Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритет ли е масовият спорт в България

Снимка: Радио ВИДИН

17 май е обявен за Ден на българския спорт. Днес е Професионален празник на работещите в сферата на спорта. Обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната след освобождението й от османско иго (1878). За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и гимнастическата организация "Юнак". Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри- през 1896 г. в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за България. 

"Много е важно децата да спортуват. Това е, аз бих казал, едно от най- важните неща въобще. Децата, когато са в залите, те не мислят за простотии. Там цялата енергия им отива, организирани са, дисциплинирани са. Със сигурност ще разбера, ако някое дете е запалило цигара. Това е почти сигурно, че вече няма да влезе в залата. Те го знаят това нещо. Спортът им дава страшно много. Бих апелирал към всички политици- недейте да подценявате детския спорт или децата. Децата трябва да са по стадионите или в залите", смята Пламен Петров- ст.-треньор на клуб "Борба, самбо, джудо" във Видин.

Снимка: СК по борба, самбо и джудоДържавата е най- слабият помощник, а пари от Общината идват по желание на кмета:

"Няма закон или сила, която може да го задължи да помага... Спрат ли парите от Общината всички тези треньори, нови или новоизлюпени, моментално ще се откажат от спорта."

Пламен Петров няма носталгия към социализма, но тогава са влагани много повече пари в спорта:

"Затова България беше на трето, четвърто, пето място на Олимпийски игри, сега сме на 67-68-69 място, като едва взимаме два или три медала. Докато преди взимахме по 12 златни медала. В Сеул имаме 36 медала, от които 12 златни на Олимпиада. Ако някога тръгнем да правим нещо подобно, ще ни трябват 20 години. Спортът тотално е занемарен. Пари в спорта няма."

Бисер Ефремов е треньор по футбол в детско-юношеската школа на ФК "Монтана". От работата му с децата още в ранна детска възраст вижда, че изпитват огромно желание да спортуват. След това обаче връзката се губи.

"Може би тези средства за масова комуникация, това е глобален проблем. Децата в пубертетна възраст по-трудно ги мотивираме да спортуват. Но с всички средства, каквото можем, се опитваме да ги поощряваме да спортуват. Защото знаем, че спортът е здраве", каза Бисер Ефремов пред сътрудника ни Любо Андреев.

За да могат децата постоянно да са ангажирани с масовия спорт, трябва държавна подкрепа. Не по- малка роля има и семейството. Над 300 деца тренират в детския футболен клуб на Монтана. 

"Има изключително много талантливи деца в школата на Монтана. Нашата школа добре работи и произвеждаме добри деца, които след това успяват да се реализират. "

Лили Николова е председател на клуб по художествена гимнастика "Анелия" в град Мездра и дългогодишен треньор на клуба. 

"Имаше една много стройна система навремето, която започваше с ученическите спортни школи. Те бяха към министерството на просветата и те бяха за голямата масовост. Децата, които определено имаха някакъв талант, преминаваха в клубовете. В клубовете биваха наблюдавани, от всяка федерация си има хора, които знаят да гледат перспективно напред и тогава отиваха в разширени състави, в олимпийски звена, в национални отбори. В последствие тази система се разруши", каза Лили Николова.

Има  много държави, които инвестират в спорта, като Турция и Азербайджан. В Азербайджан, например имат тренировъчна зала с 16 килима. В България за спорта се дава много малко:

"2000 лева на година като ти дадат, какво точно ще направиш с тях. Ние нямаме база. Имаме на две места или три по-сериозна база за работа. Повечето клубове изнемогват. И въпреки това не спират."

Снимка: Община МездраТреньор и председател на шахматен клуб "Локомотив"- Мездра е Тошко Кирков. Според него пари в спорта има малко:

"Имам спонсор, един мой бивш възпитаник, който живее в Германия, той ни помага. Купува ни купи, медали. Светлин Младенов е, международен майстор", каза как се справя спортният клуб Тошко Кирков.

За 8 години възпитаниците на Тошко Кирков печелят 132 медала, от тях 32 златни. Това е в резултат на усилена работа всеки ден.

"В момента всичко е на пух и прах. При тази сложна политическа ситуация и борба много трудно могат да тръгнат нещата. Всеки на всеки е враг."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00