Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 7 май 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото. 

Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин.

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа", заяви председателят на организацията Юлиян Петров.

545 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в странатаПо 11 новозаболели са установени в областите Видин и Враца. 9 са новите случаи в област Монтана.

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина. 

Започна обработката на тревните площи във Враца. Пръскането срещу кърлежи, бълхи и гризачи се извършва със специализирана техника. Дейностите ще се реализират и в почивните дни, като ще се поставят информационни табели. Непосредствено след първата обработка, ще започне пръскането и срещу комари.

Спортен празник огласи двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца. Събитието беше открито от директора на гимназията Виктор Кръстев, който припомни, че спортът сближава хората и дава възможност на младите да изявяват себе си. 

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев.

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с поредица от интересни събития. Организатори на проявите са Европа директно - Враца. 

Майски празници на културата ще се проведат от 10 до 14 май в Оряхово. Събитието ще започне с представяне на книгата "Набрах светулки" на Красимира Казанджиева и откриване на изложбата "Учебниците на нашите предци" в историческия музей. Всички прояви са с вход свободен, при спазване на  противоепидемични мерки.

Стотици граждани и гости на Мездра изпълниха снощи площад "България", за да празнуват заедно Гергьовден и Деня на Мездра - 6 май. Кметът Иван Аспарухов поздрави присъстващите и откри официално 47-те Празници на културата "Мездра май"

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи утер видинския куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Представлението е от 11 часа.
Вижте още

С температури над 30 ºC започва астрономическото лято във Видин

С повишаване на температурите, които ще достигнат до над 30 градуса , започва астрономическото лято във Видин, каза климатологът проф. Георги Рачев . "До края на месеца, започвайки от неделя още, Видин ще има постоянна максимална температура дори над 30 градуса, макар и с нестабилна атмосфера - превалявания в следобедните часове. Астрономическото..

публикувано на 20.06.21 в 16:45

Във Враца организират празник за децата

Творчески работилници, ателиета, много игри и забавления е подготвила за децата Община Враца в четвъртото издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 3 юли, от 10 ч., пред сградата на местната администрация. Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки, рисунки на лице и прически, картини с нудели, стъклопис, квилинг,..

публикувано на 20.06.21 в 15:40

Предлагат превръщането на Видин в свободна икономическа зона

Концепция за превръщането на Видин в Свободна икономическа зона на среща-дискусия ще представи проф. Димитър Тадаръков . "В понеделник ще представя отворена концепция за развитието на община Видин като свободна икономическа зона, заедно с това и очертаването на свободна индустриална зона. Видин ще бъде третия град, който евентуално с решение на..

публикувано на 20.06.21 в 15:05

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов . "Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета,..

публикувано на 20.06.21 в 14:00

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

За 20-ти път Монтана бе домакин на международна киноложка изложба с ранг CACIB. Изложбата е част от събитията постевени на празника на града „Свети дух”. В лесопарк „Калето” над 10 клуба от страната показаха кучета от породата „Българско овчарско куче”. Дефилирът бе съпроводен от изпълнение на гайда. „За 20-ти път имам честта да поканя да..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00