Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След вота. На прага на промяната ли сме?

Снимка: Радио ВИДИН

Гласуването приключи, броенето на бюлетините продължава, а партиите трябва да си направят своите изводи от вота.

"В началото сме на сериозна политическа промяна и трансформация. Всяка една от партиите трябва да направи своя анализ. Резултатът за БСП не е добър, той  е доста под очаквания ни. Дълги години наред се питаме свършил ли е преходът в България, който вече 30-ина години всички живеем в него. Според мен сме в началото на края на политическия преход", коментира Атанас Костадинов- кандидат от Монтана от БСП за България и благодари на всички хора, които гласуваха.

Според Костадинов един от основните изводи е, че в България по подобен модел избори не могат да се правят повече. Пандемията повлия и на вота:

"За съжаление, според мен, тъй като това са ми реалните впечатления от изборите в област Монтана, сравнително високата избирателна активност в региона се дължи преди всичко на корпоративен и платен вот."

Българското общество и политиката навлизат в една фаза, в която вече няма установени бастиони и избиратели.

Кандидат от ВМРО от областите Видин и Монтана Димитър Чукарски  благодари на хората, които са проявили разум и изрази съжалението си, че те не са били толкова много, че ВМРО да заяви позицията си и в парламента с четири процента: 

"Аз го казах още вървейки по време на изборната кампания, виждайки настроенията на хората нещата бяха ясни. Първо - хората искаха промяна, защото им беше омръзнало да ги лъжат безочливо и да им внушават неща, които не се случват. И второто, което е, хората отново показаха, че не искат да се замислят. Избраха и заложиха на нещо, което със сигурност няма как да се случи. Лошото е, че ние навлизаме в една много тежка социална, икономическа и финансова криза и ще бъде настина трудно да се справим. А това, което за мен е най-лошото, че в нашия край просто нищо няма да се случи. Избра се поредната доза депутати, от които аз не очаквам нищо, макар да им пожелавам да работят за нашия край."

"Много интересни избори. Безспорно изненадите не липсват. Протестният вот, който видяхме да се изразява и като избирателна активност, особено в Северозападна България, дава своите резултати. Виждаме, че някои от формациите, които бяха лицето на протеста през миналата година печелят доверието на българските граждани и от друга страна, тези, които са били в управлението, като че ли имат сериозно отстъпление. Конкретно за представянето на нашата политическа формация, очакваме все още да завърши преброяването на 100% от секциите" заяви Красимир Богданов - кандидат от ВМРО от област Враца.

"Искам да благодаря на хората, които повярваха в нас, и които не взеха пари, и които не ги беше страх да излязат и да си изразят мнението, че промяна е необходима. Мога да ви кажа, че резултатите, които получаваме в секционни избирателни комисии, където сме убедени, че няма купуване на гласове, има места, на които ние побеждаваме. Така че искрено се надяваме при следващи избори хората да разберат, че парите не са всичко", коментира Георги Георгиев от "Има такъв народ" от област Враца.

Очакват ли промяна видинчани след изборите?

"За по- добри... За децата ни да бъде по- добре... Нищо ново, това очаквам...Че ще ни излъжат като всички досега... Същите, като сега... За по- добро управление и стабилизация на страната... Очакванията ми са да работят добре за българина, за човека... За мен - едно спокойно бъдеще... Стандарта ни на живот, по- сигурни да сме, здравеопазването, много работи трябва да се променят...", споделиха видинчани.

Разнопосочни мнения споделиха и слушатели за партията "Има такъв народ".

Асен Манолов: "Аз съм на 77 години и съм преживял много неща. Гледам Слави Трифонов доста гласоподаватели има. Ако той състави правителство по някакъв начин и да управляват България, България ще бъде много по-зле отколкото беше при Борисов и Иван Костов взети заедно. Тука се искат специалисти по всяка една област, а те ги нямат. Те имат специалисти по шоуто... Жал ми е за хубавата ни България."

Павлина Иванова: "Бях в себе си малко скептична за победата на "Има такъв народ", но от друга страна съм доволна, че те станаха водеща в този избор. Защото аз винаги съм вярвала в силите и ентусиазма на младите. Ако и другото поколение- можещото, мислещото, с опита, бъдат оценени и привлечени при тях, това съчетание винаги е имало успех. Вярвам в бъдещето на България."

Още по темата- в звуковия файл.

Вижте още

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35