Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ефектът от кризата с COVID-19 върху демографските процеси

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

ЕС преминава през дълбоки и трайни демографски промени. Населението застарява, раждаемостта спада, а селските райони обезлюдяват. Междувременно големите европейски градове продължават да растат, тъй като хората се преместват в по-богати региони в търсене на работа. Макар и пандемията да има въздействие върху това хората да се местят в селските райони, какво може да направи Европейския съюз по отношение на подобни демографски дисбаланси? Парламентът иска Демографски пакт.

Даниел Буда от Групата на Европейската народна партия:

"Хората се преместват, защото искат по-добър живот. В този контекст за нас е важно като създатели на политики да намерим механизми, които да насърчават хората да остават в регионите където са родени. В противен случай ще се изправим пред сериозни дисбаланси в Европейския съюз."

Макар че ефектът от кризата с COVID-19 все още не е напълно ясен, очаква се тя да повлияе на смъртността, раждаемостта и на миграционните потоци към Европа.

Демографски тенденции в Европейския съюз сочат обезлюдяване на някои региони, особено в източна и южна Европа, в резултат от миграция в рамките на съюза и ниски нива на раждаемост. Тенденция е концентрацията на населението в градовете.

Обратният процес се наблюдава в някои от малките населени места в страната  от началото на пандемията. Така е и в община Ружинци, казва кметът Александър Александров, но подчертава, че процесът не е масов:

"След като миналата година влязохме в режима на пандемия, много хора се принудиха заради по-големите пространства, заради възможността да се разхождат, да не е толкова гъсто населено, бяха принудени да се върнат да живеят и да работят на село. Единственото условие тези хора да работят от дома, е да имат интернет. Имаме три-четири доставчика на интернет в нашата община, така че в повечето населени места, с малки изключения, имаме възможност за предоставяне на интернет и за работа от вкъщи."

Европейският съюз не трябва да загърбва селските и отдалечените райони в своята стратегия за мобилността. Транспортните връзки с градовете правят селата по-атрактивни за живот. Селският туризъм също има роля, тъй като създава нови и различни работни места. 

Пандемията изведе на преден план разделението на хората според уменията им в дигиталната област, като възрастните хора и живеещите в отдалечени райони са в особено неблагоприятна позиция. Инвестициите в дигиталния сектор трябва да вземат предвид нуждата от образование и достъп до цифровата икономика за всички европейци. 

За Николай Недялков, който напуска столицата, за да се върне в малкия град, това е бъдещето. Сега неговото работно място е родния дома в Кула:

"Като цяло според мен, това е бъдещето, тъй като тази остаряла според мен форма на присъствено работно време, е крайно време да бъде променена. Беше доказано точно това по време на кризата, особено в частност за такива фирми като нашата. Уточнявам, че ние се занимаваме с поддръжка на организации, които правят клинични проучвания и произвеждат лекарства. Ката цяло този тип работа, IT работа, спокойно може да се превърне изцяло в работа от вкъщи, още повече, че наблюденията на нашия оперативен мениджър в момента показват, че продуктивността е доста по-голяма, отколкото работата от офиса. Може би е временно явление в първите няколко месеца, но според мен преспокойно може да се превърне в норма поне за организации, които имат варианти и могат да работят онлайн."

След пандемията се очаква работата от дома да стане по-популярна и това може да засили привлекателността на селски райони с добра комуникационна инфраструктура.

Десислава и Ивайло също  търсят обратния път към малкия град или селото:

"В София животът ни стана много забързан. Всъщност не че някога е бил бавен, но в един момент човек много се изтощава- изключително голям бърн аут, страхотна динамика на града. Децата пораснаха и в един момента ние останахме сами. Решихме, че вече е безсмислено да се живее в София , защото нашата работа е доста мобилна. Ние работим дистанционно, така че можем да работим от всякъде и да живеем навсякъде."

Доклад, подготвен в Комисията по регионално развитие в Европейския парламент призовава демографските предизвикателства да се превърнат в приоритет за Европейския съюз, наред с климатичните изменения и цифровата трансформация. Депутатите смятат, че един координиран подход, основан на принципите на устойчивото развитие, зелената икономика и цифровизацията може да допринесе за обръщане на негативните тенденции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30