Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малин Маринов: Първоаприлската шега е терапия за обществото

Снимка: Радио ВИДИН


В своята "Поетика" Аристотел твърди, че за да ни въздейства истински, една творба трябва да е направена в съответствие със своята цел. Елементите в нея трябва да са в едно живо отношение, което да ни въздейства.  Същевременно тя трябва да е направена добре и това е също част от онова, което можем да наречем красиво.

Защо първоаприлската шега е терапия за обществото, обясни в "Посоките на делника" преподавателя по творческо писане и драма към школата във видинското читалище "Цвят" Малин Маринов.

 "Първоаприлската шега, която всъщност е комедия, е за забавление на хората. Тя засяга всички хора, които биха направили разликата между красивото и грозното, и голяма част от обществото, поне тази от него, която има чувство за хумор. Темите за етиката и естетиката ни препращат към Аристотел, който още преди хилядолетия представя ясно, че става въпрос за катарзис - т.е изчистването на личността от съответните емоции. В случая, когато говорим за комедия и шега, става въпрос за негативни натрупвания или когато улавяме грозотата в нашия идеал. Всеки човек има изградена ценна система, която е относителна спрямо всеобщата представа за добро и красота - т.е всеки си има свое виждане и свой идеал. Когато има нужда от баланс, от спокойство на душата, от изчистване на грозотата - посяга към комичната форма. Животните не се смеят, това ги различава от нас. Дали пък комедията е възможна при хора, нямащи чувство за хумор? Независимо дали е по-явно или по-представено на глас, но трябва човек да може да отчита разликата между красота и грозота. Първи април е възможност, както едно време е било в Римско време - когато е имало един такъв карнавален ден, в който слугите стават господари, а господарите стават слуги. Ето това е смяната на социалната роля. Ние в живота всички изпълняваме социална роля, дали по желание или не. Това е една възможност за всички посредством шегата, когато я приемем за безобидна форма на комедията, когато степента на грозота е сравнително малка и не застрашава нашия живот. С други думи - първоаприлската шега е терапия за обществото".

Малин Маринов е актьор, сценарист и режисьор, бивш директор на Експерименталния театър в НДК. Той е автор на "Приказки за добър живот" - домашен театър, в който актьорите могат да бъдат членовете на всяко едно българско семейство, а публиката - всички потребители на интернет.
По-различно ли е за един актьор да застане пред публика в по-забавна роля и какво изисква подготовката му за превъплъщението? Как се изгражда продукт и формат, който да забавлява?

"Аз лично като актьор не бих казал, че имам изключително богат опит, по-скоро приличен и задоволителен. Участвал съм в комедии, по-скоро в сатира, в които преобладаващото е, че както има комични ситуации, които са в известна степен социалнозначими или пропагандират критика, но не съм участвал в цялостен спектакъл под формата на гротеска. Опитвал съм да я постигна гротесковата форма на сцена, която за мен като търсещ творец е най-силната възможна в изкуството, за да можем да внушим или пропагандираме търсенето на път, на решение, за да отстраним грозотата от средата, в която живеем или от хората, с които живеем. Гротеската е една силно изразена грозота - ако грозотата е 0, а красотата е 100 като амплитуда и единици, то в гротеската грозотата е преобладаващата част. Затова се налага такава силна критика към грозотата. Когато постигнем един условен баланс, тази форма няма нужда да се използва като силно оръжие, когато можем да я използваме като по-слабо, за да обезвредим някаква ситуация. Като режисьор съм правил такъв цялостен спектакъл, който е гротеска - стремях се това нещо да е основно като стилистика и съдържание. Мен ме интересува комедията единствено когато е социалнозначимо, когато има голяма опасност за нашата красота. Тогава посягам към гротеската, тя е проявление на човешката същност".

Защо във все повече жанрове започва да се налага хумористичния елемент:

"Свързано е с нашата природа и с нуждата да отразим присъствието на грозота в нашия идеал. Грозотата в нашето съвремие е достатъчно голяма, за да ни провокира да търсим такива решения. Ако няма нужда от гротеска, няма смисъл да се ползва, ще ползваме по-слаби форми - например, комедия. По-безобидните комедии са когато обществото е в идеалната си степен на красота. Тогава естествено няма как да съществува гротеската, защото няма как да критикуваме нещо, което не съществува. Това се наблюдава в момента в театъра и в киното, има такива проявление, отделни сцени, дължи се най-вече на това. Може да го има и целенасочено - когато шегата е такава, а може да бъде безобидна. Такива сцени на комичната форма са вероятно с такава цел - забавна. Препращам това към древността в Рим - да освободят една нужда на повече хора от населението, които я имат, но някак е като задънена улица, тапа на бутилка, няма как да я изразходват, освен в живота, но пък там стигаш до позицията на този, който прави шегата и този, който е нейн обект. Когато изграждаме един комичен образ, за да се постигне, трябва да познаваме преди всичко натурата в естествения вид там, където започва идеала, самото естество, където няма увреждане. Тези, които твърдят, че драма се прави по-лесно от комедия, са прави. За да се стигне до комедията - изобщо един творец да я направи - той трябва да познава идеала, а след това да тръгне да търси къде са грешките, къде е грозотата в света. След това идва значимостта на тези грешки, колко са силни, колко заплашват обществото".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00