Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ефектът от кризата с COVID-19 върху демографските процеси

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

ЕС преминава през дълбоки и трайни демографски промени. Населението застарява, раждаемостта спада, а селските райони обезлюдяват. Междувременно големите европейски градове продължават да растат, тъй като хората се преместват в по-богати региони в търсене на работа. Макар и пандемията да има въздействие върху това хората да се местят в селските райони, какво може да направи Европейския съюз по отношение на подобни демографски дисбаланси? Парламентът иска Демографски пакт.

Даниел Буда от Групата на Европейската народна партия:

"Хората се преместват, защото искат по-добър живот. В този контекст за нас е важно като създатели на политики да намерим механизми, които да насърчават хората да остават в регионите където са родени. В противен случай ще се изправим пред сериозни дисбаланси в Европейския съюз."

Макар че ефектът от кризата с COVID-19 все още не е напълно ясен, очаква се тя да повлияе на смъртността, раждаемостта и на миграционните потоци към Европа.

Демографски тенденции в Европейския съюз сочат обезлюдяване на някои региони, особено в източна и южна Европа, в резултат от миграция в рамките на съюза и ниски нива на раждаемост. Тенденция е концентрацията на населението в градовете.

Обратният процес се наблюдава в някои от малките населени места в страната  от началото на пандемията. Така е и в община Ружинци, казва кметът Александър Александров, но подчертава, че процесът не е масов:

"След като миналата година влязохме в режима на пандемия, много хора се принудиха заради по-големите пространства, заради възможността да се разхождат, да не е толкова гъсто населено, бяха принудени да се върнат да живеят и да работят на село. Единственото условие тези хора да работят от дома, е да имат интернет. Имаме три-четири доставчика на интернет в нашата община, така че в повечето населени места, с малки изключения, имаме възможност за предоставяне на интернет и за работа от вкъщи."

Европейският съюз не трябва да загърбва селските и отдалечените райони в своята стратегия за мобилността. Транспортните връзки с градовете правят селата по-атрактивни за живот. Селският туризъм също има роля, тъй като създава нови и различни работни места. 

Пандемията изведе на преден план разделението на хората според уменията им в дигиталната област, като възрастните хора и живеещите в отдалечени райони са в особено неблагоприятна позиция. Инвестициите в дигиталния сектор трябва да вземат предвид нуждата от образование и достъп до цифровата икономика за всички европейци. 

За Николай Недялков, който напуска столицата, за да се върне в малкия град, това е бъдещето. Сега неговото работно място е родния дома в Кула:

"Като цяло според мен, това е бъдещето, тъй като тази остаряла според мен форма на присъствено работно време, е крайно време да бъде променена. Беше доказано точно това по време на кризата, особено в частност за такива фирми като нашата. Уточнявам, че ние се занимаваме с поддръжка на организации, които правят клинични проучвания и произвеждат лекарства. Ката цяло този тип работа, IT работа, спокойно може да се превърне изцяло в работа от вкъщи, още повече, че наблюденията на нашия оперативен мениджър в момента показват, че продуктивността е доста по-голяма, отколкото работата от офиса. Може би е временно явление в първите няколко месеца, но според мен преспокойно може да се превърне в норма поне за организации, които имат варианти и могат да работят онлайн."

След пандемията се очаква работата от дома да стане по-популярна и това може да засили привлекателността на селски райони с добра комуникационна инфраструктура.

Десислава и Ивайло също  търсят обратния път към малкия град или селото:

"В София животът ни стана много забързан. Всъщност не че някога е бил бавен, но в един момент човек много се изтощава- изключително голям бърн аут, страхотна динамика на града. Децата пораснаха и в един момента ние останахме сами. Решихме, че вече е безсмислено да се живее в София , защото нашата работа е доста мобилна. Ние работим дистанционно, така че можем да работим от всякъде и да живеем навсякъде."

Доклад, подготвен в Комисията по регионално развитие в Европейския парламент призовава демографските предизвикателства да се превърнат в приоритет за Европейския съюз, наред с климатичните изменения и цифровата трансформация. Депутатите смятат, че един координиран подход, основан на принципите на устойчивото развитие, зелената икономика и цифровизацията може да допринесе за обръщане на негативните тенденции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31