Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

2
Снимка: ОУ "Никола Й. Вапцаров"-с. Селановци

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник, каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова:


"Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва годишнина от освобождаването на ромите от от концентрационните лагери, но много от тях са оставали костите си там. Това, което ние днес имаме, е в резултат на общите усилия да запазим мира. Точно затова ние нарекохме нашата презентация, изработена в международния ден на ромите "Ден на спомена". При тези условия на пандемия няма как за проведем събитието по обичайния начин в читалищния салон в присъствието на двата етноса - българи и роми. За сметка на това направихме една прекрасна презентация "Ден на спомена"... 8 април е предвиден да бъде отбелязан в нашия проект "Пъстра селановска етновъртележка". Успяхме да завъртим въртележката навън, на двора. Тази въртележка се върти в навечерието на всеки един от тези седем празника, които сме планирали за дейностите по проекта и отбелязваме началото на всеки един с нея. Събрахме децата. Направихме интервюта с роми. Нашите малки етнорепортери интервюираха възрастни и деца. Темата беше за това,  с какво свързват 8 април. Тази година се навършват 50 години от момента, в който този ден е обявен за Международен ден на ромите. От този  ден "Джелем, джелем" е отбелязан като химн на ромите. На този ден е определено знамето да бъде това колело с червен на цвят на фона на синьо и зелено, за да осмислим вечното движение на ромите напред. Всичко това децата го споделят в своите интервюта и това е влязло в нашето филмче или презентация. Днес ние го изпращаме като послание към всички, които посещават нашата Фейсбук страница и на всички наши партньори, с които работим в името на добруването на децата. Няма значение от кой етнос са." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00