Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любен Добрев: Отново сме в патова ситуация, Слави Трифонов постави в унизително положение партиите на протеста

Снимка: Радио ВИДИН

Предсрочните парламентарни избори отминаха, резултатите са ясни, големият въпрос сега е ще съумеят ли парламентарно представените партии да излъчат работещо правителство. Радио ВИДИН потърси за коментар и анализ социолога и политически анализатор от Видин Любен Добрев.

Радио ВИДИН: Г-н Добрев, как си обяснявате ниската избирателна активност на тези избори? Някои политици дори ги обявиха за нелегитимни.

- По българските закони няма нелегитимни избори, дори и трима човека да излязат, изборите са редовни. Но тези избори не са достатъчно представителни. Двете партии, които взеха най-много гласове, ИТН и ГЕРБ представят под 10% от населението на страната и не можем да говорим за някаква представителност. За ниската активност има доста фактори. Наслушахме се на куп коментари- машините, почивките... Да, те донякъде оказаха своето влияние, но според мен то не е толкова съществено. Голяма част от хората не повториха вота си, тъй като в крайна сметка получихме малко повече от същото. Част от партиите повишиха процента си и реално броя на хората, които са гласували за тях. Според мен големият отлив дойде от това, че опитът за "поправителен" не донесе нищо ново, т.е. не видяхме програмите на политическите партии, не видяхме кой какво иска, не видяхме дори и най-малък опит за диалог. Това направи хората доста резервирани изобщо към политическите субекти. Нагледахме се това "гласувайте, пък аз после ще ви покажа какво ще правим". В област Видин т.нар. "партии на статуквото" загубиха значително гласове- БСП загуби около 2300 гласа, ДПС- около 2000 гласа, ГЕРБ- 3500 гласа. Малко повишиха т.нар. "протестърски партии"- "Изправи се! Мутри вън" качи с 500 гласа, "Демократична България"- почти със 700 гласа. За мен изключително интересно беше да наблюдавам поведението на т.нар. "патриоти". Във Видин на предишните избори поотделно взеха почти 1800 гласа, сега заедно спечелиха 700 гласа. Хората прекрасно разбират, че не може до вчера да си се плюл, а днес да се целуваш. Това е една абсолютно безпринципна коалиция, която достатъчно мощно отблъсна избирателите.

Радио ВИДИН: Според обработените до момента данни в 46-тото Народно събрание влизат 6 политически формации. Партията на Слави Трифонов събира 23,91 процента от гласовете, а коалицията ГЕРБ- СДС - 23,69 на сто. Изненада ли Ви нещо в резултатите от тези избори?

- Нямаше кой знае какви изненади, тъй като, за разлика от предходните избори, тези бяха малко по-прогнозируеми. При тази ниска активност въпросът за първото място е по-скоро имиджов. Броят на народните им представители при такава малка разлика ще бъде еднакъв. Но въпросът е имиджов. За Борисов би бил: "Видяхте ли, въпреки че ме изчегъртвате, аз ви бих". Позицията на партията на г-н Трифонов е: "Тебе повече няма да те има никога във властта".

Радио ВИДИН: Във Видин обаче прави впечатление, че ГЕРБ-СДС печели изборите със сериозна преднина.

- Нека не забравяме, че огромна част от администрацията е пряко свързана с ГЕРБ. Това са хора, които са назначени от ГЕРБ, много от позициите са свързани пряко с членство в партията. Изхождайки от това, че най-големият работодател във Видин са Общината и държавните структури, може да се даде обяснение, без то да е основното и най-главното. От друга страна, всички тези заплахи за "изчегъртване", за разправа до голяма степен консолидираха симпатизантите на ГЕРБ за разлика от останалите формации, които не успяха да мобилизират електората си.

Радио ВИДИН: При БСП се отчита сериозен отлив от избиратели- 8 300 гласа във Видин преди три месеца и втора политическа сила, а сега 3 000 гласа по-малко и трето място. Парадокс е, че в най-бедната страна на ЕС няма силно ляво представителство.

- По принцип ние отдавна нямаме силно ляво представителство. Много от партиите без значение как се обявяват- леви, десни, центристи, основно провеждат лява политика, а единствената партия, която успя да прокара куп десни закони, беше БСП. Аз лично не бих се ангажирал с това, че БСП е автентичната лява партия. Видяхме, че опитът на социалистите да съберат още 7-8 организации, не дава резултат. Плюс различията вътре в самата социалистическа партия, вътрешната опозиция, която явно не харесва Нинова... За мен е лошо, че нямаме нормална социалистическа или социалдемократическа партия. Това не е в полза за абсолютно никого. Аз, като гражданин, искам да има нормална дясна партия, а такава не виждаме, искам да има и нормална лява партия, за да знам- това са левите, това са десните. В момента, ако гледаме профила на предложения от г-н Трифонов премиер, той е доста по-десен в икономическите си виждания и от т.нар. десница "Демократична България".

Радио ВИДИН: Ръст в подкрепата във Видин се наблюдава при "Има такъв народ", Демократична България и Изправи се! Мутри вън- партиите на протеста.

- Тук до голяма степен оказа влияние дейността на правителството с осветяването на някои неща. От друга страна, част от избирателите явно си казаха: "Добре, направете правителство и решете тези проблеми".

