Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 август 2021 година

Снимка: Радио Видин

3 август се отбелязва като Световен ден на динята. Вкусният плод е незаменим източник на мощния антиоксидант ликопен, на фибри, минерали и витамини. 


Светлин Тачев, политолог: "Има такъв народ" бързо стана от антистатукво - системна партия.


Законопроектите за актуализация на държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса вече са внесени в Народното събрание, показа справка на Българското национално радио. Те бяха одобрени от служебното правителство миналия четвъртък. Според гласуваните от кабинета текстове в хазната трябва да влязат два милиарда лева допълнителни приходи. Това ще даде възможност за милиард и 800 милиона лева повече разходи. Засега законопроектите не са разпределени за обсъждане по парламентарни комисии, защото все още извън анкетните комисии Народното събрание не е образувало такива.

Новите случаи на COVID-19 в Северозапада са 11. В област Видин са регистрирани 3 положителни проби, в Монтана 6, а във Враца два. 393 са новите случаи на коронавирус в страната. 


Обновяват три знакови културни сгради в Лом. Проектът "Развитие на културната инфраструктура в община Лом", който предвижда основен ремонт на Историческия музей и сградите на някогашното девическо училище и къщата-музей "Димитър Гинин", получи одобрение за финансиране от Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж", съобщават от местната община.


Продължава започналата от края на юни тенденция новорегистрираните безработни в цялата страна да са повече от започналите работа. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За седмицата от 25-и юли до 1-ви август записаните в бюрата по труда са близо 3900, а постъпилите на работа - 3600 души. Най-новите данни от наблюдението на пазара на труда за периода 25 юли - 1 август показват, че област Враца е сред тези с най-много новорегистрирани в бюрата по труда. 

Започна основен ремонт на покрива на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Средствата за ремонта в размер на малко над 100 000 лв. са отпуснати с постановление на Министерски съвет.


Тревните площи съхнат в парковете на Видин. 


80 години навърши видинското ОУ "Софроний Врачански". Днес в училището се обучават между 250 и 280 ученици.


Църквата в Боденец е сред съвременните забележителности в Мездренско. Навръх големия християнски празник Димитровден /26 октомври/ 2012 г. отвори врати новопостроеният православен храм "Св. Вмчк Димитрий Чудотворец" - първият в многовековната история на селището. Той е въздигнат с доброволен труд и дарения върху имот в центъра на селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33

Пътници пострадаха при катастрофа между Расово и Пишурка

Пътници от лек автомобил са пострадали при ПТП между два леки автомобила на път II-81 между селата Расово и Пишурка . Сигналът за произшествието постъпил в Районно управление Лом на 28.07.2024 г. около 06,40 часа сутринта. При проверка  екип на РУ Лом установил, че са катастрофирали лек автомобил, фирмена собственост, с водач на 66 г. от село..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Международният фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" отново на берковска сцена

След няколкогодишно прекъсване НЧ „Иван Вазов 1872" и Община Берковица възстановяват Международният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува".  Той ще се проведе на 7 и 8 септември 2024 г. като част от програмата за празника на Берковица. Целта на фолклорния фестивал е да възроди своя облик на достоен пазител на българското нематериално..

публикувано на 29.07.24 в 10:57

Видинчанин е задържан за притежание на наркотици

32-годишен видинчанин е бил задържан в полицейския арест за притежание на наркотици, съобщават от полицията във Видин . Мъжът бил спрян за проверка пред вход на жилищен блок в к-с „Крум Бъчваров“.  При извършен личен обиск  криминалистите открили три пликчета с бяло кристално вещество, реагирало на кокаин при полевия..

публикувано на 29.07.24 в 10:46