Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радан Кънев: Правовата държава в България се влошава

Радан Кънев
Снимка: Европейски парламент


Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници. 

В България няма подобрение спрямо предишната година е основният извод от доклада, каза в "Посоките на делника" Радан Кънев.

"Докладът има два основни елемента. Първият е констатацията, че през последната година подобряване на ситуацията по отношение на правовата държава просто няма. Други доклади, понякога малко измъчено, са се опитвали да намерят някакъв малък напредък, докато този констатира очевидното за всеки български гражданин - нашата правосъдна система, нашите институции, са в състояние на стагнация. Другият съществен елемент е детайлното и аналитичното отразяване на ситуацията в българската прокуратура. Няма доклад досега, който толкова ясно да посочва структурата на прокуратурата, свръхконцентрацията на власт във фигурата на главния прокурор, неговата пълна безотчестност и безконтролност като основен проблем на кризисната ситуация. Докладът дава ясна картина, но без да се отдава на изследване на конкретни случаи на злоупотреба, което е слабост. Остава да си направим изводи, по които да формираме политиката си".

Разочароващо е, че докладът не анализира ролята на специализираното правосъдие, посочи още евродепутатът.

"Имаме две видими слабости тук, недостатъци. Едната е липсата на оценка за очевидните проблеми на специализираното правосъдие, а другата - липсата на адекватен анализ на ситуацията с корупцията. Липсата на очевадните примери за злоупотреба с власт, с право, свързани със специализираното правосъдие, с КПКОНПИ".

Според доклада, остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция. Посочва се, че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година. Има и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура. От институцията отчитат, че дигитализирането на правосъдието все още е назад. Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация. Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

Докладите трябва да са обвързани с конкретни политически инструменти, с които правителствата да се съобразяват, според Кънев.

"От миналата година насам съществува инструментът за взаимовръзка между европейското финансиране и състоянието на правовата държава. Той дава на Комисията при сериозни нарушения, при проблеми с правосъдието, както да отправя предупреждения за спиране на средства, така и да ги спира. Целият механизъм е нов, така че всички очакват как ще бъде приложен". 

На 1 октомври миналата година най-сериозните проблеми в България бяха казани директно. Тогава страната се открои като проблемна част в ЕС, защото първият доклад посочи, че съдебната власт е зависима, парламентът променя законите на тъмно, а правителството е превзело медиите

България трябва незабавно да предприеме мерки за контрол и отчетност на главния прокурор и незабавно да премине към конституционна реформа по отношение на Висшия съдебен съвет, на мнение е бившият депутат от 43-тото НС, който коментира и предложението на ИТН главният прокурор да се избира от народа.

"Очаквам това да е труден процес. Съдебата реформа в България е започвала много пъти. Най-големият успешен опит беше извършен в периода 2014-2015, когато имаше пълноценна коалиция с участието на Реформаторския блок и Христо Иванов като министър. Надявам се започващият парламент да започне точно от там, където тогава беше прекъсната. Няма как да очакваме в рамките на ден, седмица, месец или дори година, защото това е реформа, която не се осъществи 30 година. Досега имаше отстъпление от постигнатото, влошаване на ситуацията. Аз като юрист, като политик, дори като активен гражданин, намирам за опасно предложението на ИТН - популистко, издигане на привидна теза, която ако бъде приложена като политика, ще бъде катастрофално. Няма как главният прокурор да се избира от народа. В България 2/3 от манекенките имат юридически дипломи. Т.е утре могат да се превърнат в главен прокурор. В повечето развити демокрации хората дори не знаят името на главния си прокурор. Защо? Защото той върши работата, която трябва да върши. Той не е шоумен, ние такъв си имаме и в момента".
Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30