Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

2
Снимка: ОУ "Никола Й. Вапцаров"-с. Селановци

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник, каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова:


"Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва годишнина от освобождаването на ромите от от концентрационните лагери, но много от тях са оставали костите си там. Това, което ние днес имаме, е в резултат на общите усилия да запазим мира. Точно затова ние нарекохме нашата презентация, изработена в международния ден на ромите "Ден на спомена". При тези условия на пандемия няма как за проведем събитието по обичайния начин в читалищния салон в присъствието на двата етноса - българи и роми. За сметка на това направихме една прекрасна презентация "Ден на спомена"... 8 април е предвиден да бъде отбелязан в нашия проект "Пъстра селановска етновъртележка". Успяхме да завъртим въртележката навън, на двора. Тази въртележка се върти в навечерието на всеки един от тези седем празника, които сме планирали за дейностите по проекта и отбелязваме началото на всеки един с нея. Събрахме децата. Направихме интервюта с роми. Нашите малки етнорепортери интервюираха възрастни и деца. Темата беше за това,  с какво свързват 8 април. Тази година се навършват 50 години от момента, в който този ден е обявен за Международен ден на ромите. От този  ден "Джелем, джелем" е отбелязан като химн на ромите. На този ден е определено знамето да бъде това колело с червен на цвят на фона на синьо и зелено, за да осмислим вечното движение на ромите напред. Всичко това децата го споделят в своите интервюта и това е влязло в нашето филмче или презентация. Днес ние го изпращаме като послание към всички, които посещават нашата Фейсбук страница и на всички наши партньори, с които работим в името на добруването на децата. Няма значение от кой етнос са." 


Галерия

Вижте още

Михаил Миков: Партиите в парламента ясно да заявят какви цели преследват

Парламентарният вот на българските граждани определи изключително шарено Народно събрание- седем партии и коалиции получиха представителство в най-висшия орган на държаното управление. Бързо се видя обаче, че с тази конфигурация е трудно да се излъчи работещо и стабилно правителство. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ остана в изолация, новите..

публикувано на 20.04.21 в 12:54

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17