Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните работници в действие- ще се съживи ли икономиката през лятото?

Снимка: Архив

През изминалата година под знака на пандемията, причинена от COVID-19, сезонните работници останаха една от най- засегнатите категории работещи. В сайтовете за търсене на работа почти изчезнаха подобни обяви. Забраните бяха категорични, а изискванията задължителни. Сезонната работа, по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, е работа, която зависи от смяна на сезоните и е свързана с определено време на годината, посредством повтарящо се събитие или поредица от събития, свързани със сезонните условия. При тези условия необходимостта от работна ръка е значително по- голяма, отколкото при обикновени текущи работи. Надеждите за лято 2021- ва сякаш са по- големи от всякога и много от сезонните работници с нетърпение очакват да започнат работа по родното Черноморие или в чужбина. Ще помогне ли това на икономиката след кризата? За съжаление Северозападна България продължава да бъде трудна дестинация за намиране на работа за младите хора. Предвид този факт, много жители на региона търсят препитание в други населени места на страната или в чужбина. За някои от тях сезонната работа се е превърнала в начин на живот. Бисер Любенов от Видин работи като сервитьор в различни ресторанти вече почти 14 години. През зимата той работи в Банско, а през лятото- в Слънчев бряг. С него ни срещна Николай Хараламбов:


"Завършил съм средно образование, 2007 година досега съм по сезонните работи. Лятото на морето, зимата по планините. Имам и една зима в чужбина, като цяло ходих и в Ирландия, но предпочетох да си остана в България. Приятели и доста колеги са ми разказвали и реших и аз да пробвам и ми допадна. Сезонната работа си има предимствата, но има и своите недостатъци, както всяка една работа. Може би едно от предимствата е, че се сблъсквате с хора, които са отишли на почивка и повечето от тях са в добро настроение, докато в градовете не е същото и има доста по- напрегнати хора."- разказа Бисер Любенов.

Райна Ангелова от Мездра работи като главен готвач в заведение за хранене на студенти в столицата. От години през летния сезон тя работи и по морските ни курорти. Тази година, след отпадането на ограниченията тя отново ще се отправи към лятното предизвикателство, наречено "сезонна работа".

"Предизвикателствата са много- не изкарваш кой знае колко пари, но успяваш да ги спестиш, ако си спестовник. Подсигуряват ти квартира, храна, всичко. Другото е емоцията, плажа, въздуха, новите хора, новите приключения, всичко това те презарежда. Съчетаваш ги двете заедно. На мен примерно ми е удачно, защото аз излизам в отпуск цялото лято и ги съчетавам."

Георги Данаилов от Видин вече пет години работи като сезонен работник по родното Черноморие и във Великобритания. Той разказва кое го е накарало да избере сезонната работа преди години.

"Най- вече съм чувал позитивни отзиви от приятели относно плащането. Заплатите са в пъти по- високи, обаче това си има и друга страна, защото осигуровките рядко ги поемат. Много често се случва някой да каже, че ще те осигурява на 8 часа и да го изпълни. На морето много често се случва да нямаш почивен ден и да се работи 7 дни в седмицата."- каза Георги Данаилов, който тази година е избрал да остане в родния си Видин и да се откаже от предизвикателствата на сезонната работа.

Как ще повлияе върху цялостното състояние на икономиката започналото вече наемане на сезонни работници в различни отрасли през летния сезон? Това попитахме Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"Това са големите надежди на малкия бизнес да има раздвижване и да премине третата вълна, да се връщаме постепенно към някакви обороти, които са в рамките на 50- 60% от периода преди кризата. Има малко специфика в зависимост от вида на туристическите обекти- по- малките обекти като че ли по- добре се справят. Надяваме се да има един добър сезон, но това не е само надежда на хората от туристическия бизнес, а става въпрос за цяла индустрия."- обясни още Елеонора Негулова.

Какво казват здравните власти? Трябва ли да се ваксинират срещу коронавирус хората, които ще потърсят препитание като сезонни работници това лято или опасността е преминала- потърсихме д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Не само за сезонните, а по принцип за всякакъв вид работници. Специално за тях, които ще ходят да работят предполагам в туристическия бранш, просто е желателно да се ваксинират. Това може да се направи и тук в града. Не е задължително, тъй като все пак ваксинирането е по желание."- уточни д-р Владински.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10