Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

През последната година 1,4 милиона българи отложили пътуванията в страната, а 1,2 милиона в чужбина

Снимка: РАДИО ВИДИН

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон? 

Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп интернешънъл". 

"По всичко личи, че сме станали доста по-предпазливи. Данните ясно показват, че доста хора са отложили пътувания и в България, и в чужбина през последните 12 месеца, които бяха белязани изцяло от COVID. Например 1,4 милиона души са отложили пътуване или почивка в България, а 1,2 милиона са отложили подобни  планове за чужбина. И сега, когато планират, половината от тези, които планират някакво пътуване в чужбина казват, че могат и да се откажат. България очевидно  се възприема като по-безопасна дестинация"- каза за резултатите от проучването изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. 

29% от анкетираните дори твърдят, че в условията на пандемия са преоткрили страната ни като добро място за туризъм. 

1,5 милиона българи планират море през предстоящия летен сезон,  а близо милион предпочитат планината. Над 300 000 души са с намерение за СПА туризъм, а около 200 000 предвиждат екскурзии сред природни и културни забележителности.

"Като цяло изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност, както в страната, така и в чужбина. Това личи и по други индикатори. Например 63% казват, че откакто има COVID, избягват да почиват на места с повече хора, т.е. расте интересът към по-индивидуални форми. Много любопитно е, че все пак кризата е довела до още нещо и то е, че много хора са видели туристическа реклама на България. Около 2,3 милиона души са видели туристическа реклама, което е доста позитивно, но с това като че ли се изчерпват позитивните новини, защото естествено е, че туризмът в страната, а и не само в страната, е застрашен, един от най-застрашените сектори в глобален мащаб"-казва Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

За бъдещето на туризма у нас са скептични и от бранша. Според Валентина Александрова от управителния съвет на Асоциацията на екскурзоводите в България, представител за Северозападна България, да се говори туризъм и планове, е не само непредсказуемо, а дори иронично. Казва, че се надяват на туристи, които да не са виртуални. 

"Макар че не се очертава светло бъдеще за този туристически сезон, горе-долу ситуацията ще е аналогична на миналогодишната, именно защото не се създават общи правила за туризъм зад граница, а в момента организирани пътувания дори и в рамките на страната са забранени. Така че всеки, който реши да направи прогноза, тя ще е доста печална, защото туризмът е сектор, който носи огромни приходи на всяка една държава, за съжаление тази година, а и със сигурност и последващите, няма да стигнем нивата, с които преди една година приключихме."

Не всички, заети в сектора, са получили подкрепа и помощ, допълва Валентина Александрова. Допълва, че липсата на общи правила за обмен на туристи води до огромна несигурност в бранша, а планирането в туризма не може да е месец за месец. Според нея недостиг на работа в бранша ще има и това лято, а усилията са насочени към развитието на вътрешния туризъм:

"Вече се опитваме и като професионални екскурзоводи да допринасяме все повече и повече нашата кауза засега да бъде насърчаване на българите да имат смелостта да опознаят първо България, ако все още движението зад граница е твърде сложно, в рамките на Европа като континент и Европейския съюз като организация, също ще бъде сложно за следващия сезон. Ако можем да кажем някой да спасява този сектор, е също като призивите, както да купуваме предимно българското, за да подпомагаме българските производители, същото важи и за туризма. Хора, пътувайте из България, опознавайте България, за да може след това да сравнявате като природа, дадености и атракции, за да можем чрез вътрешен туризъм да подпомогнем тези, които буквално казано, не всички от сектор туризъм ще издържан на изпитанията през този сезон."

Заради наложена забраната за организирани пътувания у нас до 30 април, туроператори не могат да предлагат пакети за великденските празници, които са в началото на май. Налага се да се връщат суми на туристи, да местят дати за пътувания и да отменят организираните пътувания, каза Валентина Александрова.

Заради пандемията е налице и нов вид туризъм- почивка за възстановяване от  COVID, а за него в региона има подходящи условия. Очакванията за лятото са за по-примамливи оферти по Черноморието за българи, заради отсъствието на чужденците. 

Заради дългия период, в който социалните контакти бяха ограничени, много видинчани вече плануват пътувания и екскурзии. Мненията записа Красимир Каменов:

"Смятаме със сигурност да пътуваме, даже още сега бихме тръгнали, ако имахме тази възможност.  Не може човек да не се притеснява, но пък в края на краищата мисля, че периодът, в който социалните контакти бяха ограничени, беше много дълъг. Всяко пътуване обогатява. Освен това с ваксинирането нещата трябва малко да се успокоят, но все човек трябва да е дисциплиниран." 

Вижте още
село типченица

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът..

публикувано на 14.05.21 в 17:40
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35