Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Шишенци- селото, където легендите оживяват

| обновено на 04.04.21 в 12:22

В рубриката "Добро утро, кмете" днес проверяваме как тече животът в едно малко селo край сръбската граница, където са останали около 40 възрастни жители. Шишенци стана известно с легендите за самодиви край него, със запазените над 100-годишни народни носии и хванатите там от местните телефонни измамници.

Зад тази показност обаче, животът тече по други закони. Според местните жители, не е лесно да живееш в малко село на границата, при това и в най-бедната община в Европейския съюз.

Само медийният шум и запазените традиции не са достатъчни за да се привлече вниманието към селото и нуждите на останалите тук възрастни хора.

"Предимството да живееш в малко населено място до границата е, че животът тук е много спокоен. Природата ни е много хубава, условия за туризъм има, но кой да го развива ", обяснява кметският наместник Христина Калчева.  

"Всички жители на селото са пенсионери. Преобладават хората на възраст от 80 до 90 години. Честно казано, не виждам бъдещето на това село в хубави краски.  Млади хора не идват, а старите си заминават...

Нищо чудно, ако след 20 години и това село си отиде от картата на България. Единственото ни спасение е да дойдат млади хора, но много ме съмнява да искат. В селото има хубави къщи, които могат да им се предложат, могат да си дойдат и тези, на които родителите им живеят тук, но ме съмнява. Каквито и ще заплати да получават, просто ме съмнява да дойдат на село. Тук няма нужните условия за нормален живот.

За да се възродят тези населени места като нашето, трябва да има специална държавна политика. Ще бъде добре държавата да се заеме с такива села, където хората са малко и възрастни. Би трябвало да се направи нещо за този граничен район. Тук със собствени сили ние не можем да се оправим.

Иначе правим каквото можем. През 2013 година бе извършен основен ремонт на църковния храм "Св. Николай Чудотворец", който беше в много окаяно състояние. За съжаление училището е разруха. Преди е било хубаво, много деца и от близките села са учили в него, но за съжаление, сега тъне в разруха.

През 2013 година бе асфалтиран пътят Кула- Бойница -Шишенци - Бориловец с дължина 19 км. Този път не бе ремонтиран близо 40-50 години. Тази година ни предстои асфалтирането на 5 улици в махала Каленик."

За Шишенци са написани много статии, сътворени са още толкова видеоматериали, направени са дори и филми, в селото са идвали доста известни и не толкова известни хора, за да се запознаят с феномена Самодивите от Шишенци. Днес това не е основната тема на разговора ни, но няма и как да я подминем. Освен нея обаче има и още други мистерии в това село. За тях разказва бившият секретар на местното читалище, Нарциса Недялкова:

"Селото ни стана навремето известно и с това, че се появи един полтъргайст тук в една къща в долния край на Шишенци. Аз тогава бях много малка. Тук дори идваха милиционери и се опитваха да направят нещо да спасят тези хора, но не успяха. По дъщерята ли ходеше това нещо, не знам, но после идва една баба от Бориловец, бая й и я оправи.

След това с тия самодиви, с тия звуци, дето се чуват. Вярно е, че има и чакали, но си я има и тази сватбарска музика от свирка, има си ги и сватбарските викове. Някой път се появяват пред празници, но откакто започнаха по- често да минават самолети по тези коридори, звуците са рядко... Какво е точно това, никой не може да каже. Може да са и извънземни. Така са ни го разказвали бабите, така го казваме и ние...

Като бях в читалището работихме по един проект и закупихме за 2000 лева стари народни носии от селото. Те са много стари, ръчно тъкани, на повече от 130- 140 години ..."
 




Само живите легенди ли могат да привлекат вниманието към Шишенци или трябва да се направи още нещо. Нужна ли е държавна политика, за да се възстановят населените места по границата. За радостите и проблемите на останалите тук възрастни жители говорят кметският наместник Христина Калчева, 70-годишната Гена Савова и бившият кмет Дафин Миков, а за традициите и легендите от миналото и за хванатия тук от местните телефонен измамник- бившият секретар на читалището Нарциса Недялкова. Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.


* Снимките са от архива на Радио ВИДИН



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00