Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Шишенци- селото, където легендите оживяват

| обновено на 04.04.21 в 12:22

В рубриката "Добро утро, кмете" днес проверяваме как тече животът в едно малко селo край сръбската граница, където са останали около 40 възрастни жители. Шишенци стана известно с легендите за самодиви край него, със запазените над 100-годишни народни носии и хванатите там от местните телефонни измамници.

Зад тази показност обаче, животът тече по други закони. Според местните жители, не е лесно да живееш в малко село на границата, при това и в най-бедната община в Европейския съюз.

Само медийният шум и запазените традиции не са достатъчни за да се привлече вниманието към селото и нуждите на останалите тук възрастни хора.

"Предимството да живееш в малко населено място до границата е, че животът тук е много спокоен. Природата ни е много хубава, условия за туризъм има, но кой да го развива ", обяснява кметският наместник Христина Калчева.  

"Всички жители на селото са пенсионери. Преобладават хората на възраст от 80 до 90 години. Честно казано, не виждам бъдещето на това село в хубави краски.  Млади хора не идват, а старите си заминават...

Нищо чудно, ако след 20 години и това село си отиде от картата на България. Единственото ни спасение е да дойдат млади хора, но много ме съмнява да искат. В селото има хубави къщи, които могат да им се предложат, могат да си дойдат и тези, на които родителите им живеят тук, но ме съмнява. Каквито и ще заплати да получават, просто ме съмнява да дойдат на село. Тук няма нужните условия за нормален живот.

За да се възродят тези населени места като нашето, трябва да има специална държавна политика. Ще бъде добре държавата да се заеме с такива села, където хората са малко и възрастни. Би трябвало да се направи нещо за този граничен район. Тук със собствени сили ние не можем да се оправим.

Иначе правим каквото можем. През 2013 година бе извършен основен ремонт на църковния храм "Св. Николай Чудотворец", който беше в много окаяно състояние. За съжаление училището е разруха. Преди е било хубаво, много деца и от близките села са учили в него, но за съжаление, сега тъне в разруха.

През 2013 година бе асфалтиран пътят Кула- Бойница -Шишенци - Бориловец с дължина 19 км. Този път не бе ремонтиран близо 40-50 години. Тази година ни предстои асфалтирането на 5 улици в махала Каленик."

За Шишенци са написани много статии, сътворени са още толкова видеоматериали, направени са дори и филми, в селото са идвали доста известни и не толкова известни хора, за да се запознаят с феномена Самодивите от Шишенци. Днес това не е основната тема на разговора ни, но няма и как да я подминем. Освен нея обаче има и още други мистерии в това село. За тях разказва бившият секретар на местното читалище, Нарциса Недялкова:

"Селото ни стана навремето известно и с това, че се появи един полтъргайст тук в една къща в долния край на Шишенци. Аз тогава бях много малка. Тук дори идваха милиционери и се опитваха да направят нещо да спасят тези хора, но не успяха. По дъщерята ли ходеше това нещо, не знам, но после идва една баба от Бориловец, бая й и я оправи.

След това с тия самодиви, с тия звуци, дето се чуват. Вярно е, че има и чакали, но си я има и тази сватбарска музика от свирка, има си ги и сватбарските викове. Някой път се появяват пред празници, но откакто започнаха по- често да минават самолети по тези коридори, звуците са рядко... Какво е точно това, никой не може да каже. Може да са и извънземни. Така са ни го разказвали бабите, така го казваме и ние...

Като бях в читалището работихме по един проект и закупихме за 2000 лева стари народни носии от селото. Те са много стари, ръчно тъкани, на повече от 130- 140 години ..."
 
Само живите легенди ли могат да привлекат вниманието към Шишенци или трябва да се направи още нещо. Нужна ли е държавна политика, за да се възстановят населените места по границата. За радостите и проблемите на останалите тук възрастни жители говорят кметският наместник Христина Калчева, 70-годишната Гена Савова и бившият кмет Дафин Миков, а за традициите и легендите от миналото и за хванатия тук от местните телефонен измамник- бившият секретар на читалището Нарциса Недялкова. Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.


* Снимките са от архива на Радио ВИДИН

Вижте още

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35