Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След вота. На прага на промяната ли сме?

Снимка: Радио ВИДИН

Гласуването приключи, броенето на бюлетините продължава, а партиите трябва да си направят своите изводи от вота.

"В началото сме на сериозна политическа промяна и трансформация. Всяка една от партиите трябва да направи своя анализ. Резултатът за БСП не е добър, той  е доста под очаквания ни. Дълги години наред се питаме свършил ли е преходът в България, който вече 30-ина години всички живеем в него. Според мен сме в началото на края на политическия преход", коментира Атанас Костадинов- кандидат от Монтана от БСП за България и благодари на всички хора, които гласуваха.

Според Костадинов един от основните изводи е, че в България по подобен модел избори не могат да се правят повече. Пандемията повлия и на вота:

"За съжаление, според мен, тъй като това са ми реалните впечатления от изборите в област Монтана, сравнително високата избирателна активност в региона се дължи преди всичко на корпоративен и платен вот."

Българското общество и политиката навлизат в една фаза, в която вече няма установени бастиони и избиратели.

Кандидат от ВМРО от областите Видин и Монтана Димитър Чукарски  благодари на хората, които са проявили разум и изрази съжалението си, че те не са били толкова много, че ВМРО да заяви позицията си и в парламента с четири процента: 

"Аз го казах още вървейки по време на изборната кампания, виждайки настроенията на хората нещата бяха ясни. Първо - хората искаха промяна, защото им беше омръзнало да ги лъжат безочливо и да им внушават неща, които не се случват. И второто, което е, хората отново показаха, че не искат да се замислят. Избраха и заложиха на нещо, което със сигурност няма как да се случи. Лошото е, че ние навлизаме в една много тежка социална, икономическа и финансова криза и ще бъде настина трудно да се справим. А това, което за мен е най-лошото, че в нашия край просто нищо няма да се случи. Избра се поредната доза депутати, от които аз не очаквам нищо, макар да им пожелавам да работят за нашия край."

"Много интересни избори. Безспорно изненадите не липсват. Протестният вот, който видяхме да се изразява и като избирателна активност, особено в Северозападна България, дава своите резултати. Виждаме, че някои от формациите, които бяха лицето на протеста през миналата година печелят доверието на българските граждани и от друга страна, тези, които са били в управлението, като че ли имат сериозно отстъпление. Конкретно за представянето на нашата политическа формация, очакваме все още да завърши преброяването на 100% от секциите" заяви Красимир Богданов - кандидат от ВМРО от област Враца.

"Искам да благодаря на хората, които повярваха в нас, и които не взеха пари, и които не ги беше страх да излязат и да си изразят мнението, че промяна е необходима. Мога да ви кажа, че резултатите, които получаваме в секционни избирателни комисии, където сме убедени, че няма купуване на гласове, има места, на които ние побеждаваме. Така че искрено се надяваме при следващи избори хората да разберат, че парите не са всичко", коментира Георги Георгиев от "Има такъв народ" от област Враца.

Очакват ли промяна видинчани след изборите?

"За по- добри... За децата ни да бъде по- добре... Нищо ново, това очаквам...Че ще ни излъжат като всички досега... Същите, като сега... За по- добро управление и стабилизация на страната... Очакванията ми са да работят добре за българина, за човека... За мен - едно спокойно бъдеще... Стандарта ни на живот, по- сигурни да сме, здравеопазването, много работи трябва да се променят...", споделиха видинчани.

Разнопосочни мнения споделиха и слушатели за партията "Има такъв народ".

Асен Манолов: "Аз съм на 77 години и съм преживял много неща. Гледам Слави Трифонов доста гласоподаватели има. Ако той състави правителство по някакъв начин и да управляват България, България ще бъде много по-зле отколкото беше при Борисов и Иван Костов взети заедно. Тука се искат специалисти по всяка една област, а те ги нямат. Те имат специалисти по шоуто... Жал ми е за хубавата ни България."

Павлина Иванова: "Бях в себе си малко скептична за победата на "Има такъв народ", но от друга страна съм доволна, че те станаха водеща в този избор. Защото аз винаги съм вярвала в силите и ентусиазма на младите. Ако и другото поколение- можещото, мислещото, с опита, бъдат оценени и привлечени при тях, това съчетание винаги е имало успех. Вярвам в бъдещето на България."

Още по темата- в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30