Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова, политолог: Виждаме подмяна, не промяна

Снимка: Личен архив


С малко над 24 % от гласовете партия "Има такъв народ" печели парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС, за която са гласували 23,51 % от избирателите, следвана от БСП с 13,39 %, Обединение "Демократична България" - 12,64, ДПС - 10,71, а коалицията "Изправи се! Мутри вън! получава 5,01 на сто от гласовете.

Случващото се е подмяна, а не промяна, коментира в "Посоките на делника" политологът Марая Цветкова.

Какъв е изводът от вота, какво показват гласовете на избирателите?

Все пак има разделение между мненията на хората и че този път нямаме еднолична власт, еднолично мнозинство, което да наложи управление така, както се опита да направи Слави, това показват гласовете. Аргументацията в парламента показва, че всяка партия, най-вече партиите от протеста, могат да пласират своите програми и кадри, но въпроса е в това, че Слави Трифонов се опита да наложи еднолично разговора за политиките и кабинета. Това не е демократичен тон

Промяна или подмяна? Как можем да тълкуваме хода на Трифонов с оглед на това, че освен експертизата, която се предлага, има и редица лица с опит в политическия живот?

Реално това е подмяна, не подлежи на дълбок анализ. Всички, които се прехласват по идеята за този кабинет, са свързани с НДСВ по някакъв начин, с ИТН или с Доган лично. Хубаво е да се внимава, когато се говори с такива чутовни хвалебствия по отношение на проектокабинета, защото се забравя за демократичните устои на една демокрация. Няма мнозинство, което да може самоцелно да предложи едно такова правителство, което да има мнозинството да си го гласува от собствената си партия. Това е налагане на кабинет - добре обмислен, но лош ход. Нека не забравяме, че Слави Трифонов има по-малко гласове, отколкото Борисов някога или Царя. Предложението му за премиер се свързва със странни обстоятелства - фирми, програми като ОПК, вкарването на кадри в администрацията, свързани с ДПС.

Ще получи ли необходимата подкрепа проектокабинета и възможно ли е управление, което няма мнозинство в парламента?

Някои от формациите заявиха, че няма да подкрепят този проектокабинет - Изправи се, Демократична България и БСП. Остава да видим дали ГЕРБ и ДПС ще подкрепят този кабинет, ще го обрисуват като продължаване на държавността, продължаване на стабилността, вземане на сложно решение в името на България. Не изключавам такъв вариант.

Представените приоритети и необходимите такива за стабилизиране на държавата:

Рецептата на сегашното управление я написаха хората от площада още миналата година. Гражданите казаха какво искат. Тази тема с изпращане на българин, българка и македонец в космоса е космическа глупост, хвърляне на космически прах в очите. Избегнаха се основните теми, а медиите започнаха да говорят за космонавти, не за за премахването на Гешев, за съдебната реформа. Това е демагогия.

Как можем да оценим дейността на ИТН до този момент?

Сериозен популизъм, това е. Все повече излизат наяве индикациите за задкулисни зависимост. Слави хубаво пише ядосани постове, но зависимостите все повече се виждат. Анализаторите подготвяхме почвата, но този проектокабинет потвърди онова, което малцина си мислехме и казахме.
Очакват ли ни трети парламентарни избори в рамките на тази година?

Конфигурацията е сложна. Не изключвам да се случи. Странно обстоятелство, но картите в момента са в ГЕРБ, Борисов и ДПС. Слави Трифонов не участваше адекватно на протестите, неговите министри не са част от протестите, не са изразявали гражданската позиция, която щеше да ги легитимира повече в публичното пространство, така че Слави е трамплин за ГЕРБ и ДПС - т.е всичко, от което бягаха хората.

Резултатът от изборите има ли значение за предстоящите президентски избори?

На този етап е почти сигурно, че Румен Радев ще ги спечели. Другата връзка е, че не знаем до каква степен ще се преконфигурират в парламента и какво правителство евентуално ще бъде съставено. Зависи, разбира се, какви кадри ще бъдат извадени от другите партии, но е важно той да бъде с добра репутация и запазено достойнство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-късно през деня заяви, че партията му няма да подкрепи проектокабинета, предложен от Слави Трифонов.  Борисов обясни, че ако ГЕРБ получат мандата за съставяне на правителство, ще го върнат и няма да предлагат свой състав на кабинет.От "Демократична България" призоваха партия "Има такъв народ" да преосмисли подхода си към съставяне на кабинет.  Председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова предложи служебният кабинет да стане редовен. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30