Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Снимка: Радио Видин

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и услуги, за да контролират разпространението на вируса. Всеки работник, който успя да го направи, започна да работи от вкъщи, инициирайки социален експеримент от такъв тип и в мащаб, невиждан досега. През април 2020 година, онлайн проучване сред европейците, установи, че 37% от заетите са започнали работа от вкъщи, заради пандемията. Броят на хората, преминали към работа от разстояние е повече от половината от работещото население в Белгия, Дания, Люксембург и Холандия, а във Финландия той достигна 60%. Парламентът иска свободното време на работниците да бъде защитено от служебни обаждания, съобщения или имейли. Членовете на Европейския парламент призоваха Комисията да изготви правила, които да регулират цифровите работни инструменти и да позволят на служителите да се изключват от работа извън работно време. Пандемията от COVID-19 засили тази нужда още повече. Евродепутатът и докладчик в Европейския парламент на резолюцията, в защита правата на дистанционно работещите- Алекс Аджус Салиба:

"Например, докато готвите в събота сутрин получавате sms или пък имейл, на който трябва да отговорите, когато се наслаждавате на семейството си. Чувствате се длъжни да отговорите. В настоящия момент няма законодателство, което да посочва изрично, че европейските граждани имат правото да се изключват от работа без последствия. В крайна сметка сега сме в ситуация, в която трябва да се има предвид, че законодателството е написано в период, когато цифровизацията не е била толкова важна в живота ни. Тоест, сега е точното време и имаме политическа воля, а също и наблюденията върху проблема, които са по-ясни по време на пандемията. Когато нашите работници  казват, че по време на пандемията, когато работят и от вкъщи, трябва да балансират възможностите си за възстановяване и за семейството, те са с усещането, че работят повече. Европейските проучвания, извършени по времето на ограничителните мерки, показват и дават повече светлина върху проблемите, пред които са изправени работниците през този период. Политическата воля е налице, яснотата на тези проблеми е налице. Следователно сега е подходящият момент да се узакони правото на "откъсване от работа", за да може да е в полза на всеки работник в ЕС."

Предизвикателствата на дистанционната работа коментира доц. д-р Теодора Лазарова, преподавател и експерт по управление на човешките ресурси, лидерство и бизнес психология във Висшето училище по застраховане и финанси: 

"Компаниите бяха изправени пред много голямо предизвикателство да дигитализират целия си бизнес, като разбира се беше по- лесно за компаниите, работещи в IT- сферата, където цялата работа, която се осъществява на компютър много лесно може да бъде пренесена в дистанционна среда."- каза доц. д-р Теодора Лазарова.

През 2020 година повече от един на всеки трима европейци е започнал работа от вкъщи. Това доведе до размиване на границите между професионалния и личния живот. Членовете на ЕП искат да се сложи край на културата "винаги на разположение" и настояват правото на "изключване" да бъде признато за основно право. Чувстват ли се защитени работещите дистанционно у нас? Явор Деспотов от Видин е преподавател по китара в столично читалище, но работи дистанционно вече почти една година:

"Мога да кажа, че чувстваме защитени. Човек е и организиран, и отговорен към тази работа, и към всеки един, който е срещу него, гледайки в монитора, стоейки пред камерата на устройствата, които използваме. Аз като преподавател не мога да се оплача. В началото имаше някои технически въпроси, които трябваше да се отработят, но бързо се синхронизирахме и самите ученици вече бяха с нагласата нещата да се получават по този начин."- обясни Явор Деспотов.

С европейския стълб на социалните права се поставя силен акцент върху справедливите условия на труд и равните възможности за работещите дистанционно. Освен това ЕС непрекъснато публикува  изследвания за дистанционната работа, изготвят се статистически данни, проучвания и доклади за дела на дистанционната работа, секторите и видовете заетост, както и последиците за хората и предприятията.

Вижте още

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05

Работни места за младите и по- добро бъдеще си пожелаха жители на Монтана за празника на града

С няколкодневна празнична програма Монтана отбелязва духовния си празник "Св. Дух". Какво си пожелават гражданите на Монтана за празника и как искат да се промени градът им, проверихме с анкета: "За нас е празник, хубаво ни е... Люлки, пързалки, всичко ще обиколим... Добре че си ни е кметът да ни оправи центъра и града... Той е..

публикувано на 21.06.21 в 12:27

Зрелостниците на най-старото видинско училище получиха дипломите си

56 зрелостници от Випуск 2021 на  СУ "Цар Симеон Велики" във Видин  получиха дипломите си. Две пълни шестици на Държавните зрелостни изпити са постигнали възпитаници на училището - Валерия Ангелова по Английски език и Александра Евдокимова по Биология и здравно образование. Ус пехите на випуска са над средните в страната и над средните в областта,..

публикувано на 21.06.21 в 12:15

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07