Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Цар Шишманово искат спокойствие и сигурност

На хората в малките населени места им трябва преди всичко спокойствие и сигурност. Смятам, че в Цар Шишманово сме постигнали това, обясни кметският наместник на селото, Емилия Петрова. Тя е на този пост от 15 години и твърди, че добре познава всички страни на живота тук:

"Познавам абсолютно всички проблеми и абсолютно всички хора тук. Работи се спокойно, хората са добри, много са земни, населението е възрастно, проблеми почти никакви няма. Нямаме кражби, нямаме и противообществени прояви. Тук е спокойно, тихо, чистичко е, приятно е. Хората са в напреднала възраст, но са спокойни...

...През последните два месеца наистина има забавяне на пенсиите, но какви са причините за това, не мога да кажа. Момичето, което работи в пощата, работи и в едно съседно село - в Толовица. Сега в пощите направиха така, че пощата идва само в понеделник и в петък. Тя в сряда е в Толовица и фактически във вторник, сряда и в четвъртък жената идва, но след като пощенската кола не идва, значи нищо не получават хората - нито вестници, нито друго...


За водоснабдяването, какво да кажа. Има проблем понякога, защото ние сме с електрическа помпа, когато спрат тока и тя спира, а когато я пуснат отново, водата има един лек жълт оттенък. От РЗИ-то периодично минават, взимат проби и пробите се оказват добри. Що се отнася до етернитовите тръби на водопровода, многократно сме подавали сигнали - онзи ден бяха в Димово и предполагам, че това нещо ще се оправи...

Ние имаме капиталови разходи и всяка година правим по нещо. Така например миналата година правих детска площадка, сменили сме и тръбите за мръсната вода на много места, насипваме и много улици, центърът е правен, кладенците също. Сега ще правим покрива на кметството и така...


Млади хора в селото почти няма. Имаме пет дечица само, но през лятото пък са повече по време на ваканцията. Бих искала в селото да има повече млади хора, да се върнат повече хора. Значи аз тук имам оборудван салон с техника за отбелязване на празници. Събираме се, тържества се правят и за хубаво, и за лошо. Трябва да се върнат хората, които са излезли от селото, ама пък те трябва да дойдат на пенсионна възраст, защото тук работа няма... Аз си спомням преди години, хората получаваха едни пари за работа в граничните райони. Не си спомням коя година беше, но имаше доста върнали се в селото хора тогава. Би било добре така да се стимулират хората да се върнат по родните места. Те ще се чувстват по-добре, а и селата ще се възродят...", допълни Емилия Петрова.


Какво разказаха за хубавите и лошите страни на живота в село Цар Шишманово жителите му и цялото интервю с кметския наместник Емилия Петрова, можете да чуете в звуковия файл.
Галерия

Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30