Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерният патриотизъм е наложителен

Красимир Богданов: България е най-малко патриотично настроената държава на Балканите

Днешната политика отблъсква младите хора

Красимир Богданов от ВМРО
Снимка: Жоро Александров


Липсва ли патриотичното представителство в политическия живот и трябва ли да е с по-съвременно и актуално звучене? Днес патриотичната идея архаична и отчуждена ли е за обикновения гражданин? Патриотизмът и неговите измерения дискутирахме в "Посоките на делника".

Традиционно, поглеждайки и назад към историята, можем да кажем, че българският народ е патриотичен народ. Днес родолюбието по-скоро не успява да достигне толкова силно до голяма част от младото поколение. 

Какви са причините, попитахме Красимир Богданов, учител, историк и народен представител от Враца в 43-тото и 44-тото Народни събрания.

"Причини могат да се търсят много - и в исторически план, и в 45-те години, в които идеологията надделяваше над историческата истина. Тогава патриотизмът беше обявяван за идеология, която почива на базата на омразата към другите, заклеймявани. Това неминуемо оказа влияние върху средното поколение, а с това - и на възпитанието на съвременните млади хора. А след промените през 1989 година тогава също патриотизмът беше натикан в ъгъла, защото властваше желанието за интеграция, за глобализъм, за присъединяване към различните европейски и световни структури. Когато една личност или организация проявяват действия и пропагандират идеи, които говорят за традициите, семейството, за ценностите, историята, величието на България в исторически план, тези хора бяха сочени с пръст, едва ли не като ретроградни хора, гледащи единствено в миналото. Така нихилизмът си проби път за изява, особено на фона на днешните социални мрежи и това, което децата имат като възможност да получават чрез глобалната мрежа като информация. Все повече се омаловажава българското, защото изборът е все по-голям. В моето детство нашите идоли бяха личности от българската действителност. Сега младите хора трудно намират такива сънародници, а световни личности, които са показвани по средствата за масово осведомяване. Съвременната политика пък не прави така че младите хора да се интересуват и привързват към българското. Действията на политиците са отблъскващите най-вече за младите хора, заради което търсят своята реализация в друга посока".

Докъде се простират измеренията на патриотизма  в живота и в политиката:

"Не е нужно да гледаме далеч назад или в географското пространство. Примери имаме доста, особено от страните на Балканския полуостров. При тях национализмът е национална политика. При тях има доктрини, които се преследват от всяка една организация, която дойде на власт, без значение дали е лява, дясна, центриска или националистическа. При нас има остро противопоставяне между идеи, които не са съвместими и приложими в рамките на една държава или политическа система. В България все още няма пълна яснота и консенсус каква да бъде външнополитическата ориентация на държавата. Сериозна изява получават хора, които отричат пътя, който сме поели след 89та. Отричат присъединяването ни към различните световни и европейски организации, като по този начин печелят дивидент. И в днешно време има остро противопоставяне на базата на това дали сме за развитие по европейски образец или по модела на азиатските и източни държави. Не само това, но и областта на социалната сфера, в областта на това доколко България трябва да държи на националния си суверенитет, доколко да бъде независима външната ни политика, доколко да бъдем подвластни на чужди сили. Затова модерният и цивилизован патриотизъм е наложителен. Не такъв, който е креслив и лежи само на лозунги, на идейни намерения, но този, който показва с действия, че милее за българския народ, за неговите традиции и ценности. Ние през цялото време от 1990 насам работим само и единствено в тази насока".

Как днес можем да засилим вярата в изконните ценности, как родолюбието може да бъде по-актуално:

"Ние сме си поставили като задача да работим за повече сигурност, за повече доходи, за повече уважение към традициите. В годините сме предприемали редица инициативи, започвайки от културно-просветната работа. ВМРО не е чисто политическа организация. Поне половината от нашата дейност е насочена към такива изяви: издаване на книги, подпомагане на авторски съчинения, изграждане на паметни знаци, посветени на нашата история, организираме концерти и събития. Това е нашето ежедневие, нашето кредо, нашата рутина. Чрез политическата система тези идеи имат възможност да се реализират по много по-правилен начин. Защитихме националната сигурност на страната, защото преди 4-5 години имаше мигрантски натиск - опасност, която не е отминала. Стремим се да засилим отбранителните способности на българската армия. Нашите действия са към недопускане на Ердогановия режим да се меси във вътрешните ни работи и принуждаването на нашето министерство да реагира при всеки един случай, в който турският президент ислямист организира или изказва различни становища, които накърняват нашата държава. Сериозно сме предприемали действия срещу етническите партии, особено срещу ДПС, което винаги намигва на югоизток. Сега промяната в Изборния кодекс дава възможност на изселниците в Турция да гласуват за ДПС, така съдбините ни зависят от друга държава. Образованието е мощен фактор за формиране на национално самочувствие. Под наше давление в Закона за предучилищното и училищното образование беше записано, че патриотичното възитание и обучение са национални цели на образованието. Върнахме Родинознанието в училище. Запазихме произведения, които искаха да бъдат извадени от учебниците по литература и история. Капиталът на бъдещето са децата, те са най-важни, трябва да работим за тях. Нужни са целенасочени действия от подходящите хора".

България е сред страните, в които няма силно изявена националистическа партия, а е дискусионно дали националният интерес е водеща политика:

"Наистина е така, за съжаление. Нашето общество носи чувството за вина, фрустрирано е след неуспеха във войните за национално обединение, когато сме заклеймявани като агресори. Понесли сме огромни щети през 1919, през 1947. Нашето общество е приело през непрекъснато втълпяване и повтаряване за нашата вина, че да бъдеш патриот е нещо обидно, че защитава някой друг, че на теб ще ти донесе негативи. Затова се проявява нихилистичното в обществото. България е най-малко патриотично настроената държава на Балканите. Друг проблем са някои от националистичните партии, изявявали се през годините. Те не са обичали България, техният патриотизъм беше насочен към друго място, защото защитаваха други държави, развяваха други знамена. Българският патриотизъм е праволинеен, грижи и мисли само за благото на нашата държава, не залита към други държави. Работи в защита на националните ни интереси".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00