Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Подгоре искат да задържат младите хора

12
Снимка: Радио Видин

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика на запустяло. 

Илия Каменов не е първи мандат кмет, познава добре живота на хората тук и смята че в граничния със Сърбия район, трябва да има държавна политика за възстановяване на населените места.
 

"Повечето от жителите са стари хора и не е много лесно с тях, защото трябва постоянно да ги обслужваш. Те имат проблеми, а няма кой да им помага. По програмите пък бройките са много малко. Имахме някои по програмата за лични асистенти, но повечето ги съкратиха. Сега по тази програма имаме пет души. Те ходят при възрастните, носят им храна и обслужват около 30 човека в селото.

Иначе тук работа няма. Не е ли по някоя програма от кметството, друго няма. Тук работни места не се откриват, нямаме и предприятия. В земеделието работят 5-6 души, в кравефермата също работят няколко и това са. Тук трябва или да се направи нещо за откриване на работни места, или младите трябва да се задържат по някакъв начин- например чрез програми за обслужване на старите хора.  


Млади хора има в стопанството, там работят в кравефермата. Децата са около 5-6, ходят на училище в Раковица- идва рейсче, взима ги и ги кара, а след заниманията ги прибира.
 

В района има различни животни. Намира се и по някой вълк, но рядко. Като намаляха хората, намаляха и животните. Имаме един животновъд, който се занимава с овцевъдство. Може би над 100 бройки да има овце. Но е само той и кравефермата тук.
 
Имаме много улици в лошо състояние. Пътят до селото също е лош, както и тези до околните села в района. Очакваме нашия път да го оправят по някакви програми. Гледам, че нещо замерват,  може и да го оправят. Говореше се, че ще се прави от Димово до Връшка чука. Но дали ще стане и кога ще стане, не знам.


Уличното осветление в селото е добро. Имаме и поддръжка, идват в месеца един- два пъти. Добре е осветено- имаме над 100 лампи, а населението ни е стотина души...

Предвидили сме уличните чешми в селото, които са изворни, да си ги подновим и оправим. Едната се е запушила и сега се мъчим да открием къде е проблемът, защото от нея идват и от други села да точат вода. Като отпуснат парите, ще се работи по нея...

Иначе нямаме проблеми с общинското ръководство. С институциите се държим нормално. С полицията също. Проблем са само парите. Няма ли пари, няма работа и нищо не може да се направи..." - разказва кметът. 
   
Трябва да ни се помогне, за да можем и ние да си помогнем после сами, смятат масово и жители на селото.

"В този пограничен район хората се изнасят, защото няма къде да се работи. Седят на по 50 лева по програмите към кметството. А вече няма и програми... Тук всеки гледа да се спасява и тръгва нанякъде- я Димово, я Белоградчик, я Видин... Аз отглеждам животни. Имам 17 кози. Почти сама си ги гледам, защото децата са във Видин... 
Аз гледам две баби. На обяд им нося храна и се прибирам. Хората са доволни от храната. Карат ни я от Макреш всеки ден... Аз съм млад човек и искам тук да има например детска площадка или салон, в който да се събираме... Добре живеем- като на село- много работа и малко забавления. Така сме свикнали. Имаме пенсионерски клуб, но аз не членувам в него. Причината не е, че там са само жени. Макар че, то вече и жени няма, само 3-4... Имаме подвижна аптека, която идва всяка събота и ни дават лекарства. И лекар идва по някой път. Нямаме заболели от коронавирус. То ние сме 20 човека, ако ни хване- край..."  


Подробности за живота в малкото погранично село и целите интервюта с жители, председателя на местното читалище Иванка Иванова и кмета на Подгоре, Илия Каменов- в звуковия файл.Вижте още

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17

Марая Цветкова, политолог: Виждаме подмяна, не промяна

С малко над 24 % от гласовете партия " Има такъв народ " печели парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС, за която са гласували 23,51 % от избирателите, следвана от БСП с 13,39 %, Обединение "Демократична България" - 12,64, ДПС - 10,71, а коалицията "Изправи се! Мутри вън! получава 5,01 на сто от..

публикувано на 15.07.21 в 10:30