Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономика и бизнес- накъде след изборите?

Снимка: Радио Видин, Архив

Европейската комисия посочи 2.7% икономически растеж в България през 2021 г., последван от ускорение до 4.9% през 2022 година, в резултат на силно вътрешно търсене и възстановяване на външната търговия. Това стана ясно от зимната макроикономическа прогноза, а ако тя се сбъдне в частта за 2022 година, това би бил най-силният ръст на БВП за България от предкризисната 2008 година- 6.1%. Прогнозите не вземат предвид ефекта от усвояването на средствата по Плана за възстановяване, които също биха могли да дадат положителен стимул за растежа, но се основават на допускането, че до края на тази година пандемията ще бъде овладяна. Как гледат на тези прогнози експертите у нас, след проведените избори в страната? Според прогнозата на експертите от Европейската комисия потреблението в България ще остане потиснато през първата половина на 2021 година, заради продължаващите ограничителни мерки в страната. От Брюксел разчитат през третото тримесечие голяма част от икономическата активност да се възстанови, вероятно с отпадането на някои ограничения и така БВП да скочи с 5.5% на тримесечна база през лятото. Прогнозата коментира  Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

"Трябва да имаме предвид, че този ръст, който комисията прогнозира е все пак на годишна база. Тук сравняваме различията на БВП след много тежката кризисна 2020-та година. Доколкото си спомням прогнозите сочат, че ще се върнем до равнището на БВП от 2019-та година най- рано през 2023-та година. Това ще се случи при много благоприятен икономически сценарий, който като че ли на фона на това, което се случва с ваксинацията особено у нас и у други държави, които са наши търговски и туристически партньори, по- скоро изглежда все по- малко реалистичен. що се отнася до самите избори, като че ли на този етап на мен не ми се струва, че има някакъв фундаментален фактор, който би могъл да промени радикално икономическата траектория на страната. Голяма част от факторите, които в момента са ключови и определящи за начина, по който се развива икономиката на страната, са извън политическия контрол."- подчерта Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Европейската комисия разработи два общи сценария, по които може да се развие пандемията и европейската икономика. Оптимистичният залага на разхлабване на ограничителните мерки още през второто тримесечие на годината, в резултат на което потребителското доверие и покупките на домакинствата се повишават. През лятото пътуванията между държави от ЕС се възстановяват, което в комбинация с по-силното потребление ускорява очаквания ръст на БВП спрямо базовия сценарий. Според негативния сценарий ограниченията ще се запазят през цялата 2021 г. По-бавното разхлабване на рестрикциите ще доведе до риск от по- трайни щети върху европейските икономики. 

Как проведените избори, предстоящото ново управление на страната и последиците от пандемията ще се отразят върху работата на малкия и среден бизнес у нас? Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

"Това, което обединява малкия и среден бизнес е размера на бизнеса, но иначе в различните браншове ситуацията е различна. Може да се каже, че има браншове, които пострадаха много сериозно и където перманентно се случват излизания от пазара и много от колегите се съмняват, че ще могат да рестартират, независимо кога са изборите и кое ще е новото правителство, защото за тях най- важен е пазарът. Когато някой излезе от пазара, след това връщането там е доста трудно. Има браншове, обаче, които намериха ниши във фазата на пандемията и вече повече от една година преживяваме този процес, където все пак успяха да се позиционират. Те общо взето няма да разчитат на публична подкрепа и остава една трета категория предприятия, които продължават да търсят механизми за да преминат от фаза на оцеляване към фаза на растеж и според мен новото правителство трябва да се фокусира в краткосрочните мерки именно към този сегмент."- коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

Как ще се отрази изборната обстановка в страната върху състоянието на бизнеса и икономиката в Северозапада?- това попитахме видинчани:

"То няма какво повече да се отразява. Ние сме толкова зле, че вече няма накъде ... Който и да дойде все ще бъде против нас ... При всички случаи ще се отрази, като не се направи правителство кой ще движи тия работи. За съжаление държавата ни е пред фалит, а като гледам не виждам просто кок биха могли да съставят правителство."- коментираха видинчани.

Какво казват работодателските организации от Северозападна България? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата:

"Никой не може да прецени и даде даде някаква прогноза колко още ще продължи тая пандемия. Миналата година си мислехме, че ще бъде няколко месеца, а мина вече година. Няма гаранция, че няма и цялата 2021-ва да преминем в условията на тази пандемия, така че тя ще бъде със сигурност решаваща за малкия и среден бизнес. Разбира се, колкото и да се умаловажават изборите, те също ще окажат своето влияние, тъй като това, което се очертава в момента е да бъде много трудно създаването на правителство."- каза Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37