. След като попаднах на тази история, няколко години поред съм търсил в различни източници, отразявали пътуването му, защото той, пътувайки от страна на страна, там по местната преса се появяват съобщения. Така че успях донякъде да сглобя маршрута, по който е пътувал този човек."

В книгата са описани и някои важни събития от историята на Видин, обясни още Рачо Миланов:

"Това са събитията, разиграли се преди Освобождението, да речем 1876 година, когато е Априлското въстание в България, четата на Христо Ботев и след това започва Сръбско-турската война. Във Видин навлизат няколко чети с български доброволци, повдига се въстание в Ново село, в Брегово. Въстаниците напредват до Флорентин, това е по-неизвестна история, завземат селото. От Видин турците изпращат два кораба, военни, които обстрелват и запалват селото. Много въстаници са пленени, закарани във Видин. Това нещо е отразено в книгата с доста илюстрации, събрани от европейски източници, тъй като по това време пристигат кореспонденти от доста държави, за да отразяват войната между Сърбия и Турция. Така че те са свидетели на бесилките, на отрязаните глави, които са захвърлени край крепостната стена. Това всичко е илюстрирано и публикувано в тогавашния печат, така че аз сега съм събрал, приготвил и съм предложил на читателите да видят всички тези илюстрации. Освен това са отразени събитията в началото на Руско-турската освободителна война, когато между Калафат и Видин започва една артилерийска престрелка, която продължава доста време и нанася поражения на двата града..."


Авторът се надява книгата "Старият Видин" да предизвика интерес към миналото и да научи хората да го пазят.

Книгата не се разпространява с търговска цел и е достъпна свободно в интернет. А всеки, който желае да притежава нейно хартиено копие, би могъл да си го поръча в посочения от автора копирен център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28