Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

Снимка: Колаж:Радио Видин

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи. 


Румен Джагаров завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни проекти. Привличат го старите къщи в селото, където е преминало детството му: 


"Причините да дойда на село са голям брой фактори, които се събраха в една точка, която е решението ми и аз си купих къща в Ново село. Започвам от това, че още от малък прекарвах летата при баба и дядо с приятели и роднини. Другият фактор беше висшето ми образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия, което ми показа изследователски характер и дух, както и това да разбирам живота и ценностите на хората. Ново село е едно наистина културно място, където има постоянно много събития, има много история и когато се разровиш в тях, се получава едно културно напластяване. Третата причина беше, че исках да направя нещо, за да променя самото село. Ако погледнем отгоре, има много занемарени стари къщи и те наистина крият един потенциал за своето развитие и запазване в нашето съвремие, но не е задължително да ги задушаваме със съвременни материали, затова моята стратегия беше да се концентрирам върху старите къщи. Те си имат едни типични чардаци, типични стръмни покриви, много са интересни. Когато започнах да се занимавам и с народни танци, започнах да разбирам празниците и нещата, които се случват в Ново село. По този начин открих, че Ново село е наистина едно интересно място."


Яна Аронова  се определя като градско чедо. Живяла е и е учила в Израел. Открива в Ново село симбиозата между селския живот и почти градските удобства. Задача от университета я отвежда на село. 


"Аз и преди пандемията си работих от вкъщи, така че единствено ми трябват интернет и ток... Селският живот е страхотен, никога не съм била по-щастлива. Ново село ми направи впечатление с това, че има много силно самоопределяне. Няма я тази омраза като в градовете. Харесват себе си хората и ме убедиха, че явно са хубави... Общувам с хора повече, отколкото общувах в града."


Вижте още

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17

Марая Цветкова, политолог: Виждаме подмяна, не промяна

С малко над 24 % от гласовете партия " Има такъв народ " печели парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС, за която са гласували 23,51 % от избирателите, следвана от БСП с 13,39 %, Обединение "Демократична България" - 12,64, ДПС - 10,71, а коалицията "Изправи се! Мутри вън! получава 5,01 на сто от..

публикувано на 15.07.21 в 10:30