Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Снимка: Радио Видин

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и услуги, за да контролират разпространението на вируса. Всеки работник, който успя да го направи, започна да работи от вкъщи, инициирайки социален експеримент от такъв тип и в мащаб, невиждан досега. През април 2020 година, онлайн проучване сред европейците, установи, че 37% от заетите са започнали работа от вкъщи, заради пандемията. Броят на хората, преминали към работа от разстояние е повече от половината от работещото население в Белгия, Дания, Люксембург и Холандия, а във Финландия той достигна 60%. Парламентът иска свободното време на работниците да бъде защитено от служебни обаждания, съобщения или имейли. Членовете на Европейския парламент призоваха Комисията да изготви правила, които да регулират цифровите работни инструменти и да позволят на служителите да се изключват от работа извън работно време. Пандемията от COVID-19 засили тази нужда още повече. Евродепутатът и докладчик в Европейския парламент на резолюцията, в защита правата на дистанционно работещите- Алекс Аджус Салиба:

"Например, докато готвите в събота сутрин получавате sms или пък имейл, на който трябва да отговорите, когато се наслаждавате на семейството си. Чувствате се длъжни да отговорите. В настоящия момент няма законодателство, което да посочва изрично, че европейските граждани имат правото да се изключват от работа без последствия. В крайна сметка сега сме в ситуация, в която трябва да се има предвид, че законодателството е написано в период, когато цифровизацията не е била толкова важна в живота ни. Тоест, сега е точното време и имаме политическа воля, а също и наблюденията върху проблема, които са по-ясни по време на пандемията. Когато нашите работници  казват, че по време на пандемията, когато работят и от вкъщи, трябва да балансират възможностите си за възстановяване и за семейството, те са с усещането, че работят повече. Европейските проучвания, извършени по времето на ограничителните мерки, показват и дават повече светлина върху проблемите, пред които са изправени работниците през този период. Политическата воля е налице, яснотата на тези проблеми е налице. Следователно сега е подходящият момент да се узакони правото на "откъсване от работа", за да може да е в полза на всеки работник в ЕС."

Предизвикателствата на дистанционната работа коментира доц. д-р Теодора Лазарова, преподавател и експерт по управление на човешките ресурси, лидерство и бизнес психология във Висшето училище по застраховане и финанси: 

"Компаниите бяха изправени пред много голямо предизвикателство да дигитализират целия си бизнес, като разбира се беше по- лесно за компаниите, работещи в IT- сферата, където цялата работа, която се осъществява на компютър много лесно може да бъде пренесена в дистанционна среда."- каза доц. д-р Теодора Лазарова.

През 2020 година повече от един на всеки трима европейци е започнал работа от вкъщи. Това доведе до размиване на границите между професионалния и личния живот. Членовете на ЕП искат да се сложи край на културата "винаги на разположение" и настояват правото на "изключване" да бъде признато за основно право. Чувстват ли се защитени работещите дистанционно у нас? Явор Деспотов от Видин е преподавател по китара в столично читалище, но работи дистанционно вече почти една година:

"Мога да кажа, че чувстваме защитени. Човек е и организиран, и отговорен към тази работа, и към всеки един, който е срещу него, гледайки в монитора, стоейки пред камерата на устройствата, които използваме. Аз като преподавател не мога да се оплача. В началото имаше някои технически въпроси, които трябваше да се отработят, но бързо се синхронизирахме и самите ученици вече бяха с нагласата нещата да се получават по този начин."- обясни Явор Деспотов.

С европейския стълб на социалните права се поставя силен акцент върху справедливите условия на труд и равните възможности за работещите дистанционно. Освен това ЕС непрекъснато публикува  изследвания за дистанционната работа, изготвят се статистически данни, проучвания и доклади за дела на дистанционната работа, секторите и видовете заетост, както и последиците за хората и предприятията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31