Радио ВИДИН: Слаб резултат и за "Републиканци за България"- едва 493 гласа в област Видин.

- Общо взето хората не харесват такъв тип формации. В последните 30 години ние сме свидетели на куп опити за отлюспване, отцепване и т.н. на формации, които "танцуваха" едно лято и после изчезваха в небитието. Горе-долу по този начин се разпадна и СДС навремето. Така че нямаше по-сериозни податки, че "Републиканци за България" ще направи нещо съществено в този парламент.

Радио ВИДИН: Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов още вчера представи проектокабинет, изненада ли Ви предложението за министър-председател- Николай Василев?

- За всеки кандидат за министър-председател може да видите от "осанна" до "разпни го" в зависимост от това кой на каква група симпатизира. Предварително не бих искал да го коментирам. По принцип е добър икономист, води твърдо дясна политика във финансовите дела, което може би в една такава ситуация на перманентна икономическа криза има логика. Друга тема е доколко политически коректно беше Слави Трифонов да излезе и да каже "това е правителството, гласувайте за него, никакви преговори няма да има, коалиции няма да има, с никого няма да говоря", което е много далеч от политическата коректност. Все пак политиката е изкуство на компромиса. От изказванията на политиците до момента става ясно, че единствените, които безусловно ще го подкрепят, са ДПС.

Радио ВИДИН: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че целта е не да има нов кабинет, а служебното провителство да управлява още няколко месеца. Видя и задкулисно сътрудничество с ДПС.

- Това е мотив, който си го дъвче Борисов от самото начало. Той издържа дълго време да не се изказва, чакайки крайните резултати, тъй като беше изключително важно за него и за г-н Трифонов тези 0,2% в чия полза ще бъдат, за да може да се изкаже от позицията "ето, бих ви пак". В момента явно няма такава възможност и заради това се опитва да прехвърли всичко вместо да си посипе главата с пепел и да каже "извинявайте, допуснахме такива и такива грешки и ще се стремим да бъдем нормална опозиционна партия".

Радио ВИДИН: Какво е посланието на това проектоправителство, което представи Слави Трифонов? Направи впечатление, че се изтъкваше владеенето на много езици.

- GOOGLE преводачът знае над 100 езика, да го сложим него за министър-председател. Проблемът е в приоритетите, които представи г-н Трифонов. Това не е стратегия, това е тактика, т.е. това са 2-3 неща, с които може да се постигне нещо, но ние не видяхме какво иска да постигне като цяло г-н Трифонов. По отношение на образованието- ще купим 1 млн. таблети, прекрасно, но това решава ли проблемите на образованието? И в момента над 90% от учителите и учениците разполагат с електронни устройства. Ще направи 1000 детски градини- прекрасно, но въпросът е защо допуснахте, господа политици, цели региони да се обезлюдят, 3-4000 детски градини да пустеят, 90% от населението да го съберете в два града и да има недостиг на детски градини и училища там? В този апект тези неща, които предложи г-н Трифонов, не ни показаха каква е визията, какво правим след 2 години, след 5 години, след 15 години...

Радио ВИДИН: Ще получи ли въобще подкрепа едно такова правителство и доколко ще бъде стабилно? Изглежда, че Слави Трифонов постави настрана и тези партии, с които мислехме че вървят в комплект- "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

- Той ги постави в унизително положение. Каза им: "това е, ако искате, гласувайте". В момента текат тежки дебати вътре в самите формации как ще се възприеме едно такова нещо. Те имат основни виждания и приоритети, които не ги чухме от Слави Трифонов. Всички тези политически формации са казали пред избирателите "ние се борим за еди какво...". Някои от тях бяха пределно ясни- не искаме Гешев, не искаме Борисов, искаме съдебна реформа и пр. В това, което предлага г-н Трифонов, не видяхме нищо такова. Много тежка ситуация, и дори да кажат, че ще го подкрепят, аз не виждам как ще прокарва закони. Казах преди малко, че политиката е изкуство на компромиса, а той тръгна с рогата напред още в началото и сега очаква да го подкрепят за всяко нещо. Едното е за сметка на другото.

Радио ВИДИН: При предишния ни разговор, след изборите на 4 април правилно прогнозирахте, че няма да бъде съставено правителство в рамките на 45-ия парламент и ще се върви към предсрочни избори. Тогава казахте: "Правителство на всяка цена би ни изиграло лоша шега, тъй като много бързо отново ще видим хората на улиците." Сега ситуацията подобна ли е?

- Пак сме в такава патова ситуация и тя е благодарение на липсата на комуникация, на разговори дори само между партиите на протеста. Ако някои от нещата бяха изчистени в хода на кампания, кой какви червени линии има, които не би прекрачил, можеше да се търси компромис, за да се върви напред. А сега- почти ултимативно предложение, което много усложнява ситуацията. Сега всичко зависи как ще реагират останалите партии, доколко ще имат собствено достойнство и отговорност пред избирателите си, за да приемат съвсем безусловно едни такива заявки колкото и добри да са. Голямото его на г-н Трифонов му изигра този номер, но е важно да видим как ще реагират останалите политически партии.

Повече- в прикачения звуков файл.


Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30