Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Снимка: Колаж на Радио Видин

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате дистанция от другите или да ви информират, че сте били в контакт с човек, който носи вируса. Европарламентът разглежда евентуалната употреба на тези приложения и съответствието им със съществуващите правила на ЕС за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот, каза председателят на парламентарната комисия по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар:

"Ситуацията е безпрецедентна във всяко едно отношение. Тя представлява предизвикателство, оспорвайки устойчивостта на изключенията по отношение на конституционните права на всяка държава членка. Наше задължение е да припомним, че се прилага европейското законодателство."

Разнопосочни мнения изказаха анкетирани видинчани относно приложение, целящо забавяне на разпространението на COVID-19:.

"Да бихме го ползвали, за да се предпазим... Мисля, че е добре това приложение, ако дава информация, в кой район, колко заразени има. Тези приложения не знам, с какво точно могат да ни помогнат. Може и да се получат нещата... О, това не знам и не ме интересува... Може и да помогне, но не знам, нека да стане факт, пък ще го мислим после... Грешка и ненужно. Струват пари създаването на тия мобилни приложения, и то много пари. Изключително ненужни при положение, че вирус вече няма. Това е като зеленото билетче в градския транспорт в София, което въведоха изключително нефункционално. Това е просто едно следене на гражданите."

Повечето държави-членки пуснаха национално приложение за проследяване и предупреждение на контакти, което може да се използва на доброволни начала. Поради това държавите-членки и Европейската комисия създадоха нови услуги, които позволяват на националните приложения да говорят помежду си. Това ще позволи на потребителите да бъдат предупредени, ако са били в контакт с някой, който е посочил, че тестван положително за COVID-19. Приложенията за проследяване и предупреждение на контакти са базирани на технологията за близост Bluetooth. Те се използват само доброволно, зачитат поверителността на потребителите и не позволяват проследяването на местоположенията на хората, обясни Людмил Иванов, системен администратор:

"Понастоящем тази услуга работи по "децентрализирана" система, при която изчисленията се извършват в приложението на потребителя. Това е прието от по-голямата част от държавите-членки. Решенията се анализират, за да се включат "централизираните" системи, където изчисленията се извършват на защитен сървър на националния здравен орган. Тази "децентрализирана" система, в комбинация със шлюзови услуги, позволява тези приложения да се използват през границите. Личните данни на гражданите са напълно защитени. Информацията ще се съхранява в шлюза само за максимален период от 14 дни. Обменяната информация е изцяло псевдонимизирана, криптирана и ограничена до същественото. Шлюзът е създаден от T-Systems и SAP, а самият сървър се хоства в собствения център за данни на Комисията в Люксембург." 

Системата работи и първите национални приложения са свързани с нея през октомври 2020 г. Три национални приложения - на Германия, Ирландия и Италия, бяха свързани за първи път на 19 октомври, когато системата се появи онлайн. Общо 22 приложения са базирани на децентрализирани системи и могат да станат оперативно съвместими. Държавите-членки са съвместни администратори на шлюза на Европейската федерация: участващите държави-членки определят заедно целта и средствата за обработване на лични данни чрез шлюза на федерацията. В България компанията "Информационно обслужване" АД разработва, съвместно с 5 фирми работещи в IT сектора, приложението "Вирусейф", което рабпти вече от година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15