Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 22 юли 2021 година

Снимка: ОДМВР Видин

Два кораба с тлеещи въглища, бяха разтоварени на видинското пристанище "Север", за да могат пожарникари да спрат горивния процес. Няма опасност за местното население от тлеещите от вчера въглища. 

България губи по 2 милиарда лева годишно от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност. Това показва доклад на Европейската комисия.


Асфалтирането на улици във Видин продължава по план, информират от Общината. Подготовката за полагане на нова асфалтова настилка  в града стартира преди две седмици.


Затвореният заради ремонт път от Кула към Грамада от утре може да се ползва, съобщи Милен Гергов- технически ръководител на проекта.


Продължава изграждането на нова водопроводна мрежа в няколко населени места на община Ружинци. В момента се работи по водопровода между селата Ружинци и Бело поле, предстои и асфалтиране на някои улици.


Безплатен достъп за търговците на традиционния панаир в Кула е осигурен тази година  от Общината, съобщиха от общинската администрация. 


Областният информационен център - Видин представи актуализацията на всички нови моменти, които касаят кохезионната политика след 2020 година в Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия за програмен период 2021-2027 г. Споразумението е основният документ, по който се договаря европейското финансиране.


Система за холограмно представяне ще бъде изградена по трансграничен проект "Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац". Основната цел на проекта е да  се повиши туристическата привлекателност и да се разнообрази туристическия продукт на двата региона.

Пет са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

Продължава кампанията за прием на заявления за ползване на почасови интегрирани услуги в домашна среда в община Лом

Със заключителен концерт на площад "България" завърши Първият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра", който се проведе от 18 до 22 юли 2021 г. в гр. Мездра.

Арт работилница в мездренската библиотека беше посветена на творчески вдъхновения от трите екипа участници в "Забавно лято в библиотеката", които с голямо желание измислиха отборно приказка.

Берковица ще бъде домакин на Мото рок фест от 23 до 25 юли. Събитието ще се проведе в Парк "Св. Георги Победоносец".

"Дунавски вълни" превръща Видин във фестивална сцена за 10-ти път. Официалното откриване на Десетия фестивал на изкуствата е на 26 юли, от 19:00 часа, на сцената на Летния театър в крепостта Баба Вида.

За поредна година Драматичен театър – Монтана ще гостува със свой спектакъл на сцената на крепостта "Баба Вида". На 29 юли, от 20:00 часа, монтанската трупа ще представи най-новия си спектакъл "Да докоснеш небето". 

Вижте още
Храмът Свети Пантелеймон, Снимка: Ваня Минева

Днес почитаме Свети Пантелеймон

Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. Свети Пантелеймон е учил лекарско изкуство, каза за Радио ВИДИН, свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Пантелеймон бил възпитан в двореца, там изучил лекарското изкуство. Но ето, че когато минавал през града се запознал с един възрастен..

публикувано на 27.07.21 в 07:40

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01